Column: Burenraad?

Het noemt zich Burenraad!

Ja, de club die zich mag aanbemoeien met de zaken die zich afspelen bij chemiebedrijf Chemours / DuPont. Zeg, een club Dordtenaren, want er zit geen inwoner van Sliedrecht in. Burenraad klinkt mooi, maar eigenlijk een foute naam. De samenstelling is niet goed, maar ondertussen is de eerste vergadering al achter de rug en wordt deze week een nieuwe vergadering belegd. Het deugt niet! 

Het chemiebedrijf Chemours / DuPont. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De eerste bijeenkomst was in Dordrecht. Dinsdag 12 december 2017 komen ze weer bij elkaar, de Burenraad. Om 19.30 uur staat er een overleg gepland met de directies van Chemours en DuPont in het MFB-gebouw (juist naast het chemiebedrijf) aan Grevelingenweg 20 in… je raadt het al… in Dordrecht. Je mag deze overlegvergadering na vooraf aanmelden bijwonen, maar je niet bemoeien als toehoorder met de vergadering. 

De Burenraad ‘richt zich op de relatie met de bedrijven en de omgeving’. En die omgeving houdt beslist niet op in het Dordtse! Ook in het nieuwe jaar wordt Sliedrecht vergeten! De eerstvolgende twee openbare bijeenkomsten staan gepland… je raadt het al… in Dordrecht. Waarom niet in Sliedrecht? Kom niet aan met ‘dat doen we later’. Dit is gewoon verkeerd en valt niet goed ‘aan jullie overkant’.

In een uitnodiging schrijven ze: “Om uitgebreid in gesprek te gaan of om in te spreken is tijdens deze vergadering geen ruimte. Dat willen we wel graag. (wie houd je dan tegen? – red.) Om die reden hebben we begin 2018 twee bijeenkomsten georganiseerd. De eerste is op 18 januari in verzorgingshuis De Merwelanden. De tweede is op 8 februari in de Blauwe Kamer in de Centrale Bibliotheek van Dordrecht. Bij beide bijeenkomsten bent u van harte welkom om langs te komen tussen 16.00-20.00 uur. We horen graag wat er leeft bij de buren als het gaat om de relatie van DuPont en Chemours met de omgeving.”

Deze Burenraad heeft het niet begrepen. Waarom wordt Sliedrecht vergeten? Waar zijn de Sliedrechtse vertegenwoordigers? Kom niet aan met ‘daarvoor was vanuit Sliedrecht geen belangstelling’. Ik kan me dat niet voorstellen. Waarom dan wel dit op de website homepage schrijven? “De Burenraad bestaat uit betrokken omwonenden van DuPont en Chemours in Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht en een onafhankelijke voorzitter.” Begint hier het liegen al? 

Op straat hoor ik de argwaan richting deze opgerichte Burenraad. En ik voel dat wel mee. Hoe onafhankelijk is deze club? Waarom laten de leden van deze Burenraad zich gebruiken als intermediar? “De Raad heeft als primaire taak om de relatie tussen DuPont en Chemours en de lokale samenleving te versterken en stimuleert tot een tijdige, transparante en maximaal objectieve communicatie vanuit de bedrijven.” Deze Burenraadsleden, die allen op persoonlijke titel erin zitten, is erin getuind. Ze worden gebruikt, maar hebben dat nu nog niet door. Ach, ze zijn zo enthousiast. 

Dinsdag praten ze met elkaar o.a. volgens hun agenda: over een handvest/protocol (handen en voeten binden!?!?), de fusie met DOW en mogelijke gevolgen voor de locatie Dordrecht, het sponsorbeleid van DuPont en Chemours, de voorzetten DuPont en Chemours voor vernieuwing websites, communicatieplannen (onder andere open dagen), hoe genereren we meer bekendheid? (niet door vooral in het Dordtse te blijven!!! – red.), veel gestelde vragen (???? – red.) en wat verder ter tafel komt.

Voorzitter van de Burenraad Bert Kandel had al ervaring als voorzitter van de Burenraad Shell Pernis. Hij leidt de club, omdat hij weet ‘hoe belangrijk het is dat bedrijven een goede relatie hebben met hun omgeving. Ik zet me er graag voor in om de Dordtse Burenraad een vliegende start te bezorgen.’ Als Kandel dat weet, dan is er toch wat mis gegaan. Hij en zijn cornuiten zijn Sliedrecht vergeten! 

Ontkennen heeft geen zin meer nu de Burenraad is geïnstalleerd, zich vooral richt op Dordrecht en ook daar hun bijeenkomsten heeft. Dit is geen burenraad, maar een inwonersraad die zich voor een karretje heeft laten spannen. 

Ik heb er geen vertrouwen in en ik weet meer mensen met mij in Sliedrecht.

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

5 gedachten over “Column: Burenraad?

 1. Het is nu 12.12 en ga zo een openbare bijeenkomst bijwonen van de burenraad van DuPont/Chemours. Openbaar ! Maar als ik de agenda goed lees, mogen de buren alleen hun mond houden. Ook contact met bestuursleden wordt niet op prijs gesteld. Dit kan een leuk feestje worden. Ik kom hier op terug geachte OVERKANTERS.

 2. Draagt in het geheel niet bij aan transparantie, openheid en eerlijkheid.
  Dit is meer bedoelt voor de PR naar de buitenwereld toe in mijn ogen????

 3. Burenraad vind ik een zoethoudertje. Je reinste volksverlakkerij.
  Dupont / Chemours gaat onverminderd door met uitstoot van dodelijke gifstoffen.
  En Dow Chemical kan er nog wel bij lees ik tussendoor in het bericht van Peter Donk.
  Dit gaat echt de verkeerde kant op en Dupont Chemours doet er achter de schermen alles aan om de publieke opinie ten koste van onze gezondheid te manipuleren.
  Er worden denk ik hier en daar de nodige mensen gefêteerd om daaraan hun medewerking te verlenen.

 4. Lees ik het goed dat de eerstvolgende bijeenkomsten niet alleen in Dordrecht zijn, maar ook nog tussen 16.00 en 20.00 uur vallen?
  Voor een werkende Nederlander is dat onder etenstijd. Wel slim gepland hoor!

 5. Ik had sowieso al het gevoel dat de burenraad vooral opgericht is om zoveel mogelijk positief te berichten over Chemours. Een soort charme offensief. Om het vertrouwen van de omgeving terug te winnen. Maar dat kan niet middels sussende woordjes worden bereikt, alleen maar door daden. Als Chemours het vertrouwen wil terugwinnen moeten ze geheel transparant worden, verantwoordelijkheid nemen voor hun overtredingen in het verleden en zorgen dat het niet meer gebeurt in de toekomst.

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld