Chemische alarmprocedure in werking bij ASz voor gewonden Moerdijk

DORDRECHT / SLIEDRECHT – De Spoedeisende Hulp van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht kwam woensdagochtend 23 november in actie voor drie gewonden die vanuit Moerdijk werden binnengebracht na het vrijkomen van giftige damp bij een bedrijf. Dat bericht donderdag 24 november 2022 ASz. Het ziekenhuis heeft een polikliniek in Sliedrecht. Omdat in Moerdijk in totaal acht mensen met de substantie in aanraking waren gekomen of deze hadden ingeademd, werden zij verspreid over verschillende ziekenhuizen in twee provincies.

In het eerste van in totaal drie compartimenten van de tent kleedden twee SEH-verpleegkundigen de gewonden uit. In het tweede deel spoelden twee van hun collega’s de gewonden af, in dit geval twintig minuten lang. En in het derde deel droogden twee zorgverleners de gewonden af en kleedden hen aan. Pas daarna werden de gewonden de SEH binnengebracht en verder onderzocht. De afdeling was in verband met deze tijdrovende aanpak in allerijl opgeschaald met extra personeel. Het doel van de strenge methode is dat giftige stoffen zelfs niet in de kleinste hoeveelheid het ziekenhuis in komen. (Foto Albert Schweitzer ziekenhuis)

In Dordrecht trad de speciale procedure in werking voor chemische besmettingen. De drie patiënten werden, voordat ze naar binnen werden gebracht, gereinigd in een zogeheten decontaminatietent. Die wordt normaal gesproken voornamelijk gebruikt bij oefeningen. Nu moesten die daadwerkelijk in de praktijk worden gebracht. De tent hangt aan het plafond in de ruimte waar normaal gesproken de ambulances binnenkomen en kan ieder moment worden uitgerold en neergelaten.

Goed gewerkt
De hulpverleners die in de tent werkten, moesten beschermende pakken aan en een masker op. Nadat ze de drie gewonden hadden gereinigd, moesten ze zelf ook grondig worden afgespoeld. Daarna moesten ze zich volgens het CBRN-protocol uitkleden. Zolang de tent in gebruik was, konden er geen nieuwe ambulances binnenkomen. Die moesten een andere ingang gebruiken. De drie gewonden hebben het ziekenhuis dezelfde avond kunnen verlaten. De procedures hebben goed gewerkt.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld