Column: Belangrijk moment!

Net als vier jaar geleden kan er volgende maand weer worden gestemd op de samenstelling van een nieuwe gemeenteraad. Samen met een geldig legitimatiebewijs geeft de stempas je het recht je stem uit te brengen. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

Binnenkort valt bij de kiesgerechtigde Sliedrechter weer een stempas op de mat. Deze keer voor de gemeenteraadsverkiezingen op maandag 14, dinsdag 15 en woensdag 16 maart 2022. Drie dagen lang kan een stem worden uitgebracht op kandidaat-gemeenteraadsleden.

In 2018 brachten bij de Sliedrechtse verkiezingen 8100 !!! inwoners geen stem uit. Ze verscheurden de kiespas (deed dat zelf overigens ook een keer) en dit zorgde voor een mogelijk verkeerde afspiegeling van de raadszetels. Niet alleen is stemmen een recht. Als je niet gaat stemmen, dan heb je eigenlijk ook vier jaar lang niet het recht om te klagen. 

En…

Er valt ook wat te kiezen in het dorp. Ondanks dat er geen nieuwe politieke partijen dit jaar meedoen. Van rechts tot links, van SGP-ChristenUnie en CDA tot lokale partijen als PRO Sliedrecht en het wat zij zelf noemen realistische Slydregt.NU, van PvdA tot D66 en de VVD. 

Juist de niet-stemmer wil ik aanspreken. Want – ook ik – we moeten gaan stemmen. Laten we eens laten zien hoe Sliedrecht werkelijk denkt over een groot aantal punten, laat het stemgeluid letterlijk horen.

Weet je het nog niet bezoek een lijsttrekkersdebat bijvoorbeeld zaterdag 5 maart 2022 (georganiseerd door de gemeente Sliedrecht in sportcafé ’t Bankie) of zaterdag 12 maart 2022 (‘Sliedrecht Kiest’ lunchdebat georganiseerd met politieke markt door online krant Sliedrecht24 in Hof van Sliedrecht) om je keuze nader te bepalen.

Want alleen als we allemaal onze stem uitbrengen, dan krijgen we een goed beeld van hoe wij Sliedrechters zaken willen zien en weten we dat als er dan besluiten worden genomen, dat we uit kunnen gaan van een democratisch besluit dat misschien dichter bij de werkelijke afspiegeling van de bevolking ligt.

Mijn oproep dus: Ga stemmen! Doe het dus niet voor de ander, maar gewoon voor jezelf. Als we allemaal er zo over denken, het vast in de agenda noteren om de stem te gaan uitbrengen, dan moeten we er ook in berusten wat minder te klagen. En natuurlijk mag dat, als je het er niet mee eens bent. Dan hebben we ook dat recht op klagen. 

Zonder je stem uit te brengen, kan dan worden gezegd: ‘Maar heb jij in maart gestemd? Nee? Houd dan gewoon je mond!’ Nou, dat willen we toch niet? Half maart wordt daarom een belangrijk moment.

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

13 gedachten over “Column: Belangrijk moment!”

 1. Geachte Koos den Dunnen
  Even een kleine maar belangrijke Correctie de 3 van Gijs trouwens leuk gevonden
  1 Cu mits U op Vrouwen stemd gelukkig is het ook mogenlijk zie Kandidaten Lijst aandeel CU
  50 % Vrouwen en 50% Mannen om je Stem uit te Brengen op een Mannenlijke Kandidaat CU
  Nogmaals mijn persoonlijke bijdrage heeft als doel om de minimaal 8100 stem en kiesgerechtende inwoners van Sliedrecht de ZWM te motiveren om te gaan stemmen
  Laat uw stem er toe DOEN voor en van en over de Toekomst Sliedrechtse Gemeenschap
  Mede met o.a. de Stem en Kiesgerechtende JONGEREN.
  Dat Maakt de Kans Groter op een start met als uitgangspunt Vernieuwing en Verbetering en vooral OPENHEID

  Tot de volgende klep

 2. Dus toch maar gezocht naar de vergadering en inderdaad, heer Jongeneel deed zijn verhaal, niet zozeer als klimaatontkenner maar gericht op het feit dat maatregelen niet helpen en dat wij, als bevolking ons moesten aanpassen aan het mogelijk nieuwe klimaat (mijn woorden). Daar kun het natuurlijk mee oneens zijn maar dat is politiek. Als er maar over te praten valt, zeker over het laatste deel.

  En toen, heel vreemd, niemand reageerde. Er ontstond geen discussie. Op naar het volgende agendapunt, iets met versteviging bruggen. En de volgende agendapunten bleken niet interessant wellicht en dat kan, dus vertrokken ze. Dus beide heren hebben gelijk: ‘geen dialoog’ kan met excuses uit de omschrijving waarmee de top 3 van de lijst van Gijs nu is:

  1. CU mits op vrouwen wordt gestemd, 2. D66, 3. Slydrecht.nu zonder ‘dialoog’ voorbehoud.

  Wel jammer dat met die zware commentaren naar aanleiding van deze vergadering vorig jaar niet direct is gereageerd (niet om terug te slaan) want die commentaren, die wij blijkbaar verkeerd hadden begrepen, verdienden best een reactie. Ik vind deze snelle reactie dan ook prima en wellicht zien andere politieke partijen ook afwijkingen? De lijst van Gijs is geduldig.

 3. Beste Koos,

  In het artikel, waarin de behandeling van het onderwerp aan de orde kwam, staat een duidelijke zin, namelijk deze.
  Slydregt.NU vertrok na behandeling van het onderwerp uit de raad.

  Na behandeling van het onderwerp…

 4. @Mark en Boudewijn

  Om te beginnen dank voor een reactie. Dat is al een groot pluspunt. En als het niet waar is moet dat natuurlijk worden aangepast. Maar toen een stuk of wat mensen reageerden op Sld24 op 16 november 2021 reageerde Slydregt.NU niet op deze wijze waardoor een mogelijk misverstand ontstaan zou kunnen zijn. Het ging over:

  Slydregt.NU ontkent bij behandeling RAS als enige partij klimaatcrisis!

  Slydregt.NU vertrok na behandeling van het onderwerp uit de raad. Raadslid Mark Jongeneel (Slydregt.NU) en burgerraadslid Boudewijn Brandwijk (Slydregt.NU) vertrokken uit de raad richting huis. Andere partijen reageerden wat verbaasd. De VVD Sliedrecht was helemaal niet aanwezig.

  Ik vond dat toen een Baudetje, anderen waren verbaasd door deze opstelling. Op een vraag van iemand (wellicht van Slydrecht.nu) of er, naast verbaasde reacties, ook inhoudelijke reacties waren werd, vanuit deze berichtgeving, naar mijn mening volkomen terecht, door iemand gezegd:
  ‘waarom inhoudelijk reageren op een argumentatie die kant nog wal raakt? Lijkt me nogal onnozel te reageren op de stelling : 1 + 1 = 3 omdat ik t zeg!’.

  Einde discussie toen zonder verder commentaar. Dat zijn de gegevens die bij mij bekend waren en zijn.

 5. Beste Koos den dunnen,

  Slydregt.NU is niet weggelopen bij het klimaatdebat. Na het debat gevoerd te hebben over dit onderwerp had Slydregt.NU geen verdere woordvoering die avond. En is na het debat en de reactie van de wethouder pas weggaan. Het punt was toen afgehandeld. Verder staat Slydregt.NU voor een realistisch energietransitie zoals ook in ons verkiezingsprogramma staat.

 6. Geachte heer den Dunnen, even iets rechtzetten ik heb de zaal pas verlaten na het debat over het klimaat was afgerond. Kijk de desbetreffende raadsvergadering maar terug. Ik loop nooit weg voor de dialoog.

 7. Geachte Koos den Dunnen dank voor positieve reactie.
  Inderdaad de CU is als Plaatselijke Politieke Partij en tevens lid van Rutte 4
  Als het gaat om Vernieuwing Verandering 50 % Nieuwe Kandidaten en 50%
  Vrouwen en 50% Mannen om te beginnen op de Kandidaten Kieslijst.
  Persoonlijk denk ik dat de kans groot is niet Nu maar over b.v.b over 8 jaar
  en of eerder 2030 de CU als plaatselijke Politieke Partij mee lift met het Succes van Fractie Voorzitter Hr Segers Minister Carola Schouten en het Vasthoudende Kamerlid Mirjam Bikker een eigen weg zal inslaan
  Nogmaals het is een kwestie van gevoel kan het fout hebben.
  Op de vraag heb je nog meer?? Eentje dan
  Wat nemen de 8 Politieke Partijen mee als stem Ballast verkiezing 2018
  Ben je voor een Poging Vernieuwing Verandering of wat Ook kan moet alles bij het oude blijven dus stilstand.

  SGP 238 stemmen van de 2779 is 9 %
  Prosliedrecht 2312 stemmen van de 2766 is 84 %
  CDA 1585 stemmen van de 1759 is 90 %
  VVD 829 stemmen van de 1050 is 79 %
  P.v.d.A 337 stemmen van de 1182 is 29 %
  CU 558 stemmen van de 729 is 77 %
  Slijdregt nu 558 stemmen van de 748 is 75 %
  D66 497 stemmen van de 513 is 97 %.
  Voor alle duidelijkheid het zijn Stemmen op Persoonlijke titel.
  Aan dit Laatste zullen de Inwoners en zeker de Politieke partijen
  aan moeten Wennen.

  Tot de volgende klep.

 8. Schitterend Gijs, goed bedacht, een heel andere manier van benaderen.

  Als we jouw meetlat gebruiken komen we wel wat problemen tegen, zoals wat weegt zwaarder, maar het kan een grandioos middel zijn om toch te gaan stemmen. Er is weer hoop.

  Als je beiden, aantal vrouwen en aantal nieuwe kandidaten, even zwaar zou wegen dan zou de volgorde zijn:

  1. ChristenUnie met 100%. Nadeel is dat deze partij samen gaat met SGP, voorwaar geen vooruitstrevende partij zonder vrouwelijke kandidaten, waarschijnlijk vanuit overtuiging. Maar wat als we uitsluitend op vrouwen stemmen bij SGPCU? Dan zou CU overblijven, zeg maar het vooruitstrevende deel van deze samengesmolten partij. Dus toch een grote kanshebber.
  2. D66 met 80%. Moet daarmee toch een kanshebber zijn als je meeweegt dat deze partij vaak van zich heeft laten horen. Grootste progressieve kanshebber dus.
  3. SLyD.NU met 63%. Nadeel van deze partij is dat de voorman over het klimaat gewoon zei hoe het was en vertrok, niet bereid tot dialoog. Dat belooft niet veel goeds. Voor mij kan zoiets een negatieve doorslag betekenen en valt dus af, misschien voor anderen niet.
  4. PRO Sliedrecht met 60%. Nadeel, communiceert slecht met kiezers hetgeen juist bij die partij zo gewoon was en men geeft geen duidelijkheid over het verleden. Ook hier, een kanshebber mits we vooral op de nieuwelingen stemmen en indien met toch openheid van zaken geeft.
  5. PvdA met 55%. Nadeel hier is dat het aantal nieuwe kandidaten wel zeer beperkt is. Hier kun je, net als PRO, niet kiezen uit voldoende nieuwe kandidaten. Bovendien, voor een partij als de PvdA ook wel een slechte score lijkt mij. Valt met deze criteria af.
  6. SGP met 50% dankzij nieuwe kandidaten. Geen enkele vrouw als kandidaat. Valt af. In plaats daarvan: zie de nummer 1: CU….stem op vrouwen.
  7. VVD met slechts 46%. En dat voor een liberale partij. Nieuwe kandidaten doen ze niet aan en vrouwelijke kandidaten met mate. Valt op alle fronten af volgens dit systeem.
  8. CDA, de hekkensluiter met 43%, vooral door gebrek aan vrouwelijke kandidaten maar ook nieuwe namen ontbreken. Alles blijft zoals het was. Als ze gekozen worden gaan ze ‘doorpakken’ denk ik. Als laagst genoteerde volgens de schijf van Gijs valt ook deze partij af.

  Samengevat:
  – CU is kanshebber als we allemaal besluiten om op een vrouw te stemmen waarmee de SGP eigenlijk in de praktijk verdwijnt. Gaat niet lukken denk ik.
  – D66 is de grootste progressieve kanshebber op beide vlakken, aantal vrouwen, aantal nieuwe kandidaten en communiceert goed.
  – PRO Sliedrecht is alleen interessant als we op nieuwkomers stemmen en als de bliksem gaat communiceren zoals we gewend waren.
  – De rest valt hiermee eigenlijk af tenzij men zich op wonderbaarlijke wijze overtuigend weet te presenteren.

  Leuke invalshoek Gijs, heb je er nog meer?

 9. Als kiezer wil ik oprecht en eerlijk stemmen. Als kiezer verwacht je enig oprechtheid terug in beloftes, in het zien van problemen, het begrijpen van besluiten. Er is een kloof tussen raadsleden en de burger. Maar ze besluiten wél over ons welzijn. Ik ga wel stemmen maar ik begrijp ook Koos den Dunnen. De politiek moet eerlijker gaan worden. En niet zo stil blijven als enige partijen nu doen. Spelletjes hebben geen zin voor een stem. Wees er gewoon het hele termijn!

 10. Wat is de KANS op Vernieuwing enof Verbetering op basis Samenstelling
  Kandidaten Lijst van de 8 geregristeerde Politieke Partijen van 2022 tot
  2026
  Voorbeeld 50 % Vrouwen en 50 % Mannen Rutte 4 14 Vrouwen 15 Mannen en of Vernieuwing 29 Bewindslieden 21 Nieuwe 76 &
  SGP 12 Kandidaten 6 Nieuwe is 50 %
  Prosliedrecht 20 Kandidaten 5 Nieuwe is 25 %
  CDA 21 Kandidaten 6 Nieuwe is 29 %
  VVD 15 Kandidaten 2 Nieuwe is 13 %
  P.v.d.A 9 Kandidaten 1 Nieuwe is 11 %
  Slijdregt nu 8 Kandidaten 4 Nieuwe is 50 %
  CU 12 Kandidaten 6 Nieuwe is 50 %
  D66 5 Kandidaten 1 Nieuwe is 20 %
  Dit is de Kansberekening voor Voor Vernieuwing enof Verbetering op te voeren beleid.

  50% Vrouwen 50% Mannen
  SGP 12 Kandidaten 12 Mannen 100% 0 Vrouwen 0 %
  Prosliedrecht 20 Kandidaten 13 Mannen 65 % 7 Vrouwen 35 %
  CDA 21 Kandidaten 18 Mannen 86 % 3 Vrouwen 14 %
  VVD 15 Kandidaten 10 Mannen 67 % 5 Vrouwen 33 %
  P.v.d.A 9 Kandidaten 5 Mannen 56 % 4 Vrouwen 44 %
  CU 12 Kandidaten 6 Mannen 50 % 6 Vrouwen 50 %
  Slijdregt nu 8 Kandidaten 7 Mannen 87.5 % 1 Vrouw 12.5 %
  D66 5 Kandidaten 2 Mannen 40 % 3 Vrouwen 60 %

  Totaal 102 Kandidaten 73 Mannen 72 % 29 Vrouwen 28 %
  Ter info er Wonen Meer Stem en Kiesgerechtende Vrouwen dan Mannen
  In Sliedrecht.

 11. Wat mij heel somber en bijna boos stemt is dat het nu net is alsof de niet-stemmers de grote schuldigen zijn dat alles blijft zoals het is terwijl we ons niet afvragen hoe dat komt?? Even duidelijk zijn: als mensen niet meer gaan stemmen dan kan dat zomaar komen omdat men er niet meer in gelooft door de daden van die politieke partij.

  Stel je hebt een partij met een bepaald programma. Die gaat meedoen in het college. Het programma, dat er mooi uitzag wordt op geen enkele manier waargemaakt. Sterker nog, onderweg maakt men ruzie met de enige andere progressieve partij en die wordt eruit geknikkerd. Niemand weet waarom, slechts stukjes worden bekend via Gerrit. Daarbij hoor je 4 jaar lang helemaal niets van die partijen, geen uitleg, geen toelichting, geen afwegingen waarom hoe te stemmen. Alleen de voorzitter schrijft regelmatig het ideaal maar verder blijft het beperkt tot Chemours acties.

  Daarna komt hetzelfde team terug. De lijsttrekker heeft alleen gereageerd op het vertrek van Ed Goverde in de zin van: ‘eerst maar eens een goed verkiezingsresultaat neerzetten en daarna pas de poppetjes’. Je ruikt gewoon dat alles blijft zoals het was, weer 4 jaar geen enkele terugkoppeling in tegenstelling tot diverse andere partijen. Waaraan hebben we kunnen zien dat PRO en PvdA onderdeel waren van het college?

  Dat kan een keuze zijn maar dan NIET de kiezers de schuld geven omdat ze niet komen stemmen.

  Laat eens wat van je horen PRO en PvdA!!! Bijvoorbeeld:
  – waarom hadden jullie nu echt ruzie die uit de hand liep?
  – waarom bleef de PvdA wel in het college?
  – waarom is zo ontzettend afgeweken van het eigen verkiezingsprogramma?
  – waarom akkoord met verzetten Bevrijdingsdag?
  – waarom Boerhaave gebouw binnen een week na aanbieding van 750 handtekening tegen de vlakte?
  – waarom idioot gedoe over openstelling verkeer Kerkbuurt Oost
  – waarom op geen enkele manier over die vier jaren terugkoppeling naar de kiezers.
  – waarom ineens niet alleen recreatieve bouwwerken in Noord maar woningen?

  Zo kan ik nog wel even doorgaan maar waar het om gaat is dat ik, als kiezer die een echte keus probeert te maken op basis van verkiezingsprogramma’s en daar 4 jaar lang niets van terugziet of hoort, het geloof kwijt raakt en dan te horen krijgt: je moet kiezen?? Waarop, als je een beetje progressief denkt?

  Dat is vergelijkbaar met je geloof kwijtraken en gedwongen worden om toch naar de kerk te gaan.

  Maar goed: de tijd tot de verkiezingen is kort maar ik blijf hopen met weinig verwachting.

 12. Peter, hele mooie column en ik ben het zelden zo met je eens geweest.

  Met name die bijna 40 procent “niet stemmers” in een toch wel kritisch dorp als Sliedrecht is opvallend. Ik ben democraat in hart-en-nieren, dus als de Christelijke partijen de meerderheid hebben, dan respecteer ik dat, maar vervolgens hoor ik heel veel kritische geluiden bij veel andere Sliedrechtse inwoners. Het lastige is, dat ik niet weet of die wel of niet gaan stemmen, maar als er veel meer mensen gaan stemmen, dan krijgen we in elk geval wel een realistische afspiegeling daarvan in de gemeenteraad.
  Wat dat betreft zijn kiezers met een Christelijke of andere gelovige achtergrond m.i. veel plichtsgetrouwer dan niet-gelovigen.
  Dat is geen verwijt, geen compliment, maar gewoon een constatering en vervolgens ontstaat er dan m.i. onder de rest van Sliedrecht een soort raar verwijt, wat niet door de gelovige inwoners wordt veroorzaakt, maar door juist door de mensen, die niet gaan stemmen.
  En dat soort verwijten en “verwijdering” moeten en kunnen we voorkomen als er – zoals je zegt – juist heel, heel veel meer kiesgerechtigden gaan stemmen.
  Misschien en hopelijk worden we dan weer dat vooruitstrevende en toonaangevende dorp in de Alblasserwaard, wat we vroeger ook waren.

  Kortom, het is het “uitproberen waard”: ga in elk geval allemaal stemmen en als ik u een advies daarover mag geven . . . . nou ja, laat maar ????

 13. Als ik dit lees twijfel ik plotseling zeer Peter. Ik heb stemmen nog nooit overgeslagen omdat ik ook altijd dacht: ‘jij hebt niet gestemd dus hou je mond’. Ik begin nu echt andersom te denken: jij hebt gestemd dus jij bent medeschuldig, ik heb niet gestemd dus mag ik juist wel, als onafhankelijke niet stemmer, commentaar geven.

  En dat zegt wat na ruim 50 jaar trouw stemmen. Maar het kan nog komen natuurlijk. We zitten, zoals je zegt, vlak voor de verkiezingen maar ik heb nog geen verkiezingskoorts gezien. En waar de programma’s inmiddels bekend zijn zie ik allemaal uitspraken die zo algemeen zijn en zo tegenstrijdig met het gevoerde beleid dat ik het automatisch gewoon niet meer geloof. De oppositiepartijen hebben nog een beetje voordeel van de twijfel natuurlijk.

  En democratisch? Is dat zo? Wij kiezen, een paar partijen komen tot elkaar waarbij de ene partij wat meer inlevert dan de ander omdat die kleiner is, dan staat het akkoord en wijk je daarvan af dan ben je onbetrouwbaar en dan ga je uit elkaar zoals PRO. Die doet dan niet meer mee. De echte reden begrijpt niemand omdat er een algemeen stukje wordt geschreven. En hup, ook nog wethouders die niet in Sliedrecht wonen. Dan worden er jarenlang besluiten genomen die nu heel anders in de verkiezingsprogramma’s staan en niemand die eens terugblikt: wat heb ik de laatste vier jaar gedaan? Tussendoor is men muisstil, niemand reageert, niemand legt verantwoording af aan de kiezers. Nee, men werkt met onderzoeken, helemaal in. Maarrrr….ze vinden wel dat voor communicatie minimaal een 7,5 scoren??

  Zo zit ik er helaas nu in. Het doet bijna zeer als ik de verkiezingsprogramma’s lees (zijn nog niet allemaal beschikbaar, een maandje voor de verkiezingen!) en dat langs de meetlat van het beleid van de afgelopen vier jaar zet. Denk aan ellenlange perioden voordat Winklerplein wordt opgeknapt, aan het braakliggende Watertorenterrein, aan plannen voor Noord die niet eens een plan vormen, aan verbouwingen van een Gemeentehuis en gemeentekantoor, aan het lachertje Kerkbuurt Oost etc. etc.

  Natuurlijk, ik ben nog te overtuigen, maar dan graag eerlijk terugkijken en zwart op wit beloven hoe en hoe vaak wordt teruggekoppeld, dat raadsleden ook een eigen stem hebben en niet voor elk onderdeel vastzitten in een keurslijf (waardoor juist de hoogste macht, de Raad, beperkt wordt) en het weer leuk wordt om raadslid te zijn, dat de plannen echt getoetst worden op uitvoerbaarheid, dat onderzoeken door instanties, die ons bakken met geld kosten, worden vervangen door enquêtes of referenda, dat elke partij een Sliedrechtse wethouder kan leveren, kortom, dat de echte democratie toeslaat de komende vier jaar.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld