Chemours geeft toe dat door storing geringe hoeveelheid PFIB is vrijgekomen

DORDRECHT / SLIEDRECHT – De Thermal Converter (TC) van de HFP fabriek bij chemiebedrijf Chemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht, die normaal gezien afvalstoffen vernietigt op zeer hoge temperatuur, is maandagavond 22 juli 2019 ten gevolge van een storing automatisch uitgeschakeld. Er is wel perfluoroisobutene (PFIB) vrijgekomen. Dat bevestigt woordvoerder Harmen Geers van Chemours zondag 28 juli 2019 na vragen door Sliedrecht24. 

Er zou zo’n 700 gram PFIB zijn vrijgekomen. Eerder stelde hoogleraar toxicologie prof. dr. Jacob de Boer van de Vrije Universiteit in Amsterdam dat ‘dat spul net zo giftig en gevaarlijk is als mosterdgas’. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Conform de vergunning heeft Chemours het voorval gemeld bij de Milieudienst Rijnmond (DCMR) en die heeft volgens Geers geconcludeerd dat Chemours heeft gehandeld conform de vigerende Wabo vergunning. Het voorgeschreven protocol is gevolgd en er is tijdig gemeld.

Tijdelijke omgeleid
Chemours bevestigt dat er 700 gram PFIB is vrijgekomen. “Dat is binnen de limieten die in de vergunning staan die de Provincie Zuid-Holland aan Chemours heeft verleend. De geringe hoeveelheid PFIB die daarbij is uitgestoten, is dermate laag, dat er geen schadelijke effecten zijn opgetreden op leefniveau of buiten het fabrieksterrein. Dit is ook bevestigd door DCMR”, zegt Geers in een reactie. “De vrijgekomen hoeveelheid valt ruim onder de toegestane emissie-limiet.” Volgens protocol is de emissie vervolgens direct tijdelijk omgeleid naar de 46 meter hoge schoorsteen en zijn er volgens Geers fabrieken afgeschakeld of is de productie verlaagd om de emissie te verminderen. De storing aan de TC is verholpen en deze is weer in bedrijf. 

Reactie provincie
Gedeputeerde Floor Vermeulen (VVD) van Vergunningverlening van de Provincie Zuid-Holland zegt op de vraag of dit nog gevolgen heeft: “Allereerst de verplichting om onderzoek te doen en te verklaren hoe dit heeft kunnen gebeuren. De uitkomsten zullen vervolgens door DCMR worden beoordeeld. Dit is standaard bij dit soort incidenten.” De provincie heeft drie dagen na het incident ook de gemeente Sliedrecht schriftelijke geïnformeerd. Vermeulen in de brief van donderdag 25 juli 2019: “Chemours monitort continu de emissie van PFIB. Daartoe zijn 130 meetpunten op het terrein aanwezig. Chemours heeft aangegeven dat bij dit voorval geen PFIB is gedetecteerd.”

4 gedachten over “Chemours geeft toe dat door storing geringe hoeveelheid PFIB is vrijgekomen”

  1. Ik heb afgelopen zaterdag een deel van de uitzending “Dirty Money” gezien en moest daarbij continue aan, ondermeer Chemours/Dupont/Dow/Monsanto/Bayer/Vink etc., denken gezien hetgeen ik zag hoe ongelooflijk met gezondheid wordt gespeeld, daarbij rugdekking krijgt van zowel de plaatselijke als landelijke overheid want commercie is belangrijker dan de volksgezondheid en dat gaat heel – heel ver ! Manipuleren, bedrog – misleiding is aan de orde van de dag. Voor wie dit ook eens wil zien… Dirty Money (bijvoorbeeld te zien via Netflix) is echt een eye opener…… Diegene welke na het zien van deze beelden nog steeds geloven in commerciële organisaties die het beste voor hebben met de mensheid komen bedrogen uit…….

  2. Juist voor dergelijke incidenten en de periode dat de TC is uitgeschakeld voor onderhoud, vraagt drs. ir. Johan Vollenbroek al sinds 2006 voor een tweede TC. Dat hoefde niet van de provinciale vergunningverleners. Hoop dat ze inmiddels ook een tweede TC in de vergunning zetten.
    Hoe zouden ze gemeten hebben dat het gas niet buiten het terrein gekomen is? Of is dat een standaard uitdrukking bij incidenten? Als zoiets nog een keer gebeurd en ze komen daarmee wel aan de emissie-limiet? wordt de zaak dan plat gelegd?

  3. Eigenlijk te absurd voor woorden als je tot je laat doordringen dat dit soort dodelijke gassen hier midden in een woongebied worden gemaakt…. ????

Plaats een reactie

*=Verplicht veld