College van B & W stelt nieuw Water- en rioleringsprogramma 2024-2028 vast

SLIEDRECHT – Ruim een week geleden heeft het College van B & W het Water- en rioleringsprogramma (Wrp) 2024-2028 vastgesteld. “Dat programma beschrijft hoe de gemeente omgaat met afvalwater, regenwater en grondwater”, aldus de gemeente Sliedrecht, die daar woensdag 10 juli 2024 over bericht.  

“Met dit programma zetten we een belangrijke stap naar de toekomst”, zegt wethouder Ton Spek (CDA) van Beheer en Openbare Ruimte. “We zetten in op een planmatige aanpak voor het beheer en onderhoud van ons stedelijk watersysteem, zodat we nu en in de toekomst water- en klimaat robuuste keuzes kunnen maken.” (Archieffoto gemeente Sliedrecht)

Sliedrecht heeft een uitgebreid rioolstelsel dat bestaat uit 160 km vrijvervalriolering, 24 km pers- en drukleiding, 110 grote en kleine gemalen, bijna 10.000 straat- en trottoirkolken en 44,5 km watergang.

Tekst gaat verder onder archieffoto.

Verwerking afval- en regenwater
Stedelijk afvalwater (vuil water) wordt ingezameld en getransporteerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI). Regenwater wordt zoveel mogelijk in de openbare ruimte verwerkt. Dat helpt volgens de gemeente Sliedrecht dat de leefomgeving beter bestand is tegen een veranderend klimaat met méér regen en lángere periodes van droogte.

Onderzoek, onderhoud en vervanging
De komende jaren onderzoekt en onderhoudt de gemeente het rioolstelsel. “Slechte delen van de riolering worden vervangen of gerenoveerd, zoals in de Vogelbuurt, Nijverwaard-West en Professorenbuurt-Oost. Bij deze werkzaamheden wordt de omgeving klimaatbestendig ingericht, bijvoorbeeld door regenwater af te koppelen en lokaal te verwerken”, bericht de gemeente Sliedrecht.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld