CDA stelt vragen rond aanschaf warmtepomp aan college

SLIEDRECHT – “Ik vind het goed dat wordt nagedacht over duurzamer wonen, maar laten we ervoor zorgen dat het wel voor iedereen haalbaar, betaalbaar en begrijpelijk is”, zegt raadslid Vincent Prins (CDA) zaterdag 6 mei 2023. Hij diende zaterdagmorgen daarom enkele vragen over de warmtepomp in bij het College van B & W van de gemeente Sliedrecht. Daarop mag ‘zijn’ CDA-wethouder Ton Spek van Duurzaamheid antwoord geven.

Begin mei 2023 informeerde minister Hugo de Jonge (CDA) voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening de Tweede Kamer over een verplichte installatie van warmtepompen ter vervanging van kapotte CV-ketels vanaf 2026. Hier op de foto samen met wethouder Ton Spek (CDA) van Duurzaamheid. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

“Een hybride warmtepomp heeft ongeveer 60% minder aardgas nodig dan een CV-ketel. De aanschaf van een warmtepomp is echter flink duurder. Gelukkig wordt nagedacht over subsidies. Ook stimuleert het kabinet innovaties voor goedkopere, milieuvriendelijkere, stillere en kleinere warmtepompen”, schrijft Prins.

Investering
Niet in elk huis hoeft een warmtepomp te komen zodra de CV-ketel het begeeft. Prins: “Volgens de minister komt er bijvoorbeeld een uitzondering bij een terugverdientijd van meer dan zeven jaar. De uitzondering geldt ook voor huizen die binnen tien jaar op een duurzame oplossing (zoals een warmtenet) worden aangesloten via een wijkaanpak. Dat voorkomt dat iemand binnen een paar jaar twee keer een grote investering moet doen.”

In de Transitievisie Warmte van de gemeente Sliedrecht staat een perspectiefkaart. Daarop is aangegeven
wanneer Sliedrechtse wijken aardgasvrij kunnen zijn. In veel wijken gaat het over “vanaf 2021” of “vanaf 2031”.
Op grond van de Transitievisie Warmte is een wijkaanpak voor de meeste wijken “de komende jaren nog niet aan
de orde”. Dit klinkt niet concreet genoeg voor als je CV-ketel er binnen een paar jaar mee ophoudt.
Het CDA Sliedrecht vindt dat de energietransitie voor iedereen haalbaar, betaalbaar en begrijpelijk moet zijn.

Vragen
Prins stelde het college een aantal vragen hierover, waar hij binnen vier weken een antwoord op verwacht. Hij wil weten wanneer het college een concrete planning van wijkaanpakken voor de warmtetransitie gereed heeft met een tijdspad voor de komende tien jaar. “Vindt u dat inwoners zelf moeten uitzoeken of zij onder een uitzondering op de warmtepompplicht vallen, of bent u bereid om inwoners daarover te informeren?”, vraagt Prins, die ook wil horen hoe het college wil omgaan met inwoners, die niet onder een uitzondering vallen, maar voor wie een warmtepomp toch niet haalbaar of betaalbaar is.

1 gedachte over “CDA stelt vragen rond aanschaf warmtepomp aan college”

  1. Voor ons geen bodem/water warmtepomp en zéker geen warmtenet, we zijn aardgas vrij en hebben daartoe de nodige maatregelen genomen, maar subsidie krijgen we niet op onze lucht/lucht warmtepomp.
    Jammer dan wel weer

Plaats een reactie

*=Verplicht veld