CDA vindt verantwoordelijkheid naar statushouders te laat genomen

SLIEDRECHT – Het CDA Sliedrecht vindt dat de gemeente al veel eerder haar verantwoordelijkheid had moeten nemen richting de statushouders. Burgerraadslid Joop de Vries (CDA) uitte dit namens zijn partij dinsdagavond 19 februari 2019 bij de behandeling in de oordeelsvormende vergadering van de Integratienota 2019-2022. Het CDA kan ook nog niet kon instemmen met de nota. 

Burgerraadslid Joop de Vries: “Het CDA vindt dat de gemeente al veel eerder haar verantwoordelijkheid had moeten nemen richting de statushouders.” (Foto CDA Sliedrecht)

Het CDA vindt het goed dat er nu een begin wordt gemaakt met deze integratienota, waarin de gemeente ook haar verantwoordelijkheid neemt. De Vries: “Maar vraagt zich gelijk af waarom men niet uitgebreider onderzoek is gedaan?  Het Sliedrechtse vluchtelingenplatform is niet om advies gevraagd, vrijwilligers en andere direct betrokkenen. Ook staat niet vermeld welke projecten al zijn opgestart in het groot of in het klein. Terecht staat in de nota dat men wil voorkomen dat migranten een teruggetrokken bestaan gaan leiden, al dan niet als onderdeel van een geïsoleerde gemeenschap. Maar dat begon al veel eerder dan in 2019!”

Geen vrijblijvendheid
Het CDA heeft respect voor de statushouders die proberen, soms met vallen en opstaan. “Om te integreren in deze soms voor hen heel andere samenleving. Nu ligt voor ons de beleidsnotitie van de integratienota zoals in de inleiding staat. Wat is het nu de beleidsnotitie of de integratienota 2019-2022? Ik ga er maar vanuit dat het om beiden gaat. Duidelijk is dat in de nabije toekomst de gemeente wettelijke verplichting krijgt zich in te zetten voor de integratie van statushouders. Alleen is het jammer dat er eerst een wettelijke verplichting moet komen om hierover beleid te maken. De minister stelt dat de  er geen vrijblijvendheid meer is voor de gemeente en ook niet voor de nieuwkomer”, sprak De Vries. 

Kwartaalrapportages
Het CDA vindt drie onderwerpen van belang, namelijk het verplichte inburgeringstraject gedaan door Participe, de verantwoordelijkheid van de gemeente en de inburgeringscursus. De Vries: “Het verplichte inburgeringstraject van zes maanden werd tot half 2016 verricht door Vluchtelingenhulp Nederland en daarna contractueel overgenomen door Participe. In het contract werd vastgelegd dat Participe per kwartaal een overzicht geeft over het participatietraject van de statushouders. Op technische vragen van het CDA om deze kwartaalrapportages toe te zenden kon niet worden voldaan in verband met vertrouwelijkheid. Onze vraag is in hoeverre kan vertrouwelijkheid een reden zijn om geen rapportages hierover op vragen van de raad toe te zenden?” Daarnaast heeft het CDA tot nu toe geen enkel bericht ontvangen van het college in hoeverre Participe nu voldoet aan de gestelde kaders. 

Begeleiding
Nu het huisvestingsvraagstuk voor vergunninghouders weer is afgenomen, begint volgens het CDA de focus de Integratienota lezend langzaam te verschuiven naar het integratievraagstuk. “Daaruit  blijkt dat de 217 vergunninghouders die vanaf 2014 in Sliedrecht zijn komen wonen, na het verplichte inburgeringstraject door Participe aangewezen zijn op eigen zelfredzaamheid. Dat is hierbij het toverwoord! Het CDA staat voor gespreide verantwoordelijkheid, maar ook voor solidariteit richting statushouders die veelal met culturele verschillen en met grote barrières in taal en opleiding hebben te kampen”, aldus De Vries. Gelukkig zijn er in de achterliggende tijd volgens De Vries vrijwilligers en buddy’s die zich wel hebben ingezet verdere begeleiding van de statushouders..

Te kort geschoten
De CDA-fractie heeft half december 2018 het twee bladzijden grote verslag gelezen in AD De Dordtenaar over de inzet van twee vrijwilligers, die als docent lessen verzorgen  aan 52 migranten kinderen in de Moskee in Sliedrecht. De Vries: “Om hen beter maatschappelijk te laten integreren. Zij doen daar heel belangrijk werk. Maar het is schrijnend van hen te lezen, dat migranten na de eerste zes maanden  aan hun lot worden overgelaten. Ook maken zij zich zorgen over de grote maatschappelijke achterstand bij bepaalde groepen van vrouwen met een migrantenachtergrond. Het verbaast het CDA dat dit kinderproject geheel valt buiten het zicht van de gemeente.  Er staat letterlijk: niemand bezoekt ons, niemand vraagt ons wat we doen. Ze hopen in de toekomst wel steun te krijgen. Wij kunnen op grond van dit verslag niet anders concluderen dat er hierin te kort geschoten is en wat gaat u er aan doen nu?”

Maatwerk gerichte opleiding
Nog iets wat het CDA was opgevallen in de Integratienota. De Vries: “Alles wordt hierin belangrijk genoemd. Daar zijn wij niet op tegen. Ook de vier speerpunten: taal, normen en waarden, leefomgeving en inzet eigen netwerk. Ze zijn goed, maar niets is concreet benoemd. Het is ongrijpbaar. Daarbij behoren natuurlijk ook de voorzieningen van onderwijs en naar werk en inkomen. Hoewel de toeleiding naar werk grotendeels in handen ligt van de Sociale Dienst Drechtsteden kan de gemeente toch ook zelf eigen initiatieven nemen in opleidingen die leiden naar werk al dan niet met behulp van stages of vrijwilligerswerk? Bij het CDA is bekend dat het Griendencollege de bereidheid en de mogelijkheden heeft op maatwerk gerichte opleiding te verzorgen. Los van de door Da Vinci verzorgde opleidingen op MBO niveau. Dit is door het CDA meerdere malen bekendgemaakt, maar er is hier niets mee gedaan. Het kon al direct worden ingevuld.” Het CDA vindt deze nota niet compleet. “Er ontbreken meetbare getallen waarop de raad haar controlerende taak kan uitoefen. Samengevat in het woord SMART. Wij willen dat ook dat  SMART gegevens bij deze nota worden gevoegd en daarom achten wij deze nota niet volledig”, sprak De Vries.}

Coördinatie cursussen
Immigranten moeten binnen drie jaar de inburgeringscursus afleggen om een langdurige (5 jaar) verblijfsvergunning te krijgen. Daarvoor moeten zij op eigen kosten een cursus volgen bij een van de vele taalinstituten. De Vries: “Gebleken is hoewel deze taalinstellingen het keurmerk dragen van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van de overheid er veelvuldig fraude wordt gepleegd of niet meer wordt voldaan aan de kwaliteitseisen. Zij kunnen daarin een verkeerde keuze maken, waardoor zij hierdoor ernstig worden benadeeld. Alleen de eenvoudige verwijzing naar een DUO taalinstituut is niet voldoende. De minister heeft nu ingegrepen en verplicht de gemeenten vanaf 2020 de coördinatie van deze cursussen op zich te nemen om misstanden in de toekomst te voorkomen.”

Nog niet instemmen
Op een technische vraag van het CDA hoeveel vergunninghouders met succes de inburgeringscursus hebben doorlopen in Sliedrecht kon volgens De Vries geen antwoord worden gegeven, omdat dit niet bekend was. De Vries: “Aangezien het doorlopen van de inburgeringscursus zeker bijdraagt tot integratie, dient dit ook een onderdeel te zijn van de integratienota. Wij vinden dit in de Integratienota niet terug. Het CDA kan nog niet instemmen met deze nota, door het ontbreken van de SMART gegevens en het ontbreken van beleid t.a.v. de inburgeringscursus. Het noemen van concrete doelen en inventarisatie van wat reeds in uitvoering is gedaan. Daarnaast acht het CDA noodzakelijk dat er jaarlijks een voortgangsrapportage over de integratie aangeboden wordt voor de raad. Dit geldt ook voor de rapportage ten aanzien van de voortgang van de begeleiding door Participe. Dit om de controlerende taak van de raad over het verloop van de integratie mogelijk te maken. Het uiteindelijke doel is dat de in Sliedrecht wonende statushouders volwaardig mee kunnen doen in onze samenleving.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld