Japans restaurant Oishi Fusion

Column: Doorgaande weg en voorrangsweg

Weleens stilgestaan bij wat een doorgaande weg is?

Dat zijn vaak ook voorrangswegen. Je mag er vijftig (vb. Deltalaan of Thorbeckelaan) of dertig (delen Rivierdijk, Rembrandtlaan en… Lijsterweg). De gemeente kan dus een snelheidsbeperking opleggen en aanbrengen.

Het politie-onderzoek zaterdag 13 juli 2019 na een verkeersongeluk auto / fietser op de kruising Lijsterweg-Kievitslaan. (Archieffoto Ruben van der Sterren / Sliedrecht24)

Ik moest er toevallig zaterdag 13 juli 2019 aan denken, toen ik voor Sliedrecht24 bij een ernstig verkeersongeluk op de Lijsterweg was. Dat is een doorgaande weg, maar geen voorrangsweg.

Voor de verkeersveiligheid zou het eigenlijk anders moeten. 

Juist nu in het kader van de omleidingen (vanwege omrijden door werkzaamheden aan rotonde Thorbeckelaan) of als er niets aan de hand het kiezen van een doorgaande route tussen de Rembrandtlaan en Thorbeckelaan zou je er als gemeente voor kunnen kiezen om de Lijsterweg geheel voorrangsweg te maken.

Ik kwam dit voorstel nog niet tegen in het verkeersonderzoek van PRO Sliedrecht. Of heb ik het over het hoofd gezien?

Als de Lijsterweg namelijk geheel voorrangsweg wordt, dan is er duidelijkheid. Al het verkeer dat via straten vanuit de wijken Professorenbuurt of Vogelbuurt-Zuid de Lijsterweg nadert, moet stoppen. Neem als voorveeld de Simon Stevinstraat tussen Rembrandtlaan en Thorbeckelaan, waar het wel is geregeld. De snelheidsbeperkende maatregelen op de Lijsterweg moeten blijven en waar nodig verbeteren. 

Het geeft zo veel duidelijkheid, want de Lijsterweg is een belangrijke doorgaande weg. Dat zal vast ook uit verkeersmetingen blijken. Maak het geheel dus voorrangsweg. De Lijsterweg is namelijk al lang niet meer een normale straat in een woonwijk. Misschien geldt dat nog wel voor meer straten in Sliedrecht. Ik denk zelf aan de A.W. de Landgraafstraat. 

Ik denk dat je altijd moet bedenken hoe de veiligheid kan verbeteren, zeker na zo’n naar ongeluk zoals dat van zaterdag. 

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief.

4 gedachten over “Column: Doorgaande weg en voorrangsweg”

  1. Echt belachelijk om van de Lijsterweg (30 km zone ) een voorrangsweg te maken . Dat nodigt dan nog meer uit voor hard rijders om nog harder te gaan rijden . Dan is het zeker wachten op nog meer ongelukken . Gemeente doe hier wat aan en niet ja dat komt met de herinrichting .

  2. Leuk bedacht. Alleen wettelijk gezien niet mogelijk. Je schrijft het zelf al. 30 km/h gebied of weg. Snelheidsbeperkende maatregel. Dus zijn voorrangsregels niet mogelijk. Misschien even wat meer expertise doen voordat je wat opschrijft.

  3. Bij deze wil toch een reactie plaatsen,ik hoop van ganser harte dat deze mevrouw goed herstelt van het ernstige ongeluk van gisteren.Maar ik heb ook geleerd bij theorielessen, dat bij een gelijkwaardige kruising,en dat was deze,verkeer van rechts altijd voorrang heeft,deze situaties doen zich ook vaak voor in de havenstraat en landgraafstraat,waar men maar klakkeloos met veel snelheid langs de zijstraten scheuren.Nogmaals een zeer voorspoedig herstel voor deze oudere dame toegewenst

Plaats een reactie

*=Verplicht veld