College: ‘Rijksbijdrage uit Programma Aardgasvrije Wijken bedoeld als leergeld’

SLIEDRECHT – In lijn met de afspraak in Drechtstedenverband is het uitgangspunt van het College van B & W van de gemeente Sliedrecht een haalbare en betaalbare energietransitie voor iedereen. “In Drechtstedenverband is dit bekrachtigd in de Transitievisie Warmte 1.0. Deze visie heeft de raad in 2019 vastgesteld. Een woonlastenneutraal aanbod voor de woningeigenaren in Sliedrecht-Oost kan het college niet garanderen”, schrijft het college aan raadslid Vincent Prins (CDA), die een aantal vragen stelde namens zijn politieke partij over betaalbaar aardgasvrij wonen. “De rijksbijdrage vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken is bedoeld als leergeld”, staat in de beantwoording.

Een woonlastenneutraal aanbod voor de woningeigenaren in Sliedrecht-Oost kan het college niet garanderen. (© Foto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl) 

Hoewel woonlastenneutraal in het klimaatakkoord vermeld staat, is landelijk volgens het college niet vastgelegd wat hiermee precies bedoeld wordt. “Woonlastenneutraal ten opzichte van welke situatie? Worden ook eenmalige investeringen daarbij meegerekend? Bovendien zijn er veel factoren die de woonlasten in de praktijk beïnvloeden, zoals veranderend stookgedrag en de ontwikkeling van wetgeving en tarieven in de toekomst. Of een aanbod aantrekkelijk is voor woningeigenaren is mede afhankelijk van de hoogte van de benodigde investeringen, de terugverdientijd van isolatiemaatregelen en/of zonnepanelen en de toekomstige ontwikkeling van de warmtetarieven en energiebelasting. Uiteindelijk bepaalt een woningeigenaar zelf of een aanbod voor hem/haar betaalbaar is. Om de benodigde investeringen per woningtype in kaart te brengen worden momenteel woningscans uitgevoerd. Op basis daarvan kan vervolgens ook een aanbod richting woningeigenaren worden geformuleerd. Naar verwachting komt hier rond de zomer van dit jaar meer duidelijkheid over”, reageert het college.

Goede financiële arrangementen
Prins vroeg of het college bereid is
om voor het aanbod aan huiseigenaren de eenmalige aansluitkosten en mogelijk aanvullende investeringen in een huis mee te rekenen in de kosten. Het college doet zelf geen aanbod aan huiseigenaren. College: “Voor het warmtenet doet HVC dat. En als men kiest voor een andere oplossing (bijvoorbeeld een warmtepomp) dan doet de betreffende leverancier dat. De kosten voor isolatiemaatregelen en zonnepanelen worden bepaald door installateurs, e.d.). Het college maakt zich sterk voor goede financiële arrangementen om de overgang naar andere vormen van warmte voor iedereen haalbaar en betaalbaar te houden.  In het uitvoeringsplan dat in 2018 door de raad is vastgesteld, wordt gesteld dat de rijksbijdrage voor de proeftuin primair wordt ingezet om een deel van de eenmalige aansluitkosten plus de extra kosten voor elektrisch koken te bekostigen. Voor de overige kosten (isolatie, aanpassen van installatie, e.d.) wordt in samenwerking met SVn en de Rabobank gezocht naar financieringsopties op maat. Daarnaast pleiten wij regionaal en landelijk ook voor regelingen als gebouwgebonden financiering en het warmtefonds.”

Niet garanderen
Krijgen inwoners in het gedeelte van Sliedrecht-Oost dat aan de proef meedoet een aanbod dat woonlastenneutraal is, wilde Prins weten. Een woonlastenneutraal aanbod voor de woningeigenaren in Sliedrecht-Oost kan het college niet garanderen. “Het college maakt zich sterk voor een aanbod dat voor iedereen haalbaar en betaalbaar is en stuurt aan op een totaalaanbod met subsidie, aantrekkelijke financieringsvormen op maat en terugverdienende maatregelen (zoals isolatie, zonnepanelen). Zoals aangegeven, verwacht het college dat de partners in het project (HVC, Regionaal Energieloket, Bureau Overmorgen en SVn) rond de zomer een dergelijk aanbod kunnen doen aan woningeigenaren. De rijksbijdrage vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken is bedoeld als leergeld. Als officiële proeftuin binnen dit programma zijn we met elkaar (gemeente, projectpartners, woningeigenaren en de Rijksoverheid) op zoek naar hoe deze enorme transitie op een betaalbare en haalbare manier tot stand kan komen. Dat betekent dat dus niet alles al vaststaat. Uiteindelijk moeten alle ervaringen in de proeftuinen leiden tot een effectieve, inclusieve en opschaalbare aanpak”, bericht het college.

4 gedachten over “College: ‘Rijksbijdrage uit Programma Aardgasvrije Wijken bedoeld als leergeld’”

  1. helemaal met bovenstaande eens !, ik moet me in de schulden steken om dat allemaal te bekostigen, heeft iedereen van middelbare leeftijd liggende gelden, daar gaan ze wel van uit, en anders lenen en dan tot aan het einde van je leven aflossen, te gek voor woorden.
    hoeveel mensen in de buurt ken ik die net rond kunnen komen in deze tijd en niet zitten te wachten op nog een lening, sterker nog, die dit echt niet kunnen betalen en wat dan ?

  2. Die nieuwe technieken werken helemaal niet die warmte pompen en lucht behandeling je krijg ’t er een droge mondt van in de nacht heb ik in oude huis nooit gehad hoe gezond is dat niemand hoor je erover het word er maar door heen gedrukt en de kosten lopen voor iedereen op

  3. Jammer dat veel oudere bewoners in de grote flats op Sliedrecht-Oost proefkonijn moeten zijn. Jammer ook dat deze veelal goedgelovige mensen zich door Tablis Wonen in de aap laten logeren. Zoveel is mij wel duidelijk. Buiten de blijkbaar onnodige bouwoverlast, is het resultaat een matig tot slecht functionerende verwarming: getuigenissen van bewoners uit oudere flats in Dordrecht -ook sociale huurwoningen, welke hoegenaamd zijn ‘verduurzaamd’- hebben dan ook terecht klachten. HVC heeft Tablis Wonen bij de neus en wil uiteraard in eerste instantie graag de door minister Ollongren aan de gemeente Sliedrecht en Tablis verstrekte subsidies opstrijken, waarbij HVC uiteraard ook nog eens niet schroomt biomassa (houtsnippers van bomenkap) en vlakglas bij te stoken.

    (Link weggehaald door de redactie. Dat staan we niet toe, zie onze pagina ‘Van de redactie’ – red.)

  4. Ik laat mijn huis voor 35000eu voorzien van nieuwe kunststof kozijnen. Zal ik daar nog 10000eu op moeten gaan lenen om eventueel wat zonnepanelen op het dak te laten leggen? Klinkt allemaal reuze stimulerend. Tegen de tijd dat ik 70 ben, zal ik dan wel een keer schuldvrij zijn. Wat een onzin.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld