Column: Agenda openbaar

Werkbezoeken, afspraken en toespraken. Agenda’s van ministers en staatssecretaris worden voortaan openbaar gemaakt. Dat heeft minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten. Ze worden gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid. Dat werd zaterdag 19 november 2016 bekendgemaakt.

Om de openbaarheid was gevraagd door partijgenoten van Plasterk, de Tweede Kamerleden Lea Bouwmeester en Astrid Oosterbrug in hun nota ‘Lobby in daglicht’. Daarin pleiten de dames voor meer transparantie rond lobby-activiteiten van bedrijven, inwoners en organisaties. 

Voorkomen moet worden dat mensen met, zeg maar, een sterke positie, met macht en geld, de boventoen voeren. Dat er te veel in achterkamertjes gebeurt (en) dat enkel partijen een te groot en te eenzijdig stempel drukken op beleid. 

Nieuwkomer in de regio Drechtsteden is de buurgemeente Hardinxveld-Giessendam. Die stuurt elke vrijdagmiddag naar de media een e-mail met de openbare optredens van de collegeleden en maakt het ook bekend op hun website. Voordeel voor de media is dat je de fotograaf kan plannen en vooruit kan kijken in tekst naar een gebeurtenis, waar een lid van het college van B & W bij is. De gemeente Hardinxveld-Giessendam zet zichzelf in de picture, doordat journalisten iets uit de lijst oppakken of er op het moment zelf bij zijn.

Hoe zit dat eigenlijk in Sliedrecht? Daar gebeurt dat niet. Terwijl Sliedrecht24 zelfs het voorbeeldje uit Hardinxveld-Giessendam maanden geleden bij communicatie en meneer de burgemeester op het bordje legde. Je wilt als inwoner toch weten wat de bestuurders doen? Sliedrecht24 is slechts een doorgeefluik. Willen ze de openheid niet? Willen ze niet de aandacht? Is het te veel moeite? Weten ze het beter? Waarom mogen wij inwoners niet weten wat de collegeleden de andere week gaan doen? Zij zijn tenslotte in dienst van de overheid, de lokale overheid, de gemeente, en dat zijn wij. Wij, inwoners van Sliedrecht, ondernemers. Doordat wij, inwoners, bij verkiezingen kozen, kwamen partijen aan de macht die een wethouder leverden. 

Het zou het college van B & W van de gemeente Sliedrecht sieren minister Plasterk te volgen, die begrijpt dat transparantie in 2016 een groot goed is. Bestuurders en politiek vertrouwen op blauwe ogen, de tijd dat de burgemeester met de hoge hoed bij de deur werd ontvangen of zich boven de inwoners scharen, is voorbij. Maak die stap naar dichterbij! Daar heeft de politiek al jaren last van en maar klagen hoe ze toch de inwoners kunnen bereiken. Nou zo bijvoorbeeld. 

Als afdeling communicatie had je hier al lang op in moeten springen. Maar dat kan nog! Begin er snel mee, want andere gemeenten gingen de gemeente Sliedrecht al jaren voor!

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

Plaats een reactie

*=Verplicht veld