SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht ging af op adviezen van externe adviseurs en toetsing door de bestuursrechter om geen beroep in te stellen tegen verlenging van de vergunning voor de Viton fabriek van Chemours Nederland in Dordrecht, pal aan de overzijde van Sliedrecht.
Het chemiebedrijf gaat de komend 5 jaar o.a. 5 maal zoveel hexafluorpropeen(HFP) uitstoten. Het college maakte geen bezwaar en dat was tegen het zere been van PvdA Sliedrecht. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Nu geeft de gemeente openheid over haar besluit. De gemeente Sliedrecht zegt dat het van mening is dat Chemours op dit moment voor alle bedrijfsprocessen gebruik maakt van de best beschikbare mogelijkheden. “Ja”, antwoordt het college van B & W op deze vraag, “De rivisievergunning uit 2013 is wat betreft de toepassing van best beschikbare technieken (BBT) getoetst door de bestuursrechter. Dit is gebeurd naar aanleiding van het door de gemeente Sliedrecht ingestelde beroep. De vergunning heeft op dit onderdeel de toets van de rechter doorstaan. Wij verwijzen naar de uitspraak van de afd. Bestuursrechtspraak van de Raad van State van 27 augustus 2014. MOB (de milieucoöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) van drs. Johan G. Vollenbroek in Nijmegen-red.) concludeert in zijn advies van 22 juni 2016 dat met de nieuwe milieuvergunning voor de Viton fabriek aan alle wettelijke eisen – en daarmee dus ook aan de toepassing van BBT – is voldaan. Wij hebben die conclusie overgenomen en geen beroep ingesteld tegen de vergunning”, verklaart het college van B & W in een brief aan fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA). Een ander advies kwam van advocaat mr. Godert van der Feltz uit Den Haag, die adviseerde het advies van Vollenbroek over te nemen. De externe adviezen geven aan dat de technische kennis bij het college of het ambtenarenkorps over chemie, stoffen en gevolgen niet aanwezig is.
Overleg en GenX
Vrijdag 26 augustus 2016 staat er een overleg gepland met de provincie Zuid-Holland en vertegenwoordiger van de gemeenten Dordrecht en Papendrecht. College van B & W gemeente Sliedrecht: “Wij zullen er bij de provincie op aandringen dat de vragen over GenX afdoende worden beantwoord om onduidelijkheid over de gezondheidsrisico’s en veiligheid zoveel mogelijk weg te nemen. Wij willen van de provincie volstrekte helderheid hebben of de bewering van Chemours dat GenX niet kankerverwekkend is voor de mens door het RIVM wordt gedeeld. Ook willen we weten hoeveel van de onder GenX technologie vergunde stoffen is uitgestoten.” Op basis van die informatie zegt het college aan PvdA Sliedrecht toe een standpunt in te nemen. Van der Feltz noemde een beroep op het voorzorgsbeginsel – zonder nog een antwoord van de provincie te weten – ‘disproportioneel’ “gelet op enerzijds de gevolgen voor het bedrijf en anderzijds de redelijke verwachting over de omvang van de risico’s.”
Beoordelingsvrijheid
De gemeente Sliedrecht kan met een beroep op het voorzorgsbeginsel van vergunningverlener de provincie Zuid-Holland vorderen dat de emissie wordt gestaakt. Dat gebeurt volgens het college van B& W van de gemeente Sliedrecht niet bij ‘de geringste twijfel’. “In onze eerdere beantwoording hebben wij gesproken over een ‘redelijk vermoeden’. De provincie zal op een eventuele vordering tot staking van de emissies op grond van het voorzorgsbeginsel een afgewogen besluit moeten nemen. De provincie heeft daarin beoordelingsvrijheid en zal op basis van gezond verstand een zorgvuldige en gemotiveerde afweging moeten maken. De vraag daarbij is of de aanwezige wetenschappelijke kennis een gerechtvaardigde indicatie geeft dat er een verband is tussen de emissie van GenX en mogelijke nadelige gezondheidseffecten.”
Inspanningsverplichting
Over de stof HFP zegt MOB verder, zo blijkt uit het advies aan de gemeente Sliedrecht (met betrekking tot carcinogeniteit en reproductietoxiteit) dat er te weinig informatie is om te besluiten of HFP al dan niet op de lijst met Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) zou moeten komen te staan. “RIVM concludeert dan ook dat dit de eerstkomende jaren niet zal gaan gebeuren. Er is een inspanningsverplichting opgenomen die inhoudt dat binnen een vastgelegde termijn de HFP-emissie dient te worden beperkt tot de eerder met DuPont / Chemours / OZHZ overeengekomen 3.140 kg per jaar. Dit was door de gemeente gevraagd”, aldus Vollenbroek, die een advies meegaf. Chemiebedrijf Chemours is verplicht jaarlijks voor 1 februari schriftelijk te rapporteren over andere toxiciteit van bij het bedrijf gebruikte stoffen. “We hebben de provincie wel gevraagd deze jaarlijkse rapportages aan ons toe te zenden. Dat geldt ook voor de kwartaalverslagen van reguliere overleggen tussen Chemours en de provincie om daarmee de vinger aan de pols te houden en zo nodig actie te ondernemen”, schrijft het college van B & W.