Chemours ontkent directe chemische lozing GenX

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Chemiebedrijf Chemours zegt dinsdag 20 juni 2017 dat van een directe chemische lozing van de stof GenX in de rivier de Merwede geen sprake is, maar mogelijk volgens het bedrijf vanuit luchtemissie neerdaalt op de grond, als hemelwater neerslaat en in de rivier terechtkomt. Chemours zegt zich te houden aan de afspraak met de provincie Zuid-Holland. 

Het bedrijf  uit Dordrecht, pal aan ‘de overkant’ van Sliedrecht, zegt dat er geen sprake van is, dat gemaakte afspraken zijn overtreden. Chemours onderzoekt de bron van de GenX. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Omdat de provincie Zuid-Holland niet over directe lozing gaat, verwijzen zij voor een reactie door naar Rijkswaterstaat. Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) van Infrastructuur en Milieu maakte maandagavond 19 juni 2017 bekend in een kamerbrief dat Chemours de stof GenX op de rivier de Merwede had geloosd. Schultz schreef aan de Tweede Kamer dat Rijkswaterstaat hier tegen ‘hard zal optreden’. 

Medewerking aan onderzoek
Chemours zegt in een persverklaring dinsdagmorgen ‘niet willens of wetens de vergunningen zoals verleend door de Provincie Zuid-Holland of Rijkswaterstaat (voor lozingen op oppervlakte) te overtreden’. “Daarom loost Chemours niet direct proceswater op het oppervlaktewater zonder een vergunning. Chemours geeft momenteel haar medewerking aan een lopend onderzoek van Rijkswaterstaat over oppervlaktewater-metingen”, reageert woordvoerder Jeroen Bruning van Chemours. Rijkswaterstaat heeft Chemours gevraagd om vrijdag 23 juni 2017 een reactie te geven op de initiële onderzoeksresultaten en een aantal aanvullende vragen daarover te beantwoorden. Bruning: “Daarom bestudeert een Chemours-team  deze onderzoeksresultaten om Rijkswaterstaat de gevraagde reactie te kunnen geven.”

Hemelwater
Met de kennis van vandaag de dag is volgens Bruning een mogelijke verklaring voor de bron van de door Rijkswaterstaat gemeten GenX in oppervlaktewater niet proceswater, maar hemelwater. Bruning: “Vanwege zogenoemde atmosferische depositie kunnen extreem lage hoeveelheden van door de provincie Zuid Holland vergunde luchtemissies van GenX als hemelwater neerslaan. Deze hypothese of veronderstelling wordt ook ondersteund door de bevindingen uit een recent rapport van het onafhankelijke expertise centrum PFAS over atmosferische depositie zoals in mei 2017 opgeleverd in opdracht van de gemeente Dordrecht.”

Controle
Vanuit de gemeenteraad Sliedrecht oordelen sommige raadsleden snoeihard, zoals de PvdA. “Vanaf het begin van het rumoer rondom Chemours heb ik me naast de gezondheidszorgen voor ons als omwonenden ook gerealiseerd dat dit bedrijf voor veel mensen in onze regio ook een goede boterham betekent. Ik heb daarin een balans getrokken tussen het redelijke en het acceptabele van de aanwezigheid van chemische industrie om de hoek. Maar de bewuste keuzes die dit bedrijf maakt om geen gebruik te maken van de best practices, een verplichting, en te lozen waar geen vergunning voor is terwijl alternatieven beschikbaar zijn maakt dat mijn balans tussen redelijk en acceptabel inmiddels volstaat met onredelijk en onacceptabel”, reageert fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA) Ook onacceptabel volgens Van Rees is dat de controlerende en handhavende instanties volstrekt falen in de uitvoering van hun taken. Van Rees: “Ik verwacht daar op zijn minst een beleidsverandering in. Als ik zie hoe onder het mom van veiligheid op onze wegen gecontroleerd wordt op handhaving van maximum snelheden verwacht ik op zijn minst dat zelfde bij de controle van chemische bedrijven. Wat mij betreft kan het rijbewijs van Chemours ingetrokken worden.”

Oncontroleerbare boel
“Het is wel heel bizar dat een bedrijf wat onder het vergrootglas ligt van den Haag, provincie, gemeenten en zelfs OM (op zusterbedrijf Dupont, is 1 pot nat) het lef blijkbaar heeft om buiten hun vergunning om direct te lozen op de river”, reageert raadslid Peter de Borst (PRO Sliedrecht). De beeldvorming over dit bedrijf ligt volgens de lokale politieke partij al aan gruzelementen, zeker bij omwonenden in Sliedrecht, Papendrecht en Dordrecht, maar ook verder het land in. De Borst: “Beloften om beter te gaan communiceren, relaties met gemeenten te verbeteren en hun mantra dat ze bewust en goed omgaan met veiligheid en gezondheid van onwonenden blijkt nietszeggend in de praktijk. Ik kan woorden uit de mond van woordvoerder en directie Chemours nooit meer serieus nemen. Hun verweer over oorzaak door hemelwater neem ik dan ook niet serieus totdat dit uit feiten zal blijken. Mocht dat bewijs er komen, dan vind ik dat zeker niet geruststellend. Die troep GenX gaat alle kanten op via lucht en water, een oncontroleerbare boel. En dat mensen, dieren en milieu daar de constante dupe van zijn doet dit bedrijf blijkbaar niets.” Of bij alle overheden de ernst van de situatie in alle haarvaten is doordrongen, betwijfel PRO Sliedrecht ook. De Borst: “Het enige veilige scenario is stoppen met productie van GenX. Goed en breed onderzoeken van deze stof en haar uitscheidingsproducten. Dus niet op de blauwe ogen van Chemours vertrouwen maar zelf als overheid ism specialisten/toxicologen aan het roer staan. Laat financieel belang het nu eens niet winnen van gezondheidsbelang van onze mensen.”

Verenigen
“Heel goed dat minister Schultz strenge maatregelen belooft! Dit kan echt niet door de beugel en we zijn dan ook zeer benieuwd wat deze maatregelen zullen inhouden”, aldus raadslid Roelant Bijderwieden (VVD). Ook valt er volgens hem wat te zeggen over het fatsoen van een bedrijf dat dit soort dingen doet. Bijderwieden: “Wederom doet een bericht als dit schade aan het draagvlak voor zo’n organisatie. Bij Chemours wordt blijkbaar naar de korte termijn gekeken en dat is natuurlijk niet goed. Er moet maar eens gekeken worden hoe we ons als gemeente, regio en provincie kunnen verenigen om tot een oplossing te kunnen komen.”

Geen pardon
Inmiddels zijn er ook kamervragen in de maak, die dinsdagmiddag in de Tweede Kamer worden gesteld. Onder meer Tweede Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) wil meer weten. “Ik sta vierkant achter strenge handhaving. Chemours heeft een slecht verleden en moet er veel aan doen om vertrouwen terug te winnen. Dan is het toch onbestaanbaar dat je illegaal loost zonder vergunning en dat notabene Rijkswaterstaat daar achter moet komen?”, aldus Dijkstra. Het bedrijf staat er volgens hem ‘slecht op’ Dijkstra: “Dit helpt van geen meter. Ze moeten ons niet voor de gek houden. Als je geen vergunning hebt, kun je niet lozen. Zo simpel is het. De consequenties zijn geheel voor het bedrijf. De overheid dient hier strak en keihard op te treden.” Sliedrecht24 heeft meerdere reacties gevraagd.

2 gedachten over “Chemours ontkent directe chemische lozing GenX”

  1. Helemaal met Anton van Rees eens. Rijbewijs intrekken. Dupont/Chemours is niet voor verbetering vatbaar. Het bedrijf bljjft gewoon bewust doorgaan met vergiftigen van mens en milieu. Draaikonten rondom vergunningen en iedere keer een nieuwe smoes is onacceptabel. Onacceptabel is ook dat de overheden niet keihard ingrijpen. Van die situatie maakt Dupont/Chemours dankbaar gebruik.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld