Column: Bevrijdingsdagactiviteiten

Bevrijdingsdag in Sliedrecht wordt niet op zondag 5, maar op maandag 6 mei 2019 gevierd.

Ik wist dat het zou komen. Wel of geen bevrijdingsdag vieren in Sliedrecht op zondag 5 mei 2019. Ons dorp is daar verdeeld over en de tegenstanders van de festiviteiten lijken hun zin te krijgen. De gemeente Sliedrecht en de daaraan nauw verbonden stichting Comité 4 en 5 Mei Sliedrecht willen geen activiteiten in het dorp, die dag. Wel maandag 6 mei 2019. 

De boosheid dat dit staat te gebeuren, werd deze week geuit door de lokale politieke partij Slydregt.NU. De partij vroeg een vergunning aan om toch bevrijdingsactiviteiten te houden in het dorp, maar krijgt geen vergunning. Wel voor ‘boven de A15’. De gemeente liet aan Sliedrecht24 weten: “De reden dat het verzoek is afgewezen, is omdat het niet past  in het evenementenbeleid, dat door de raad is vastgesteld”.

Deze is dan vastgesteld door een vorige raad en ook niet door het college in deze samenstelling. Maar het staat in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en dat is zo maar niet veranderd. Maar hoe zit het dan bij andere activiteiten op zondag met muziek op en rond het Dr. Langeveldplein (Kerst op Straat en een oecumenische dienst op zondag 30 juni 2019 als afsluiting van het Baggerfestival)? Herdenkingen als Wereldlichtjesdag mogen weer wel. In Sliedrecht mag je omdat bevrijdingsdag op zondag valt wel een feestje vieren, maar de activiteiten houden op een bedrijventerrein. Dat voelt als weinig respectvol.

Schoolkinderen hebben bovendien pech. Het feestje van maandag 6 mei wordt een feestje voor de volwassenen. Voor de kinderen is zondag 5 mei 2019 de laatste dag van de meivakantie. Is daar nog aan gedacht? Wat is de werkelijke reden dat de activiteiten naar maandag worden verplaatst? De zondagsrust? Wordt de vlag ook niet uitgehangen op de kerktoren? Wordt tijdens de kerkdiensten wel stilgestaan bij bevrijdingsdag? 

Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) zegt op social media: “Op 6 mei vier ik niks, maar herdenk ik de aanslag op het vrije woord, de moord op Pim Fortuyn. Bevrijdingsdag wordt niet gevierd op 5 mei, omdat een groepering haar levensovertuiging belangrijker vindt dan onze vrijheid.”

Als journalist weet ik dat het dorp met deze discussie het landelijk nieuws haalt, want heel Nederland viert zondag bevrijdingsdag. Sliedrecht kiest ervoor een figuurlijke muur om het dorp op te zetten en dat trekt zodoende de media-aandacht. Eventuele bevrijdingsdagactiviteiten alleen laten plaatsvinden ‘boven de A15’ lijkt in Sliedrecht normaal. In de rest van de Nederland snappen ze daar ook geen bal van! Het roept veel vragen op.

Als gemeente (niet de kerkelijke gemeente) hoor je er te zijn voor iedereen en zou je eigenlijk moeten pogen aan wensen van (een ander groot deel van) de inwoners tegemoet te komen. De gemeente, dat zijn wij! De gemeente zou daarin beter moeten mee(na)denken, faciliteren en… praten. Vooral ook het standpunt goed uitleggen, want ik baal dat wij als Sliedrecht landelijk na 5 mei ‘een sausje’ over ons hebben heen gekregen. Waarom wil je dit? 

Zondag 5 mei 2019 gaan we de verdeeldheid zien. Letterlijk, want de vlag mag in de top. Een deel zal dat niet doen. Zij zullen gezien worden als de tegenstanders. In Sliedrecht wordt nu twee dagen gevlagd. Maar voor maandag 6 mei 2019 is er geen vlaginstructie! 

Benieuwd hoe de gemeente een eventuele bevrijdingstour (oude wagens) door het dorp gaat tegenhouden op zondag. We vieren tenslotte niets die dag in Sliedrecht. En in de avond maar de oren dicht als het vuurwerk klinkt in een omliggende gemeente. Het wordt nog een moeilijke dag voor een aantal inwoners.

Sliedrecht gaat na zondag 5 mei 2019 de boeken in als gemeente, die bevrijdingsdagactiviteiten vanwege hun APV niet heeft toegestaan. Ik vind het pijnlijk je hiermee op de kaart te zetten.

Als gemeente Sliedrecht en stichting Comité 4 en 5 Mei Sliedrecht zou ik nog eens met voor- en tegenstanders om de tafel gaan zitten om tot een compromis te komen. 

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief. 

25 gedachten over “Column: Bevrijdingsdagactiviteiten”

  1. Als Koos den Dunnen zich verkiesbaar zou willen stellen??
    Mijn stem heeft hij.
    Hoe mooi zou het zijn om elkaar tegemoet te komen op 5 mei…

  2. Het woord bevrijding geeft meestal aan dat iemand of iets bevrijd is van een bezetting, probleem of last. … Voor beide landen kwam daarmee een einde aan de bezetting van de Duitse troepen, in afwachting van het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog op 8 mei 1945.

    E.e.a. volgens Wikipedia.

    Dus niet alleen bevrijding van overheersing maar ook van vooroordelen misschien…..?

  3. En ondertussen is Nederland al zo’n beetje het meest geseculariseerde land van Europa en moet ook in Sliedrecht het laatste restje wat herinnert aan de tijd dat ons land nog een overwegend christelijke natie was worden weggepoetst. Straks is het allemaal verleden tijd, zijn alle dagen van de week hetzelfde en zijn we als land er dan echt zoveel mee opgeschoten? Wat de winst ervan is mag dan ook wel eens glashelder worden gemaakt.

  4. Wat was het gezellig hee in 2018. Gaan we dit dan op maandag 6 mei 2019 zo vieren of gewoon maar voorbij laten gaan ?
    Ik begrijp hier helemaal niets van, geloof en bevrijding moet juist hand in hand kunnen gaan.

  5. Ik sluit me helemaal aan bij heb wink slaat de spijker op zijn kop
    Want als zondag dus een rustdag is dan krijg een dominee er dus ook niet voor betaald want dan valt het onder werken

  6. En wederom mis ik de burgemeester, die gewoon bemiddeld, uitleg geeft en eigenlijk de laatste stem heeft in deze. Want wie predict voor eigen parochie vind dat hij gelijk heeft.

  7. Compromis is volgens mij te laat.
    Hoorde gisteren toevallig, dat een aantal mensen – als ludiek protest – komende nacht (na 24:00 uur, dus niet op zondag, maar op maandag) twee zebrapaden in regenboog-kleuren wil verven.
    Ze zouden vandaag naar Gamma Ridderkerk gaan, die schijnbaar daar op zondag open is, om zeven kleuren verf en evenzoveel rollers te kopen. #Sliedrecht kleurrijk?

  8. Waar hebben we het nu eigenlijk over. Of je in Sliedrecht op zondag de bevrijding mag vieren of je auto wassen.

  9. Dat voorbeeld van die auto wassen op zondag bracht mij toch tot een reactie. Hier wringt namelijk de schoen. Ik geniet er van als mensen vol overtuiging naar de kerk gaan, welke dan ook ondanks het feit dat ik totaal niet gelovig ben.

    Dit voorbeeld, een auto wassen, was heel gewoon waar ik lang geleden in Papendrecht woonde. In het zwart geklede buren maakten dan gezellig een praatje voordat zij ter kerke gingen. Het maakt geen lawaai en je gunt elkaar iets. In Sliedrecht bleek dat heel anders en daarin schuilt een gevaar: de tolerantie voor een steeds kleinere groep kerkgangers verdwijnt (dat zie je ook echt aan de reacties) en die bijten zich dan nog erger vast in hun overtuiging. En dat is de verkeerde weg om het maar eens kerkelijk te zeggen.

    Ik stel dan ook voor dat er, zoals Peter al aangeeft, een compromis moet komen.

    1. Tijdens de kerkdiensten, die uiteraard geheel in het teken staan van de bevrijding, geen optochten of herrie en dergelijke op straat. De vlaggen kunnen uit.
    2. Van 12.00 uur tot 17.00 uur door heel Sliedrecht maar vooral in het centrum gezellig feestvieren, ook door de kerkgangers die dat willen.
    3. Van 18.00 uur tot 20.00 uur gaat iedereen of ter kerke of naar huis om wat te eten.
    4. Vanaf 20.00 uur tot vuurwerk weer gewoon feest.

    Dit lijkt mij een voorstel waar in elk geval het ChristenUnie deel prima mee kan leven. En mocht een plaatselijke verordening het niet toestaan, dan hebben gelukkig de KRUIMELREGELING nog want die overal op van toepassing.

    Ik zou zeggen: gooi het in de raad en praat er eens serieus over. Mijn ervaring met de gelovige medemens is veel positiever dan dat deze rare besluiten ons doen geloven. Bevrijdingsdag is geen week dag, is geen maandag of dinsdag Bevrijdingsdag of zo, het is een datum.

  10. Het is een compliment aan de samenleving als democraten zo grootmoedig zijn dat zij om de minderheid de gelegenheid geven om mee te doen, activiteiten op een andere dag plannen.
    In een straat waar veel mensen op zondag naar de kerk gaan, is er een die op zondag uitgebreid zijn auto wast. Liefst op een tijdstip als anderen uit of naar de kerk gaan. Een andere wil op zondag zijn auto niet wassen om de buren niet te kwetsen. Wie is nu een fijne buurman?

  11. Roel, u zegt dat het onzin is dat een gelovige minderheid zijn wil oplegt aan de rest. Dat is juist totaal geen onzin. Het gebeurt al jaren. Dat u het er niet mee eens bent dat men dat meer en meer zat aan het worden is en (terecht) zijn/haar stem laat horen, kan zijn, maar ga niet beweren dat het geen intolerantie is van gelovigen naar niet- en andersgelovigen, want dat is het zeer zeker wel!

  12. Nieuws en waarheid mogen door Sliedrecht24 aan de orde worden.
    over wat wel/geen nieuws is, kun je van mening verschillen, maar daar is Sliedrecht24 vrij in.
    En met die vrijheid heb ik geen moeite.
    Dat Sliedrecht24 de waarheid schrijft, daar ga ik van uit tot het tegendeel blijkt.
    Dat er bij degenen, die reageren vaak een enorm gebrek aan kennis is over het
    onderwerp waarop gereageerd wordt kun je Sliedrecht24 niet kwalijk nemen.
    Maar dat gebrek aan kennis is wel veelzeggend.
    Want mede daardoor worden tegenstellingen onnodig aangescherpt en
    is tolerantie ver te zoeken. Polarisatie viert hoogtij.
    Dat is niet goed voor de samenleving in ons dorp.

  13. Het is jammer Robin van de Herik. Maar die gaat pas na de Bevrijdingsdag open. En geen probleem, hij zit meer dan 200 meter van de eerste de beste kerk. ( maar dat is na te meten, Hemelsbreed of via de weg!!!!) Maar wel meer dan 200 meter uit het centrum van zowel Sliedrecht als Hardinxveld-G.Dam. En ja. Die gaat gewoon op zondag open.
    En ja. Ik ben blij dat Sliedrecht 24 hier aandacht aan besteed, en niet wegkruip achter de feiten. Nieuws en de waarheid mogen in het nieuws gebracht worden.

  14. Och het is niet iets nieuws. Gelukkig hebben we Sliedrecht24 om het vuurtje warm te houden..
    Ik vraag mij af wat voor activiteiten er niet kunnen doorgaan?

  15. Bevrijdingsdag, alleen als het uitkomt! Hypocrieten

    Even anders, zou de McDonalds gewoon open zijn op zondag? Zo tussen de kerk gemeenten in.

  16. Ik ben blij dat er twee partijen zijn die elkaar gaan bestrijden.
    Wie legt wie de wet op.
    Als er één van die partijen wint, hebben we op 7 mei zeker weer een Bevrijdingsdag?
    We zijn toch geen kleine kinderen meer!

  17. Misschien wisten jullie het nog niet. Maar de gelovigen van vroeger zijn een dag later bevrijd. En dan nog roepen dat er discriminatie onder de bevolking is. Wie wordt er nu gediscrimineerd. Wij de ongelovigen, want wij moeten luisteren wat de gelovigen ons opdringen. Een rustdag!!!!! de boeren verzorgen en melken de koeien niet. De rest van het vee van de gelovige moet het op de rustdag ook maar uitzoeken. Want het is tenslotte rustdag. Behalve voor de koster de dominee want die rusten de andere 6 dagen. Vroeger ging men te voet naar de kerk. Tegenwoordig met de auto. Want je mag je niet druk maken. Het is tenslotte een rustdag. We leven toevallig wel in 2019. Doe je ogen open. En vier Bevrijdingsdag gewoon op zondag. En stop met discriminatie van de ongelovige.

  18. Dat is mooi, dan kunnen de ouderen die maandag 6 mei met bevrijdingsboottocht, ik ben helemaal blij.

  19. Kom op 5 mei modt gewoon op 5 mei gevierd worden. Niet op 6 mei, diegene die het niet willen vieren doen dat toch niet.

  20. Een column mag generaliseren.
    Toch heb ik wel een kanttekening bij “heel Nederland viert enz.”
    Er zijn meer gemeenten, (ja op de Bible belt zeker, hoor ik iemand al weer zeggen)waar men Bevrijdingsdag niet op zondag meent te kunnen vieren.
    daarin al dan niet van harte gesteund door de APV en anders denkende politieke partijen.

    Gelukkig is “4 mei op zondag” voor de meeste kerken in ons dorp geen punt van discussie meer.
    Ik herinner mij van tenminste één kerk, waar men in verband hiermee ook de aanvangstijd
    van de avonddienst heeft aangepast.

    De discussie gaat echter veel meer over de zogenaamde intolerantie van een minderheid,
    die haar wil kan opleggen aan de meerderheid (wat onzin is), dan over Bevrijdingsdag vieren.
    Je kunt wachten op het volgende punt: Kermis open op zondag, in het centrum van het dorp.
    En wat kan er nog meer reden zijn om ongeclausuleerd woede hierover te spuien?
    Waarmee ik overigens niet de tekst van de column bedoel!

  21. Ik heb misschien onder de spreekwoordelijke steen geleefd, maar waarom valt het mij op dat deze discussie juist nu steeds zo wordt aangewakkerd? Is toch niet voor het eerst dat bevrijdingsdag op zondag valt? Lijkt of hier ook een probleem van een non issue wordt gemaakt. Ga lekker sporten of een goed boek lezen en probeer los te komen van de waan van de dag i.p.v. onrust zaaien.

  22. Sorry maar dit vind ik dus echt belachelijk. 5 mei is bevrijdingsdag niet 6 mei. Het is naar mijn mening weer eens iets respectloos om het dan maar op 6 mei te vieren. Ik mag toch aannemen dat de kerkelijke gemeenschap in Sliedrecht dit toch ook wel respectloos vind

  23. Als (trouw)kerkbezoeker, ben ik het grotendeels eens met Peter Donk.
    Ben stiekem wel een beetje jaloers op onze katholieke medebroeders/zusters.
    Daar is het cafe, de fanfare en ook de kermis onderdeel van het kerkzijn.
    Hier leven we in een andere traditie, maar vind het persoonlijk jammer, dat de bevrijding
    niet op 5 mei, maar een dag later wordt gevierd. Toch een beetje mosterd na de maaltijd.
    In goed overleg zou er best een programma gemaakt kunnen worden, waar de (meeste)
    inwoners van Sliedrecht zich in kunnen vinden.

  24. Belachelijk.5 mei is 5 mei. Ik vier 5 mei bevrijdingsdag en niet 6 mei. Dus als er iets groots en ergs gebeurd op zondag gaan sommige mensen dus zeggen nu niet want het is zondag? Belachelijk!

  25. Ook op zondag kan de vlag uit,het is alleen te hopen dat het niet te hard zal waaien want dan klappert de vlag en dat stoort dan de zondagrust.
    Maar er zijn ook in ons dorp partijen die hun macht willen vertonen maar dat ze dat doen door op zondag 5 mei de herdenkingen te verstoren gaat wel wat erg ver.
    Dus ik denk dat de zondagrust iets is wat dus meer machtswellust is dat echt rust.
    Een groep van b.v. niet kerkgangers word gewoon achtergesteld aan mensen die wel ter kerk gaan en die zelf de zondagsrust storen door de kerkklok te luiden en de mensen die op zondag uit willen slapen worden gestoord.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld