College van B & W: ‘Voortbestaan Nationaal Baggermuseum onder druk’

SLIEDRECHT – In gesprekken met het leden van het College van B & W van de gemeente Sliedrecht heeft het Nationaal Baggermuseum aan de Molendijk aangegeven dat het voortbestaan van het museum aan de Molendijk onder druk staat. Redenen zijn achterblijvende bezoekersaantallen, de verouderde uitstraling, het dreigende vertrek van belangrijke sponsoren en de hoge exploitatielasten.

De toekomst is onzeker voor het Nationaal Baggermuseum. De gemeente Sliedrecht wil eigenlijk het museum in de gemeente houden en ziet het liever niet vertrekken. Nu is een onderzoek begonnen, waarvan de uitkomst volgende maand wordt verwacht. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

“In 2018 zijn met het bestuur van het Nationaal Baggermuseum drie bestuurlijke gesprekken gevoerd waarin het toekomstperspectief en de ontwikkeling van het museum centraal stond. Het eerste gesprek, eind februari 2018, is verkennend gevoerd met de verantwoordelijk portefeuillehouder cultuur. De vervolggesprekken zijn gehouden vanuit de portefeuilles Economie en City Marketing. We hebben in het bestuurlijke gesprek van 26 november 2018 het Baggermuseum toegezegd een onderzoek naar de toekomstontwikkeling van het museum in Sliedrecht te faciliteren. Dit sluit aan op onze ambities zoals opgenomen in het College Uitvoeringsprogramma: “De positie van
de twee musea in ons dorp is in samenwerking met hen versterkt”. De onderzoeksopdracht daartoe is vrijdag 12 april 2019 definitief gegund en de uitvoering hiervan is gestart dinsdag 16 april 2019″, schrijft het college maandag 6 mei 2019 in een College Informatiebrief (CIb) aan de leden van de gemeenteraad.

Toekomstscenario’s
Het museum beraadt zich volgens het college vanwege de voorliggende uitdagingen op haar toekomst. Het museum heeft volgens het college drie mogelijke scenario’s voor ogen. College: “Blijven in Sliedrecht en doorontwikkelen in de richting van een modern waterbouwkundig museum dat voldoende bezoekers zal aantrekken. Vertrekken naar een andere locatie om een nieuw modern en grootschalig waterbouwkundig museum te realiseren dat voldoet aan alle moderne eisen en standaarden van deze tijd. Overdragen van de collectie van het Nationaal Baggermuseum aan het Maritiem Museum in Rotterdam waarbij het Nationaal Baggermuseum haar identiteit en autonomie zal verliezen. Het museumbestuur heeft ons laten weten dat zowel de optie vertrekken als Rotterdam nader zijn uitgewerkt in (concept)rapporten.” Daarmee is alleen het eerste scenario ‘blijven in Sliedrecht’ nog niet uitgewerkt.

Faciliteren onderzoek
In het laatste bestuurlijke overleg van donderdag 25 april 2019 heeft de voorzitter van het bestuur toegezegd dat pas een besluit zal worden genomen wanneer het onderzoeksrapport voor het scenario ‘blijven in Sliedrecht’ volledig is uitgewerkt en afgerond. “Gezien de belangrijke culturele en historische waarde van de baggerindustrie en het Nationaal Baggermuseum voor de gemeente Sliedrecht hebben wij ingezet op het faciliteren van een onderzoek voor het scenario ‘blijven in Sliedrecht’. Met het uitvoeren van dit onderzoek willen wij een constructieve bijdrage leveren aan de door het bestuur van het museum te nemen besluit en daarmee het behoud van het museum binnen de gemeente Sliedrecht”, schrijft het college. 

Haalbaarheid
De offerte uitvraag voor het onderzoek is in nauwe samenwerking met het museum en Bureau Inkoop van het SCD opgesteld. College: “Inhoudelijk hebben we voor het uit te voeren onderzoek onder andere de volgende speerpunten opgenomen, namelijk de haalbaarheid en de benodigdheden van een toekomstbestendig waterbouwkundig museum binnen de gemeente Sliedrecht waarbij minimaal aandacht is voor; de bezoekers, de exploitatie, benodigde investeringen en de inzet van personeel en vrijwilligers en de omwonenden. De investeringen in de collectie en voorzieningen die nodig zijn voor de gewenste doorontwikkeling van het Nationaal Baggermuseum naar een modern waterbouwkundig museum in Sliedrecht. De mogelijkheden tot aansluiting op en verbinding met toeristische en recreatieve activiteiten en hotspots in de regio zoals onder andere Kinderdijk, de Biesbosch, het historisch centrum van Dordrecht en de rond en pleziervaarboten op de Merwede. De onbenutte/niet beschreven ontwikkelkansen die kunnen bijdragen aan het behoud en de doorontwikkeling van het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht. Daarnaast hebben we als voorwaarde opgenomen om het onderzoek te voorzien van visualisaties die een impressie geven van een modern waterbouwkundig museum binnen de gemeente Sliedrecht.” In de voorlopige planning is opgenomen dat het onderzoek woensdag 1 juni 2019 wordt opgeleverd en de resultaten half juni 2019 aan het bestuur van het museum en mogelijk ook de gemeenteraad worden gepresenteerd. 

5 gedachten over “College van B & W: ‘Voortbestaan Nationaal Baggermuseum onder druk’”

  1. Mis nog steeds de optie om samenwerking te zoeken met het slechts 5 !kilometer verderop gelegen binnenvaartmuseum in Dordrecht
    Accomodatie, vrijwilligers en welwillende handreiking van het bestuur aldaar worden om onbegrijpelijke redenen terzijde
    geschoven
    Liever 80 vierkante meter in het Maritime Museum in Rotterdam?

  2. De laatste keer dat ik binnen was, was er ontzettend veel passie voor het vak, maar was het aanbod en de manier waarop er gepresenteerd een beetje uit de tijd.
    Door een stuk interactie kan je een ander, ook jonger, publiek trekken. Wellicht samenwerking aangaan met het Griendencollege en/of het Scheepvaart en Transport college.
    Museum combineren met gastlessen in een klaslokaal of het geven van workshops/cursussen in samenwerking met verschillende bedrijven/sponsoren uit de omgeving.
    Genoeg ideeën in ieder geval.

  3. woon pas 48 jaar in sliedrecht nooit geweest trekt mij totaal niet. Mijn opa zat bij biliton maatschappij welk in Azie baggerde. Ja jebben de jappen kampen mee gemaakt.

    Denk nationale bagger museum hoort in Sliedrecht maar is verouderd kwa inhoud. Zou ramp zijn als vertrok om financiele redenen ?

  4. Sliedrecht zonder baggermuseum is ondenkbaar. We waren sinds mensenheugenis het baggerdorp en dat moet zo blijven, maar organiseer je dan een baggerfestival.

  5. Winkelgebied “”Op de dijk”” niets meer van over. Dan ook nog het Baggermuseum weg. Wat blijft er van Het Dorp Sliregt over…….en waarom ben ik van Hoek van Holland naar hier komen wonen?…

Plaats een reactie

*=Verplicht veld