College wil twee maanden uittrekken voor bloedonderzoek

SLIEDRECHT – Onder een aantal gestelde voorwaarden wil de gemeente Sliedrecht de kosten dragen voor een PFOA-bloedonderzoek bij (oud-)inwoners van 15 februari t/m 15 april 2017. Geraamde maximale kosten: € 375.000,–. Het raadsbesluit hiervoor wordt in de oordeelsvormende openbare vergadering besproken dinsdag 31 januari 2017, het besluit in de raad valt veertien dagen later.

Aanleiding voor het bloedonderzoek is de motie Bloedproef, waar een meerderheid dinsdag 8 november 2016 om heeft gevraagd. De raad wil de kosten verhalen op chemiebedrijf DuPont/Chemours. (Archieffoto Sliedrecht24)

Als het aan het college ligt, kunnen (oud-)inwoners zich tussen half februari en half maart aanmelden via de website van de gemeente. Voor half april neemt het Result Laboratorium in Dordrecht dan bloed af bij het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Sliedrecht. De gemeente wil de drempel zo laag mogelijk houden. 

Voorwaarden
Enkele voorwaarden zijn dat de persoon negen jaar of ouder moet zijn en tussen 1 januari 1970 en 31 december 2012 in het contourengebied van blootstelling hebben gewoond, niet zijn uitgenodigd door de Dienst Gezondheid & Jeugd om deel te nemen aan het steekproef-bloedonderzoek van het RIVM en niet via de werkgever in aanmerking is gekomen of zijn gekomen voor een bloedtest op PFOA.

Deelname
Uitgegaan worden van een maximale deelname van 60% (gelijk aan het deelname-percentage bij het steekproefonderzoek PFOA van het RIVM). Na berekening vanuit GEO-bestanden is sprake maximaal 4.550 deelnemers (60% van in totaal 7.600 (oud-)inwoners). Daarbij is geen rekening gehouden met (oud-)inwoners die reeds een bloedonderzoek hebben laten uitvoeren.

Geen uitnodiging
De kernboodschap is dat de gemeente Sliedrecht een regeling heeft voor mensen die hun bloed willen laten testen op PFOA, maar waarbij de kosten een belemmering zijn. (Oud-)inwoners worden op de hoogte gesteld via de gemeentelijke website, media, en social media. De gemeente plaatst geen advertentie, omdat de verwachting is dat dit geen extra aandacht bij (oud-)inwoners zal genereren. Er worden ook geen persoonlijke brieven gestuurd, omdat het verkrijgen van een compleet beeld van de woonhistorie van alle oud-inwoners arbeidsintensief is. 

Kosten
De raad wil de kosten verhalen op chemiebedrijf DuPont/Chemours. “De contacten met Chemours maken duidelijk dat Chemours op geen enkele wijze bij bloedproefonderzoeken betrokken wil en kan zijn. Het is reëel dat de vordering oninbaar is voor de gemeente Sliedrecht”, schrijft het college van B & W.

3 gedachten over “College wil twee maanden uittrekken voor bloedonderzoek”

  1. Kom naar de informatieavond op 1 februari a.s. in het Griendencollege (zie eerdere berichten op Sliedrecht24) waar ondermeer zal worden geïnformeerd / ingelicht over dit bedrijf en stel je vragen!

  2. Chemours / DuPont
    hoort de bloedonderzoeken te bekostigen.

    In hun ongeloofwaardige goedpraat- en excuusfolder die een aantal weken geleden in de bus lag hebben ze het over dat ze de gezondheid van mensen zo ontzettend hoog in het vaandel hebben staan. Dat dat een van de kernwaarden is naast milieu en veiligheid.
    Tijd om de daad bij het woord te voegen.
    Zij hebben bewust vele jaren de gezondheid van mensen en het milieu ernstige schade toegebracht. Die inbreuk in het vertrouwen maak je niet even goed met een foldertje. De kosten dragen voor de bloedonderzoeken zou een kleine eerste stap zijn.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld