Column: Dualisme definitief begraven

In het verleden bestond er een grote ergernis in de plaatselijke politiek. Alles werd in het College van B & W zorgvuldig voorgebakken, de wethouders waren tegelijkertijd raadslid, de overige raadsleden van de collegepartijen stemden braaf mee met het college en dat was dat. Het maakte raadsvergaderingen even spannend als het tikken van de klok.

De gemeenteraad dinsdagavond 10 maart 2020. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Om aan deze ouderwetse manier van besturen een einde te maken, werd in 2002 de wet dualisering gemeentebestuur landelijk ingevoerd. De bedoeling van deze wet is om een onderscheid te maken tussen wethouders enerzijds en de gemeenteraad anderzijds. Dat biedt zelfs de mogelijkheid een wethouder aan te stellen zonder politiek stempel.

De situatie in Sliedrecht geeft aan dat er van dat dualisme niets terechtgekomen is.

Als een raadslid van PRO Sliedrecht een voorstel doet dat door de wethouder wordt ontraden, dan is er geen sprake van verraad of het schenden van wederzijds vertrouwen, dan is er sprake van dualisme. Als raadsleden van collegepartijen niet unaniem meestemmen met een collegevoorstel, is er geen sprake van onbetrouwbaarheid, maar van dualisme.

Het ergste van alles is dat het wegsturen van een capabele wethouder als Hanny Visser ondertussen als vervelend, maar onontkoombaar bijverschijnsel wordt beschouwd. Ja, ze was goed, maar het kan nu eenmaal niet anders. 

Welnee! Hanny Visser is geen raadslid. Het probleem is immers met de fractie en niet met de wethouder. In een dualistisch stelsel kan een wethouder gewoon blijven als de meerderheid daarmee instemt.

Aangezien er geen overleg met haar is geweest, heeft ze deze mogelijkheid nooit aangeboden gekregen.

De ontvlechting, zoals dat heet in dualismetermen, van wethouders en raadsleden is in Sliedrecht nooit doorgedrongen. Zo hebben we nog een slachtoffer in deze onverkwikkelijke affaire; het dualisme.

Het dualisme is hier definitief begraven.

Leo van Teeffelen

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op:  de column is echt een column en geen ingezonden brief). 

7 gedachten over “Column: Dualisme definitief begraven”

  1. Sinds juni 2017 (dus voor het eerst bij de gemeenteraadsverkiezingen 2018) is het niet meer toegestaan om lijstverbindingen (zie Ab de Ruiter) te sluiten. Wel kan er, zoals bij de SGP/CU, sprake zijn van een “lijstineenschuiving”. Het gaat dan eigenlijk om twee afzonderlijke lijsten, die op basis van verdelingsafspraken in elkaar worden geschoven.
    Dat is voor een lokale partij niet zo gemakkelijk; een lokaal partij is – het woord zegt het al – vooral gericht op wat er in het dorp of de stad gebeurt en heeft geen lijntjes met “Den Haag”. Als sprake zou zijn van een “lijstineenschuiving” met een of meer fracties die plaatselijk het verlengstuk zijn van een landelijke partij (bv. PvdA of VVD) dan wordt het er voor de kiezer niet duidelijker op: “Stem ik nu lokaal? Of toch PvdA of VVD?”.

  2. Helder verwoord. Zonder dualisme heeft het ook geen zin om voorkeurstemmen te geven. De situatie kan veranderen en dat moet raadsleden ruimte geven om tegen te stemmen. Als de raadsleden altijd de partij moeten volgen hoeven ze eigenlijk geen vergaderingen meer bij te wonen. Partijdiscipline zorgt voor macht bij enkele personen en daar wilden we nou juist van af.

    Natuurlijk, de lijn zoveel mogelijk volgen, maar vind je echt dat de situatie is veranderd ten opzichte van toen de afspraken zijn gemaakt, dan mag dat of sterker….dan moet dat.

    De vrijheid voor winkels om op zondag open te gaan als ze dat willen is een dergelijk onderwerp. Dat hoort een vrije keus te zijn voor elk raadslid en geen speeltje van de minderheid.

    Maar ook bijvoorbeeld de nieuwe inrichting van het Winklerplein. De situatie is veranderd dus dan moeten de raadsleden op pad om de mening van de mensen te vragen. En als je dan tot een andere conclusie komt moet dat kunnen.

    Straks hebben we te maken met een nog onbekende burgemeester, met twee wethouders die elders wonen en 3 partijen die de dienst uitmaken volgens een vastgesteld voornemen. Ik zou zeggen: raadsleden, neem lekker een tijdje vrij.

  3. Kees

    Je zegt het zelf ee partij bestaat niet, het is een lijst verbinding waarbij alle twee de partijen over diverse onderwerpen een eigen meningen kunnen hebben. Maar dat gebeurt in Sliedrecht niet. En het dualisme werkt daarom hier niet. De lijst verbindingen zijn zeker voor al in de kleindere plaatsen op de bijbelbelt.

  4. @Ab Ruiter; Je uitspraak “Kijk maar naar de niet bestaande partij SGP/CU. Dat kan alleen in Sliedrecht” klopt niet. Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen waren er 38 gemeenten waar SGP-CU een gecombineerde lijst hadden.

    Ook voor Pro Sliedrecht is het echt niet verboden om een lijstcombi aan te gaan om zo makkelijker de grootste partij te worden. Maar dan moet je wel kunnen samenwerken. Zoals ze dat nu hebben laten zien, dan verwacht ik niet dat er partijen staan te springen om een lijstcombi met ze aan te gaan.

  5. Leo

    Een duidelijk stuk, maar wat wil je in Sliedrecht, hier wordt door de Christelijke partijen het dorp dicht getimmerd. Zij denken dat ze meer kunnen en mogen om zoveel mogelijk macht te houden. Kijk maar naar de niet bestaande partij SGP/CU. Dat kan alleen in Sliedrecht en zolang de mensen die niet via de kansel stemadvies krijgen niet gaan stemmen, blijven we dichtgetimmerd zitten. En zal het duale systeem hier niet worden ingevoerd. Wij leven hier in een dorp waar de achterkamertjes politiek nog de dienst uit maakt.
    Het is toch duidelijk dat Hanny te populair is, en de andere wethouders onzichtbaar zijn, dus was/is zij een bedreiging voor de christelijke macht.
    Stel dat er nog meer mensen in 2022 op Pro stemmen omdat Hanny het zo goed ligt bij de Sliedrechtse bevoling en Pro de grootste partij wordt en het voortouw nemen in de coalitievorming dan zijn de chtistelijke partijen de macht kwijt.
    De timing is denken zij nu perfect want over 2 jaar zijn de meesten mensen deze soap weer vergeten en stemmen braaf wat geadviseerd wordt en in ons dorp verandert er niets. Jammer genoeg.

  6. Helemaal mee eens! Dualisme heeft in de politiek een betekenis maar ook in de theologie. Ze hadden beter moeten weten vind ik. Meningen mogen verschillen en ook de politieke keuze maar om zo met Hanny Visser om te gaan dat kan niet goed zijn. Ze is een mens, een collega. Zo gaan ze dus ook om met kiezers van Pro Sliedrecht maar ook met hun eigen kiezers. Ze hadden voor de vrede moeten kiezen als we het hebben over dualisme. Het blijft jammer en niet goed voor niemand niet. Oplossen is het antwoord!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld