College komt met definitief ontwerp aanpassing gemeentekantoor

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Het College van B & W heeft vrijdagmiddag 1 maart 2024 het definitief ontwerp voor de herinrichting van het gemeentekantoor aan de Industrieweg bekendgemaakt. Het ontwerp wordt behandeld in de besluitvormende raadsvergadering van dinsdag 5 maart 2024. De gemeenteraad wordt gevraagd om voor de herinrichting een uitvoeringskrediet van €2.323.000,– beschikbaar te stellen overeenkomstig het initieel voorstel in 2022.

Dit is een 3 D overzicht van de begane grond. De herinrichting komt niet zo maar uit de lucht vallen. Het vertrek van Gemeentebelastingen en Basisinformatie Drechtsteden (GBD) leidde tot een heroverweging met betrekking tot het huidige gemeentekantoor. Al begin februari 2022 stemde de raad in om het gemeentekantoor, in samenhang met de visie op het raadhuis, opnieuw in te richten. (3D overzicht Van Es interieur)

Het ontwerp is gemaakt door een lokaal bedrijf, Van Es interieur aan Kubus 40. “De herinrichting van het gemeentekantoor is een essentieel onderdeel van de visie om ontmoeting tussen gemeente en samenleving te stimuleren en faciliteren. De herinrichting is daarnaast noodzakelijk om het kantoor te laten voldoen aan wettelijke eisen (o.a. brandveiligheid en ARBO-normen), te verduurzamen en om een moderne en aantrekkelijke werkomgeving te creëren”, meent het college.

Tekst gaat verder onder 3D overzicht.

Dit is de eerste verdieping. (3D overzicht Van Es interieur)

De gemeente Sliedrecht zette één en ander op een rij en kwam tot vijf scenario’s, namelijk vasthouden aan het plan van februari 2022, wisselen van vleugel (vleugel GBD voor eigen gebruik), verkopen van pand en terug huren (rent back), verkopen van pand en elders kopen of verkopen van pand en elders huren. Uit onderzoek bleek dat het tweede scenario, verhuizen naar de vleugel waar nu de GBD gevestigd is, functioneel en financieel het meest gunstig was. In december 2023 werd de raad dat al verteld. Daarvoor werd een bijeenkomst in de hal van het gemeentekantoor belegd.

Verbeteringen
Door het beschikbaar stellen van het uitvoeringkrediet kan gestart worden met de verdere uitwerking en realisatie van de herinrichting van het gemeentekantoor. Het college is ervan overtuigd dat de herinrichting moet doorgaaan: “Met de herinrichting van het gemeentekantoor creëren we een aantrekkelijke werkomgeving, die aansluit bij de hybride werkwijze. Binden we talentvolle medewerkers wat de continuïteit en dienstverlening ten goede komt. Wordt het gemeentekantoor prettiger voor bezoekers. Bereikt het gebouw een hogere kwaliteit. Versterken we de positie van het raadhuis. Realiseren we een politiesteunpunt en een uitvalsbasis voor de BOA’s.”

Hoge kwaliteitseisen
Het gemeentekantoor behoort volgens het college aan hoge kwaliteitseisen te voldoen. Het college schrijft in het raadsvoorstel: “Het gemeentekantoor functioneert ten behoeve van de samenleving. Dat betekent dat inwoners zich welkom en prettig moeten kunnen voelen bij een bezoek. De gemeente heeft daarnaast een voorbeeldfunctie als het gaat om thema’s als duurzaamheid en inclusiviteit. De kwaliteit van het gemeentekantoor moet onder andere daarom verbeterd worden. Daarnaast voldoet het pand nu niet aan de wettelijke eisen, zoals brandveiligheid en de Archiefwet. Dit leidt niet alleen tot onwenselijke situaties, het ondermijnt ook het gezag van de gemeente als handhaver van (de veiligheid in) de gebouwde omgeving.” Daarnaast krijgt de entreehal de oorspronkelijke transparantie en ruimte terug en zijn de plekken waar met de medewerkers gesproken kan worden fysiek dichterbij en persoonlijker. Ook de benadering van de bezoekers verandert. De receptie krijgt als host een actievere rol, kunnen bezoekers zelf koffie of thee pakken en kunnen hun kinderen zich vermaken zonder te storen.

Kosten
Er is volgens het college allereerst sprake van onzekerheden ten aanzien van de bouwkostenstijgingen. “Deze actualisatie kan resulteren in een aanvullende kredietaanvraag”, stelt het college nu al.

5 gedachten over “College komt met definitief ontwerp aanpassing gemeentekantoor”

 1. En toch…. blijft het bijzonder dat de Gemeentebelastingen en Basisinformatie Drechtsteden (GBD) ‘zomaar’ kunnen vertrekken……

 2. Maak wat ruimte vrij voor de creatieve mensen die weg moeten doordat er nieuwbouw komt bij het Deltapark.

 3. Het lijkt wel op een carnavalsvereniging. Dit is geen gezonde gemeenteraad meer!

 4. Tuurlijk nog een paar miljoen

  Maar een prachtig zwembad voor eigen inwoners met horeca, ligweide, buitenbad voor straks 35000 inwoners kan niet??

  Of huidig zwembad renoveren??

  Maak het maar een indoor boulesbaan plezier voor iedereen en voor 10000 euro klaar

 5. Kies voor plan 0

  Weer gaan gebruiken zoals vroeger, waarvoor het bestemd was en gebruikt werd.
  Recreatieruimte voor bewoners van Sliedrecht. Biljarten, kaarten en gezellig met elkaar zijn. (gerund door vrijwilligers)
  Ambtenaren hebben nu al voldoende ruimte op het Bonkelaarplein en het worden er steeds minder, door overplaatsing naar elders.

  Heel makkelijke besparing van ruim 2 1/2 miljoen euro (valt altijd duurder uit dan begroot)

Plaats een reactie

*=Verplicht veld