Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

Column: Bomen kappen? Alleen mits…!

In Nederland moet heel anders naar het bomenbeleid worden gekeken als het gaat om het verwijderen. Kappen dus van gezond groen. Dit alleen doen als dat echt nodig is. 

We gaan te snel over om bomen te kappen en als er herplantplicht is, komen daarvoor te kleine bomen terug. Bomen zouden tot erfgoed moeten behoren! (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

In eerste instantie zouden gemeenten daarin het voortouw moeten nemen. Wij concentreren ons op Sliedrecht, dus de gemeente Sliedrecht zou veel serieuzer moeten kijken naar het kap- en snoeibeleid. Dat rammelt. Al enkele jaren. De nota ‘Kap er mee!’ moet nog gemaakt worden. 

Ik ben geen bomenman, zou me niet vastketenen als actievoerder bijvoorbeeld, maar ik vind groen wel belangrijk. Sliedrecht is een deels groene gemeente, maar de afgelopen jaren zijn veel bomen verdwenen. ‘Ze waren dood of ziek’ wordt dan vaak als reden gegeven. Ik denk dan, roep er eerst een bomendokter bij. Valt de boom nog te redden?

Een ander geval zijn de projectontwikkelaars met wie de gemeente te maken heeft. Regel 1 zou moeten zijn: Nieuw plan? Prima, maar pas daar de bestaande bomen zo veel als mogelijk in. Nee, bij de gemeente Sliedrecht kunnen ontwikkelaars gewoon een plan indienen en bomen mogen worden gekapt als dat nodig is. Hoe zaken hoe dan ook worden aangevlogen. Dat moet naar mijn mening echt anders.

Kappen? Ja, mits… mits ook andere bomen door de zieke boom ziek kunnen worden, als een boom echt niet verplaatst kan worden (denk aan de bomen op het Bonkelaarplein. In Zuid-Europese landen gaan ze op een kar en  worden ze een stuk verderop gepoot) want dat zou een andere optie zijn, die hier in Sliedrecht niet of nauwelijks wordt besproken en kappen als een boom is dood gegaan. 

Bomen boven de tien jaar zouden tot erfgoed moeten behoren. Daar moet je zuinig op zijn. Laat bomen in het dorp eens oud worden. Ik vind het onweerstaanbaar dat bomen boven de tien jaar worden gekapt. Alleen door inzichten van personen, die ook nog eens wisselen in het ambtenaren of politieke ‘korps’. Er moet een goed beleid voor komen. 

En als je al moet besluiten om tachtig bomen weg te halen en zeker veertig aan de Tiendweg, zoals deze week bekend werd. Dan heb je als gemeente aan je inwoners wat uit te leggen. Doe dat dan ook, want de beeldvorming is desastreus. Koppel bij de bekendmaking op de gemeentepagina er meteen een uitleg bij en verzuim dat niet, zoals nu is gebeurd. Dan snap je niet hoe je moet communiceren met de inwoners. Die willen echt een reden weten in een tijd waarin de bomen juist een belangrijke rol spelen als het gaat om milieumaatregelen, PAS, PFAS e.d. 

Dit gaat er niet in! Bij mij niet. Regeren is vooruitzien. Plant vast nieuwe bomen op plaatsen waarvan je nu al weet dat er bomen op termijn verdwijnen. Laat de jonge aanwas vast groeien en bloeien. Maar wees toch eens zuinig en laat een boom oud worden. Voor onze generatie en de volgenden. 

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief). 

8 gedachten over “Column: Bomen kappen? Alleen mits…!”

 1. Ik ben helenaal voor behoud van de bomen.
  Haal er een onafhankelijke bomen chirurg bij.
  Dan weten we het zeker.
  Bomen zijn prachtig een sierwaarde tussen al het lelijke beton.
  Ben het eens met alle bomen liefhebbers.
  Dus een bomenchirurg uit bv noord brabant laten komen of een andere provincie.
  Bomen zijn er voor hun schoonheid en ze nemen schadelijke stoffen op.

  De overkant van de rivier daar hebben ze pfas problemen het gaat de lucht in of de rivier.
  Toch kunnen we alles blijven eten van onze tuintjes grond is niet vervuild. ( ZEGGEN ZE…)
  Bomen beschermen ons tegen vieze lucht en schadelijke stoffen. Dus hoe meer bomen we hebben en houden hoe beter!
  M. De Groot

 2. Wanneer wordt die dwangmatige bomenhater bij de Gemeente Sliedrecht een halt toe geroepen? Helemaal eens met de column.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld