College komt in 2019 met nieuw IVP en belegt informatieavond over veiligheid

SLIEDRECHT – In het tweede kwartaal van 2019 krijgt de gemeenteraad een nieuw Integraal Veiligheids Plan (IVP) aangeboden tot dat moment blijft het oude nog van kracht. “Tevens heb ik u eerder toegezegd dat wij jaarlijks een ronde-tafel organiseren over veiligheid”, schrijft burgemeester Bram van Hemmen (CDA) maandag 17 december 2018 aan de gemeenteraad. 

De vondst van een druglab of hennepplantage kan behoorlijke gevolgen hebben. Dat staat in het IVP. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

In de agendacommissie van maandag 4 februari 2019 biedt het college volgens Van Hemmen een voorstel aan voor het organiseren van deze informatie-avond in februari. Van Hemmen meldt niet of deze avond openbaar is. De leden van de gemeenteraad hebben ook het overzicht ‘beleidsregels voor het bestrijden van georganiseerde misdaad / ondermijning – zuiver zaken doen – 2018’ gekregen. 

Waarschuwing
Daarin schrijft Van Hemmen in een voorwoord onder meer. “Landelijk zien we bijvoorbeeld een verharding en toename van geweld in de publieke ruimte in met name het zuiden van het land, aanhoudende liquidaties in Amsterdam en omgeving, crimineel gedrag van leden van motorbendes en bedreigingen van het bestuur. In Sliedrecht zien we hennepteelt, bijzonderheden die naar voren komen bij het aanvragen van een vergunning voor een horecabedrijf en de laatste anderhalf jaar activiteiten rondom personen die op enigerlei wijze verbonden zijn aan (outlaw) motorgangs”, aldus Van Hemmen, die ook waarschuwt, “Een intensievere rol van het bestuur kan ook bedreigingen en intimidaties tot gevolg hebben. Hoewel zich in Sliedrecht dergelijke zaken niet hebben voorgedaan is het wel zaak om alert te blijven op de veranderende rol van de gemeente en daarmee mogelijk gepaard gaande risico’s.”

Bevoegdheid
In deze beleidsregels is er aandacht voor de bevoegdheid van de burgemeester om lokalen en woningen te sluiten als daar hennepplantages worden aangetroffen, om de Wet BIBOB toe te passen op producten en diensten die de gemeente levert, het versterken van de gemeentelijke informatiepositie op ondermijning, het bereiken van een lokaal basisniveau voor de aanpak van Outlaw Motor Gangs (OMG’s), mensenhandel en kwetsbaarheden in en waarborgen voor de gemeentelijke organisatie. Van Hemmen: “Het doel van deze beleidsregel is om de lokale aanpak op georganiseerde misdaad / ondermijning door het lokaal bestuur uit te breiden. Dit is een duidelijk signaal aan zowel de samenleving als aan de individuen met slechte intenties dat misdaad niet loont. Het college en de burgemeester zijn, ieder voor zover het zijn bevoegdheid betreft, bevoegd beleid op georganiseerde misdaad / ondermijning vast te stellen.”

Bibob
De gemeente Sliedrecht past de Wet Bibob sinds 2010 toe op horeca vergunningen. Op dit gebied heeft de Wet Bibob zich volgens de gemeente bewezen als een effectief middel tegen de ongewenste vestiging van horecabedrijven. “Zo zijn er vergunningen geweigerd, maar vaker komt voor dat de aanvrager na het stellen van vragen in het kader van de Wet Bibob – bijvoorbeeld een uitvraag over substantiële investeringen in het bedrijf en soms ook over een betrokkenheid bij drugshandel – zijn aanvraag intrekt en / of in een andere gemeente zijn heil gaat zoeken”, aldus het overzicht. 

Geen signalen
In de afgelopen jaren heeft zich een handvol signalen voorgedaan over illegale prostitutie. De politie is in dit soort gevallen alert op signalen die kunnen duiden op uitbuiting (in het strafrecht mensenhandel genoemd). “Sliedrecht kent tot slot arbeidsmigranten. Er zijn tot op heden geen signalen geweest dat onder deze arbeidsmigranten sprake is van arbeidsuitbuiting. De gemeente en de politie blijven alert op signalen die kunnen duiden op uitbuiting.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld