Column: Eigenwijs in communicatie

Over elke column denk je als journalist na. Moet je het schrijven, wie wil je bereiken en wat voor doel heeft het? Heeft het zin om jou als bezoeker van deze website te laten weten hoe zaken achter de schermen soms gaan? Vaak niet. Maar wij zijn van transparantie. 

De tweet van burgemeester Bram van Hemmen (CDA) donderdagmorgen. Hij zou grappig zijn bedoeld, maar daar is de zaak te serieus voor vindt Sliedrecht24.

Daarom maak ik deze keer toch een uitzondering omdat de kwestie met de instantie – in dit geval de gemeente Sliedrecht – al menig maal is besproken, al maanden speelt, met de burgemeester persoonlijk zelfs een keer in het bijzijn van de toenmalige gemeentesecretaris in een etablissement in het dorp (bewust buiten het gemeentekantoor op ons verzoek), bij raadsfracties is neergelegd (die verbaasd waren, maar zeggen weinig te kunnen doen) tijdens de relatiegesprekken afgelopen zomer en vandaag wederom zelfs het in open-twitter terechtkwam met de burgemeester Bram van Hemmen (CDA), die communicatie in portefeuille heeft. 

Waar gaat het om? De gemeente koopt elke week voor enkele duizenden euro’s pagina’s in bij huis-aan-huiskrant De Merwestreek. De gemeente Sliedrecht brengt deze aan de man onder de naam ‘gemeentepagina’. Meestal zijn het meerdere pagina’s en ze verschijnen iedere woensdag in de papierenkrant. Ook digitaal is deze later te lezen. De tekst voor de gemeentepagina wordt uitsluitend aan De Merwestreek geleverd (dus niet naar Sliedrecht24, AD De Dordtenaar, RTV Rijnmond of Het Kompas) en moet vanwege het zetten van de pagina’s vroegtijdig gebeuren.

Dat laatste is cruciaal. Dat betekent in het ergste geval dat de gemeente Sliedrecht bewust deze krant ten opzicht van andere media als Sliedrecht24 benadeeld, want andere media krijgen niet gelijktijdig de kopy aangeleverd. Stel dat in de gemeenteinfo een groot nieuws staat, dan kan de journalist van De Merwestreek daar bij wijze van spreken (door de vroegtijdige aanlevering) mee aan de slag en er een hoofdartikel van maken. De gemeente Sliedrecht kan zo bewust deze krant de primeur geven. Niet alle kopy voor de gemeenteinfo wordt namelijk door de afdeling communicatie gegeven aan andere media.

Wat is het belang om het zo te doen? Journalistiek gezien hoort de gemeente Sliedrecht niet in belangen te denken. Op 1 na, dat al hun kopy ergens wordt gepubliceerd voor de inwoners en ondernemers leesbaar. Daarvoor kopen ze die dure pagina’s elke week. Maar dan zijn ze nog afhankelijk van de digitale verspreiding (o.a. via hun eigen gemeentewebsite), want niet overal in Sliedrecht wordt de papieren krant De Merwestreek keurig verspreid. Onder meer niet op het bedrijventerrein. Waarom stelt een raadslid hier geen vraag over?

Het enige belang dat de gemeente Sliedrecht heeft bij de verspreiding van het gemeentenieuws is een breed bereik van inwoners en ondernemers, verenigingen en organisaties. Naar de mening van Sliedrecht24 zou het daarom rechtvaardig zijn de verspreiding van de gemeentepagina’s gelijktijdig naar alle media te sturen die er wat mee doen. Vanwege de contractuele afspraak heeft de gemeente dan de zekerheid dat alle door hen verzamelde kopy in De Merwestreek gepubliceerd wordt.

Nu komt het! De andere media moeten op woensdagmorgen heel goed opletten. Op sociale media – Twitter – verschijnt een linkje. Via dat linkje kom je op de gemeentepagina van Sliedrecht. Het linkje wordt handmatig geplaatst, want de tijdstippen zijn verschillend en werd zelfs al een keer vergeten. Dan pis je overige media buiten de pot. 

En dan staan er afbeeldingen op deze gemeentepagina, die je normaal vrij kan gebruiken. Maar daar kan je niet zo maar bij. Via omslachtige manieren komen we daaraan. Bij de gemeente Sliedrecht is op woensdag bij communicatie soms moeilijk iemand bereikbaar (papadag?) en laat nu juist op deze dag ook De Merwestreek verschijnen.

Eigenlijk moeten we het gewoon vertikken om via het linkje de gemeente-info op te halen, maar we willen je als lezer natuurlijk goed informeren, dus gaan we ervoor. De werkwijze is krankjorum te noemen en getuigt niet bepaald van een goede communicatie door de gemeente Sliedrecht. We hebben te maken met niet heel kundige communicatie-adviseurs (of lopen ook zij tegen muren op, maar durven dat niet te zeggen) of een eigenwijze eerste burger, die de journalistiek niet begrijpt, maar donders goed weet dat Sliedrecht24 op dit moment een grote digitale, snelle nieuwsspeler is binnen zijn dorp. Laatdunkende tweets, zoals vandaag, passen daar niet bij, want hier kan je niet grappig over doen.  

De raadsleden zijn zwakkelingen in deze, want waarom heb je als fractie niet het lef je hierin te verdiepen. Het gaat tenslotte om een goede communicatie (we gaven de gemeente vele tips dit te verbeteren!) naar de inwoners. Laat de gemeente Sliedrecht eens kijken naar andere gemeenten, hoe die het gevalletje ‘gemeentepagina’ communiceren. Het is een onnodige hobbel!

Of de ogen van de portefeuillehouder nog in zijn ambtstermijn opengaan? Wij denken van niet en dat geeft andere media een hopeloze achterstand, de kans verrast te worden doordat de gemeente Sliedrecht de primeur op een dag weggeeft in hun gemeentepagina en veel overbodig redactiewerk om uiteindelijk toch nog snel te berichten.

Terwijl de oplossing zo eenvoudig is.

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

10 gedachten over “Column: Eigenwijs in communicatie”

  1. Beste redactie,

    Waarom deze reactie?
    We kunnen het allemaal wel eens mis hebben, verkeerd geïnformeerd zijn of een verkeerde woordkeuze kiezen, kan gebeuren. Ik zou het juist waarderen als ik hierop gewezen werd.
    Of mag je soms geen inhoudelijke kritiek hebben of kritische vragen stellen op of aan de redactie of schrijver van een column?
    Begint er wel op te lijken, aangezien ik nu weggezet word als iemand die voortdurend berichten plaats, in het verleden blijft hangen, niet actueel zou zijn en met een (kansloze) exercitie bezig zou zijn.
    Als je niet tegen kritiek kan, prima, maar probeer dan iemand niet op deze manier weg te zetten of durf eens (tijdig) inhoudelijk te reageren.

    groeten,

    Erik

  2. Beste Erik,

    Volgens mij hebben we voortdurend je berichten toegelaten (dat is ook reageren!), dus hoezo starheid.
    Misschien verstandig om niet te blijven hangen in zaken.

    Wij gaan je nu niet meer antwoorden over NedStaal, omdat wij vooral willen afwachten hoe het afloopt in Alblasserdam.
    Zolang het bedrijf nog draait, gaan wij ons niet verder verdiepen in hoogspanningsmasten.
    Die zijn nu niet actueel en dat laatste is meer ons ding.

    Tip. Bedenk eerst of je hetgeen je hebt geschreven ook wilt sturen, want dit is een kansloze exercitie.

    Redactie Sliedrecht24

  3. In principe heb je misschien wel gelijk, maar de redactie heeft een zelfde starre houding als het gaat om commentaar op een artikel of geeft in het geheel geen gehoor meer (nedstaal; hoogspanningsmasten, inval of naar binnen getreden bij medische gevallen). Zou het één met het nader te maken kunnen hebben? Of nog wat oud zeer (azc), zou ook nog kunnen…

  4. Is dit niet exact dezelfde houding die werd omschreven bij laatste artikel over het dierenasiel. Praatjes hebben en lachen dat kan de beste man, dat weten we nu wel.

    Achterliggende data van handelen blijft erg tegenover die “praatjes”.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld