College komt niet-commerciële partijen tegemoet bij kosten tweevlaksborden

SLIEDRECHT – Het College van B & W van de gemeente Sliedrecht heeft woensdag 2 januari 2019 in een College Informatief (CIb) de gemeenteraad geïnformeerd dat het niet-commerciële partijen, zoals stichtingen en verenigingen, financieel tegemoet gaat komen als ze gebruik willen maken van Ao-reclameborden. “Zij hebben de mogelijkheid bij hun subsidieaanvraag een bedrag voor PR (waaronder tweevlaksborden) op te nemen”, schrijft het college. Half mei 2018 stelde raadslid Maria Stam (PRO Sliedrecht hier vragen over. Voor verenigingen en stichtingen waren de borden een flinke kostenpost.

Begin 2016 besloot het toenmalige college van de gemeente Sliedrecht de reclame via tweevlaksborden uit te besteden aan een commercieel exploitant. Als reden daarvoor gaf de gemeente dat door de A0 frames er een ordelijk beeld in de gemeente zou komen, wildplakken wordt voorkomen en er is regionaal overeenstemming zou zijn door gelijke tarieven. (Foto Event Support Holland)

Donderdag 4 oktober 2018 is schriftelijk toegezegd dat voor maandag 31 december 2018 de raad meer zou horen. Het college denkt een goede beslissing te hebben genomen, die weliswaar de gemeentekas geld kost. “Daardoor ondervinden zij geen nadeel van de hogere prijzen die voor reclame via tweevlaksborden wordt gerekend. Daarmee wordt het pijnpunt van de niet commerciële partijen opgeheven. Ook blijven de uitgangspunten die ten grondslag lagen aan de oorspronkelijke keuze om de exploitatie uit te besteden intact, namelijk: een ordelijk beeld in de gemeente en het voorkomen van wildplakken”, bericht het college in de CIb, “In de Algemene subsidieverordening Sliedrecht 2017 is geregeld dat de subsidie verstrekt wordt op basis van activiteiten die moeten voldoen aan in de verordening gestelde criteria. Verenigingen en stichtingen kunnen bij de subsidieaanvraag ook PR-kosten voor zo’n activiteit opnemen. Daarbij mag men uitgaan van de werkelijk te verwachten kosten.

Exclusieve recht
De aanbesteding van de exploitatie van A0-reclameborden is een Europese aanbesteding geweest, die leidde tot een gunning aan Event Support Holland. Deze partij heeft het exclusieve recht a0-reclameborden te exploiteren binnen de regio. “In de voorbereiding van de aanbesteding zijn de eisen en wensen die ten grondslag liggen aan de aanbesteding door een regionale werkgroep voorbereid en vastgesteld door alle deelnemende gemeenten. Onderdeel daarvan is geweest het een vast tarief van 2,20 per reclamebord per dag voor regionaal gevestigde, niet-commerciële en/of culturele organisaties en regionale evenementen. Dit is een tarief dat voortkomt uit de voorgaande overeenkomst, met inachtname van een passende indexering. Het is een tarief waar dergelijke organisaties in de hele regio op gelijke wijze mee te maken hebben”, schrijft het college. 

Schade
De overeenkomst heeft een vaste looptijd van 5 jaar. Gedurende deze periode kent de overeenkomst geen mogelijkheden tot beëindiging. De gemeente heeft dan ook geen optie om eenzijdig de overeenkomst te ontbinden. College: “Het willen ontbinden van de overeenkomst kan dan ook niet zonder overeenstemming met de exploitant. Juridisch gezien blijft de gemeente dan in gebreke in de nakoming van de verplichtingen die de gemeente uit hoofde van de overeenkomst heeft. Er ontstaat dan een situatie waarin Event Support Holland de schade die zij leidt kan verhalen op de gemeente. Deze schade zal dan in ieder geval bestaan uit vergoeding van de terug te nemen reclameborden (werkzaamheden, desinvestering), gederfde inkomsten en ontbinding van reclame contracten met afnemers. Daarbij zal de gemeente ook structurele inkomsten van ruim € 30.000,– per jaar missen.”

Onderzoek
De zestien niet commerciële partijen die in 2016 reclame maakten via tweevlaksborden is door de gemeente Sliedrecht gevraagd naar hun ervaringen de afgelopen jaren. “Zeven hebben er gereageerd. Zij geven allen aan dat de kwaliteit goed is, maar dat men het te duur vindt en het voor sommige verenigingen/stichtingen niet meer op te brengen is. Zij geven daarbij aan dat wanneer de kosten lager zijn, zij en anderen vaker reclame zouden maken voor plaatselijke activiteiten”, aldus het college, dat nu dus anders heeft besloten.

Niet bekende deal
Nu blijkt ook dat de gemeente Sliedrecht en Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht (SOJS) samen een deal hadden gesloten. Toen de gemeente nog de vergunningverlening deed, is aan SOJS een doorlopende vergunning voor vijftien borden verleend. Een overeenkomst die er niet was met andere verenigingen of stichtingen in het dorp. Het college heeft als verweer: “Dit had te maken met het feit dat zij in vergelijking met andere partijen vaak gebruik maken van de mogelijkheid om reclame te maken. De andere partijen maken op minder structurele basis reclame, zij vroegen per keer een vergunning aan. Met de uitbesteding is dit voor SOJS veranderd, met hen is afgesproken dat zij de beschikking kregen over vier vaste borden (zelfde als de borden van Event Support Holland) waarin zij reclame kunnen maken. Dit stuit bij sommige partijen op onbegrip, het kwam echter voort uit de doorlopende vergunning die verleend is waardoor zij “opgebouwde rechten” hadden.” 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld