CDA: ‘Voorkomen dat locatie streep zet door bouwplannen in Sliedrecht-Noord’

SLIEDRECHT – “Ieder mens verdient een schone, veilige en gezonde plaats. Als je thuisland die plaats niet kan bieden, door oorlog, natuurrampen of vervolging, moet je vluchten. Vluchten naar een plaats waar die veiligheid en bestaanszekerheid wel is. Nederland kan zo’n plaats zijn, maar de landelijke overheid faalt. Vanwege dat falen, wordt nu naar de gemeenten gekeken”, begon fractievoorzitter Frank Dunsbergen (CDA) zijn betoog dinsdagavond 7 maart 2023 rond wel of geen asielzoekerscentrum. 

Fractievoorzitter Frank Dunsbergen (CDA). (Foto gemeente Sliedrecht)

Dunsbergen herinnerde de raad aan de mensonterende toestanden gezien van Ter Apel. “Zelfs Artsen zonder Grenzen was genoodzaakt om hulp te verlenen ter plaatse; in Nederland nota bene. Wij, als samenleving, hebben een verantwoordelijkheid richting hen die gevlucht zijn. Daarom kan het CDA zich vinden in het voornemen van het college om met het COA te onderzoeken of er een geschikte opvanglocatie is voor asielzoekers binnen Sliedrecht. Wij begrijpen de noodzaak en zien dat dit een verantwoordelijkheid is die wij niet kunnen ontlopen”, sprak Dunsbergen, “We begrijpen ook dat er op dit moment nog niks zeker is. De raad besluit vanavond over wensen en bedenken. Het college gaat vervolgens met het COA en omliggende gemeenten in gesprek. Pas als die uitkomsten duidelijk zijn, hebben we zekerheid over de eventuele komst van een opvanglocatie.”

Woningvoorraad
Tegelijkertijd is en blijft het plan als Dunsbergen om te komen tot een opvanglocatie voor asielzoekers in Sliedrecht. “Dat is niet niks en kan niet zonder slag of stoot. Het voornemen is om 100 asielzoekers te huisvesten. Dit kan meer worden, maar wat het CDA betreft kan dat alleen als harde afspraken gemaakt worden met omliggende gemeenten, zodat zij daadwerkelijk “onze” statushouders huisvesten. Dat kan de druk op de woningvoorraad verminderen. Mocht nou uit het onderzoek van het COA blijken dat er een geschikte plaats is voor een opvanglocatie in Sliedrecht, dan hebben wij verschillende bedenkingen; vooral: hoe moet dit allemaal? Dat moet goed worden uitgewerkt. Zaken als veiligheid, bereikbaarheid, onderwijs, zorg, etc. moeten goed geregeld zijn. Dat geldt niet alleen voor Sliedrecht, maar is ook van belang voor de inwoners van Wijngaarden.

Veel vragen
Dunsbergen ging nog even op die zorgen door. Dunsbergen: “Wij hebben zorgen over de bereikbaarheid. Gaat de komst van de opvanglocatie gevolgen hebben voor ons Openbaar Vervoer? Wij denken ook aan de verkeersveiligheid. De beoogde locaties zijn vooralsnog donker en bereikbaar via een polderweg. Wat gaat er gebeuren qua verlichting en goede wegen? En hoe voorkomen we dat dit investeringen zijn die we na 5 jaar weer ongedaan moeten maken? Wij denken ook aan de fysieke veiligheid. We hebben met een kwetsbare doelgroep te maken die helaas aantrekkelijk is voor mensenhandelaren. Voldoende inzet van beveiligers en politie is belangrijk. Wij hebben het over de zorgverlening. Wij hebben begrepen dat het COA alles regelt wat valt onder de eerstelijns zorg. Dat zou betekenen dat onze huisartsen geen extra werk krijgen. Klopt dat? Ten slotte hebben wij zorgen over het onderwijs. Wij gaan ervan uit dat de kinderen binnen de opvanglocatie naar school gaan. Wat gaat de gemeente hiervoor doen? Als deze, maar ook nieuwe zorgen weggenomen kunnen worden, geeft dit rust en comfort aan iedereen. Zowel de inwoners van Sliedrecht, als de asielzoekers die hier gehuisvest moeten worden.” Om dit voor nu en in de toekomst in goede banen te leiden, roept het CDA het college op om te voorzien in een onafhankelijk en extern aanspreekpunt; zowel voor de voorbereidingen als het beheer van de opvanglocatie. Dan weet iedereen waar hij of zij kan aankloppen.

Locatie
Het doel is om een opvanglocatie te realiseren in Sliedrecht-Noord. “Dat is goed en steunen wij. Wel willen wij voorkomen dat de opvanglocatie een streep zet door de bouwplannen in Sliedrecht-Noord. Wij verwachten dan ook van het college dat harde afspraken worden gemaakt met het COA, zodat de bouwplannen voor Sliedrecht-Noord nooit vertraging oplopen en altijd voor gaan”, aldus Dunsbergen. De opvanglocatie biedt volgens hem ook kansen. Dunsbergen: “Zo heeft het COA blijkbaar de gewoonte om hun diensten (eten, beveiliging) lokaal in te kopen. Daarnaast hebben wij begrepen dat asielzoekers een aantal weken per jaar ook werk mogen verrichten. Het is goed als zij zich nuttig maken; juist in deze tijd van chronische personeelstekorten. Wij spreken nu over de plannen voor een opvanglocatie in Sliedrecht-Noord. Maar laten wij niet vergeten dat dit helemaal niet de eerste keer is dat wij asielzoekers opvangen in Sliedrecht. In 2016 hebben wij tientallen Syrische vluchtelingen opgevangen die waren gevlucht uit oorlogsgebied. In het afgelopen jaar zijn tientallen Oekraïense vluchtelingen opgevangen die ook zijn gevlucht uit oorlogsgebied. En op dit moment huisvesten wij om precies te zijn 50 asielzoekers; midden in het dorp. Zonder dat dit ook maar tot enig probleem leidt.”

Onmisbare ondersteuning
Het CDA beseft dat dit van een andere orde is dan het plan dat nu voorligt. “Maar het geeft wel vertrouwen. Dat ook als er 100 asielzoekers worden opgevangen in Sliedrecht dit goed gaat. Zeker als wij kijken naar het rijke verenigingsleven van Sliedrecht en de onmisbare rol van de moskee en de kerken. Het succes van de opvanglocatie valt of staat met de onmisbare ondersteuning vanuit de breedte van de samenleving. Zeven jaar geleden is daarvoor een Platform Vluchtelingen ingericht. Een platform waarin de gemeente en vertegenwoordigers van de verenigingen, kerken, moskee, etc. aangesloten waren om na te denken hoe iedereen zijn steentje kan bijdragen. Wij zien dit platform graag opnieuw ingericht. Daarom dienen wij een motie in. Het CDA kiest voor barmhartigheid. Laten we barmhartig zijn voor mensen in nood.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld