‘Collectieve schadeclaim tegen Dupont/Chemours’

ZWIJNDRECHT / SLIEDRECHT – Het Zwijndrechtse juridisch adviesbureau PKLC bereidt stappen voor gericht op een mogelijke collectieve schadeclaim tegen Dupont /Chemours. Ook procedures tegen overheden en toezichthouders kunnen daarbij aan de orde zijn. Het bedrijf heeft een website voor de PFOA-zaak geopend.Dat laat het bedrijf maandag 4 april 2016 weten. 

Daarbij probeert PKLC omwonenden te organiseren om gezamenlijk een vuist te maken. Zoals bekend zijn omwonenden van de fabriek van DuPont / Chemours mogelijk 25 jaar lang blootgesteld aan de giftige stof PFOA (ook bekend als C8). (Foto Sliedrecht24)

In Amerika zijn de nadelige effecten van deze stof al veel langer bekend. “Onderzoeken laten zien dat omwonenden, die blootgesteld waren aan C8 onder meer teelbalkanker, nierkanker, of ziektes aan de lever kunnen krijgen. Kinderen werden geboren met afwijkingen. Allereerst zal informatie moeten worden verzameld omdat er dringen nog vele vragen beantwoord moeten worden”, Eric Meijer van PKLC. 

Verantwoordelijken
Hierbij staat volgens PKLC ook de overheid nadrukkelijk aan de lat. “Duidelijk zal moeten worden waarom DuPont steeds weer doorgegaan is met de uitstoot van C8, ondanks dat al tientallen jaren toenemend bekend werd welke gevolgen dit kon hebben. Inzicht zal moeten worden verkregen in de vergunningverlening in de relatie tot de toxiciteit die al veel langer bekend was. Ook moet daarbij gekeken worden naar de gehanteerde normen, die eigenlijk pas in het recente RIVM-onderzoek zijn aangepast. Waarom heeft de toezichthouder geen eigen metingen verricht om een onafhankelijk oordeel te vormen over de uitstoot, die achteraf veel hoger bleek te zijn dan de opgaven van DuPont?”, stelt Meijer.

Tegenstellingen
Er zijn bij Meijer veel vragen: “Hoe heeft de uitstoot van de Viton-installatie zonder vergunning kunnen plaatsvinden en is dit pas na onderzoek door Chemours zelf boven water gekomen? De overheid wil vooralsnog geen bloedonderzoek op advies van experts, maar hoe wordt dan wél de gezondheidstoestand van de omwonenden in beeld gebracht? Een argument daarvoor is o.a. dat uit bloedonderzoek geen conclusies vallen te trekken over blootstelling aan PFOA in het verleden. Waarom wordt dan wel door RIVM geadviseerd om haar modelberekeningen over het verleden te verifiëren met een steekproefsgewijs bloedonderzoek? Hoe kan het zijn dat de werknemers van Chemours wél een bloedonderzoek krijgen?” GenX wordt sinds 2012 vergund als vervanger van PFOA, mede vanwege – naar wordt gezegd – lagere risico’s. “Waarom wordt niet gemeld dat ook van dit mengsel proefdieren kankers en andere ziekten ontwikkelden?”

Geschiedenis
PKLC is een onafhankelijk adviesbureau dat al bijna 20 jaar opereert op het terrein van het omgevingsrecht. PKLC heeft jarenlange ervaring met het voeren van collectieve rechtszaken tegen grote bedrijven. PKLC is onder meer actief bij de aardbevingsschade in Groningen en assisteert daar huizenbezitters bij het vaststellen van hun schade. Zij heeft een groot bestand aan deskundigen, juristen en advocaten tot haar beschikking. Omwonenden kunnen door collectieve actie samen sterker staan, betere informatie krijgen en de eventuele medische en juridische kosten drukken. Zij kunnen zich via de website aanmelden. 

 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld