COLUMN: ecologisch bermbeheer

De provincie Zuid-Holland start dit jaar met ecologisch bermbeheer in de hele provincie. Ik maakte een vreugdesprong, toen ik dit las. Maar waarom nu pas? Dit hoort voor de overheid, maar eigenlijk voor iedereen, de normaalste zaak van de wereld te zijn. De waarschuwing dat bijen uitsterven (door o.a. gifgebruik) en dat het ook niet zo goed gaat met de vlinders, klinkt al jaren. Nu in 2019 dit aanpassen, vind ik rijkelijk laat.

Boeren, natuurorganisaties en veel particulieren doen dit al jaren! Zij waren dus koploper. Waarom huppelt de overheid hier nu pas achteraan?

“De provincie Zuid-Holland breidt het project ‘De berm komt tot bloei’ in 2019 uit naar de hele provincie.” Oja, dus er werd al wel wat aan gedaan, maar op kleine schaal. Het doel is volgens de provincie een bloemrijke en gezonde berm creëren als leefgebied voor insecten. “Want die hebben we hard nodig. In de praktijk betekent dit dat bermen minder vaak worden gemaaid.” 

Hoe zit het? In 2017 is het project ‘Berm komt tot bloei’ gestart met een aantal oefenbermen en in 2018, vorig jaar, zijn de eerste tien wegen in de provincie Zuid-Holland ecologisch beheerd. Vanaf dit jaar beheert de provincie alle provinciale wegbermen ecologisch om de biodiversiteit te vergroten. Dit is nodig omdat het slecht gaat met de insecten in Nederland. Het aantal insecten is in de afgelopen 30 jaar met maar liefst 75% afgenomen door onder andere verstedelijking en intensieve landbouw. Door de afname van insecten gaat het ook minder goed met vogels en planten.

Wat houdt dat ecologisch beheer in? Dat er minder wordt gemaaid, maaiafval wordt meegenomen en er een gebiedseigen zaadmengsel wordt ingezaaid na groot onderhoud door de provinciemedewerkers aan een weg of berm. “Hierdoor ontstaan er op termijn bloemrijke bermen die als leefgebied voor insecten dienen. Op korte termijn zijn de gevolgen van het nieuwe bermbeheer zichtbaar doordat de bermbegroeiing hoger komt te staan. Ook zijn er ongewenste plantensoorten (zoals akkerdistels) die tijdelijk hoog komen te staan. Op plaatsen waar veel ongewenste soorten staan, wordt per locatie bekeken hoe deze planten het beste bestreden kunnen worden”, laat de provincie weten. 

Maar het geldt natuurlijk niet alleen voor de provincie Zuid-Holland. Volgen ook de waterschappen en volgt ook de gemeente Sliedrecht? En wij inwoners met een stukje grond? Ook in de gemeente valt er nog steeds te winnen. Telkens weer. Denk aan delen van de dijk, de bermen van de Sportlaan. De mogelijkheden in Sliedrecht Buiten, als dat er komt!

Mooi voorbeeld is de Sociale Moestuin. Groenten en fruit oogsten, kan alleen met hulp van een goede biodiversiteit. Als je een voorbeeld wilt zien, dan moet je beslist aan de Lijsterweg gaan kijken. Ze brengen het in praktijk! Informatie kan je ook krijgen bij Stichting Sliedrecht Groen.

In het voorjaar valt er weer wat te zaaien. Ik doe daar aan mee. Ik heb het geluk een redelijke tuin te hebben en vind het zo tof dat ik eraan kan bijdragen. Voor nu en voor de toekomst van onze kinderen, want die natuur is belangrijk. 

Nog een idee misschien voor chemiebedrijf Chemours. Om wat ellende van uitstoot van de afgelopen jaren goed te maken. Laat huis aan huis in Sliedrecht een pak zaadjes bezorgen, zodat een ieder die in de grond kan zaaien. Al is het in de ‘gemeentetuin’ (een park bijvoorbeeld) of berm als je zelf geen tuin hebt of gewoon aan de wegkant (berm) die de provincie toebehoort. 

Het verdient aandacht! 

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief)

3 gedachten over “COLUMN: ecologisch bermbeheer”

  1. Voor de vlinders en insecten moeten het wel bloeiend groen zijn. Ik weet niet of er in de midden-en zijbermen bloeiende planten staan.

  2. Kort en krachtig: “In navolging van de middenberm Rembrandtlaan-west zijn de middenbermen en/of zijbermen van de Deltalaan en Thorbeckelaan gefaseerd voorzien van laag groeiend groen.” (College UitvoeringsProgramma 2018-2022)

Plaats een reactie

*=Verplicht veld