Chemiebedrijf DuPont test dit weekend alarmsysteem

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Chemiebedrijf DuPont in Dordrecht test dit weekend een nieuw alarmsysteem dat in juni van dit jaar preventief werd geïnstalleerd.

Na een periode van intensief testen, wordende komende dagen de laatste testen bij DuPont uitgevoerd. (Foto Martin Dekker / Sliedrecht24)

“Dat kan mogelijk leiden tot loze alarmen die ook buiten het terrein hoorbaar zijn. Als zich daadwerkelijk een incident voordoet met effect voor de omgeving, zal DuPont de productie stilleggen. De productie wordt pas weer opgestart als de situatie voor omgeving en werknemers veilig is”, zegt DuPont-woordvoerder Willem Buitelaar. De brandweer van Dordrecht is op de hoogte van deze testen. 

10 gedachten over “Chemiebedrijf DuPont test dit weekend alarmsysteem”

 1. Dat geloof ik niet, Paul. Hier zal meer sprake zijn van ondeskundigheid wat men natuurlijk probeert te ontkennen. Maar moedwil of kwaadaardigheid kan ik me niet voorstellen.

 2. Het is DuPont personeel dat probeert de boel te saboteren. ’t Is niet vreemd dat al die stoffen ontsnappen als personeel zich op sites bezighoudt om omwonenden te intimideren.

 3. Sorry, maar als je goed leest dan zie je zelfs een aantal bewezen feiten die ik beschrijf. Dus geen aannames of verhalen. U heeft naast uw oren en mond ook ogen gekregen om goed te lezen! Vooral doen dus!

 4. Beste Kees,

  Wat je beschrijft zijn allemaal aannames.
  Onderzoek moet aantonen wat de FEITEN zijn.
  We hebben twee oren gekregen en een mond.
  Dat is niet voor niks Kees.
  Eerst luisteren naar de ander en daarna reageren.
  Als ik het goed begrijp werken er daar goed opgeleide mensen…
  Van Vapro B/C/D en hoger.Denk dat deze mensen heel graag gezond thuis willen komen aan het einde van de dag.
  Ik hoor gewoon alleen maar verhalen en geen FEITEN.
  Heb gewoon even geduld en als de onderzoeken zijn afgerond mag je op de barricades staan.
  Sorry maar je hebt mij in ieder niet overtuigd..ik wacht op een uitspraak van een gerechtelijk onderzoek voor ik mijn mening geef.

 5. Patrick….

  Ik werk al bijna 45 jaar in de Chemie (en niet bij de 1e de beste) en kan u garanderen dat het hebben van een veiligheidsfilosofie (opvatting) nog niets hoeft te betekenen.
  U schrijft dat “hier heel veel mensen bij betrokken die echt wel weten waar ze mee bezig zijn…

  Even zomaar wat feiten..
  Ze werken met “noses” die moeten controleren of er toevallig stoffen naar buiten worden geblazen die daar niet horen. Deze noses zouden nog in de testfase hebben gestaan en dus nooit mogen worden ingezet om dergelijke metingen te doen.
  ++++++

  Operators die de metingen deden, wisten niet hoe de gegevens dienden te worden geïnterpreteerd..
  ++++++
  Mensen die in de buurt van DuPont/Chemours wonen/woonden, zijn jarenlang blootgesteld aan PFOA. Die waarden waren hoger dan door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is toegestaan. In het ongunstigste geval is de grenswaarde zelfs 25 jaar lang overschreden……..
  ++++++

  In april jl. onthulde éénvandaag dat zeker 30 voormalige medewerkers ernstige zwangerschapsproblemen zouden hebben gekregen door het giftige oplosmiddel DMAc. Het zou gaan om miskramen, doodgeboren kinderen en baarmoederhalskanker. Van 1964 tot 2004 werd er met dit middel gewerkt in de fabriek in Dordrecht…..
  ++++++

  Het PFOA is een kankerverwekkende stof (bewezen bij dierenproeven)en is inmiddels vervangen door GENX.
  Hiervan is (nog) niet bekend of dit – minder / net zo gevaarlijk of veel gevaarlijker is dan het PFOA.
  Hoe kun je met deze onduidelijkheid toch de productie blijven continueren?
  ++++++

  Na melding van een lekkage waarbij recent Formaldehyde ontsnapte is een reparatie onvoldoende uitgevoerd waarna uiteindelijk meer dan 2730 kg! (meer, maar hoeveel meer? 1 kg of 1360 kg? Wie weet het?) aan die kankerverwekkende stof ontsnapt.
  Door een kapotte breekplaat bleek deze lekkage mogelijk. Het is echter onduidelijk hoe de breekplaat kon afbreken. “”Hij is tijdens het onderzoek vernietigd. We kunnen er ook geen onderzoek meer naar doen…. aldus Willem Buitelaar van de fabriek…””
  Het kan dus morgen gewoon weer gebeuren….
  ++++++

  Dus als u het hebt over echt wel weten waar ze mee bezig zijn blijkt hier toch wel het tegenovergestelde… En dit zijn nog maar een paar feiten uit een lange lijst……

  Tenslotte…. je kunt wel een veiligheidsfilosofie hebben maar als je dat niet vertaald naar de praktijk heb je er geen rendement van!

 6. Aan alle reactie’s te zien zal het niet zo druk worden…
  maar goed..je krijgt vast een bakje koffie..dat dan weer wel..

  Weet het niet hoor…maar volgens mij is al deze ophef nergens op gebaseerd.
  Als je kijkt naar alle procedures en wetgeving zijn hier heel veel mensen bij betrokken die echt wel weten waar ze mee bezig zijn…
  Dit bedrijf staat toch echt aantoonbaar bekend om haar veiligheidsfilosofie..
  Dan heb je echt geen idee hoe het in de chemische-industrie werkt.

  Dus wat ik wil zeggen is..hou het bij de feiten..al deze onwetendheid..echt heel erg.

  maar goed..we kijken allemaal anders naar de wereld..

 7. Een alarm? Dat zal dan doorlopend af moeten gaan, lijkt mij omdat er in ieder geval gif wordt uitgestoten. Of is dat alarm bedoelt voor die gevallen waar nog veel meer misgaat? Dit bericht lijkt mij een misselijke poging de bewoners een rad voor de ogen te draaien. Sluiten die fabriek als je waarde hecht aan leven van mens en dier en een niet vergiftigde woonomgeving. Het is inmiddels een optelsommetje. Teveel is niet genoeg maar teveel!

 8. Men wilt open communicatie. Communiceren ze hier open over. Krijg je weer zo’n opmerking als hierboven.
  ik zou zeggen bedankt voor de informatie.

 9. Toch krijgt DuPont natte voeten volgens mij.
  Ze worden bang van alle ophef in Sliedrecht.
  Komt allen zaterdag 5 november met ons mee!
  Sliedrecht gezondheid nummer 1.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld