SLIEDRECHT – Hoop voor de toekomst gaat volgens fractievoorzitter Frank Dunsbergen (CDA) niet bij de overheid vandaan komen. “Als CDA geloven wij in de kracht van de samenleving. Een samenleving waarin we op elkaar kunnen rekenen. Het is een verantwoordelijkheid van iedereen om hieraan bij te dragen. Van de samenleving zelf, maar ook van de overheid en de markt. Uiteindelijk moeten die drie partijen het eens worden”, stelde Dunsbergen dinsdagmiddag 8 november 2022 tijdens de algemene beschouwingen en de begroting 2023. De partij kondigde ook moties aan.
Fractievoorzitter Frank Dunsbergen spreekt de gemeenteraad toe. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)
Dat is volgens Dunsbergen eigenlijk al van alle tijden. “Al in de Middeleeuwen moesten samenleving, overheid en markt – ondanks verschillen in rangen, standen en inkomens – met elkaar samenwerken om letterlijk droge voeten te houden door de dijken te versterken. Iets wat we later het Rijnlands model of Poldermodel zijn gaan noemen. Dit geldt ook voor Sliedrecht. In onze geschiedenis zijn er voorbeelden genoeg van samenwerkingen tussen samenleving, overheid en markt om droge voeten te houden, maar om woningen te realiseren. Ik denk aan verschillende dijkverzwaringen, de Oude Uitbreiding en het Kerkerak. Ook in de komende tijd moet de Sliedrechtse samenleving, overheid en markt samen aan de bak om bijvoorbeeld meer woningen te realiseren, goede zorg te verlenen en – opnieuw – droge voeten te houden. Wat dat betreft kunnen we wel stellen dat we in Sliedrecht onze eigen draai hebben gegeven aan het Rijnlands model. We kunnen beter spreken over een Merwelands model”, sprak Dunsbergen.
Groei
Wat het CDA Sliedrecht betreft, sluiten het Collegewerkprogramma en de Begroting goed aan op het Merwelands model. Dunsbergen: “Met de erkenning dat we als overheid de samenleving en de markt nodig hebben om Sliedrecht-Noord te realiseren, werkloze Sliedrechters naar werk te begeleiden of Sliedrechters met schulden bij te staan, komt het Merwelands model goed naar voren. Ontwikkeling van Sliedrecht is hierbij een belangrijke randvoorwaarde. Als wij de Sliedrechters van de toekomst dezelfde of eigenlijk meer kansen willen bieden dan de huidige Sliedrechters, dan moeten we groeien. Groei is hierbij geen doel op zich, maar draagt bij doordat er meer balans komt in de woningbouw in Sliedrecht, doordat steeds meer woningen en bedrijven energieneutraal worden en doordat wijken sterke gemeenschappen vormen. Die ontwikkeling is wat het CDA Sliedrecht ook voor ogen staat. Niet van bovenaf opgelegd, maar samen met samenleving en markt aan de slag voor een kansrijker Sliedrecht. Het CDA Sliedrecht wil hier een bijdrage aan leveren. En dat willen wij ook concreet maken.”
Moties huisartsen
Allereerst ziet het CDA Sliedrecht een zorg rondom de 1e-lijnszorg in Sliedrecht. Dunsbergen: “Oftewel de zorg die de huisarts verleent. Die staat onder druk. De huisartsen in Sliedrecht vergrijzen en door alle taken die zij er tegenwoordig bij krijgen, wordt het voor de jonge generatie steeds lastiger om een praktijk over te nemen en zich te huisvesten. Uiteraard is dit allereerst een verantwoordelijkheid van de huisartsen zelf, maar het past binnen het Merwelands model als de gemeente in gesprek gaat met de huisartsen om te onderzoeken hoe de gemeente kan bijdragen aan de oplossing, bijvoorbeeld door het vestigingsklimaat te verbeteren. Om dit kracht bij te zetten hebben wij een motie voorbereid. Wij roepen het college op om in gesprek te gaan met de huisartsen om te bepalen hoe groot het probleem is en hoe de gemeente, vanuit zijn rol, kan bijdragen aan de oplossing.”
Zorgen klimaat
Ten tweede maakt het CDA Sliedrecht zich zorgen over het klimaat. “Ook nu moeten samenleving, overheid en markt hun verantwoordelijkheid nemen om droge voeten te houden. Rangen, standen en inkomens horen hierbij geen rol te spelen. Je doet wat je kan. Dit kan heel simpel door bijvoorbeeld vaker de fiets te pakken. Onderzoek toont aan dat fietsen een belangrijke manier is om uitstoot te verminderen. Om dit in de hand te werken, is fietscomfort erg belangrijk. Bijvoorbeeld door fietspaden te asfalteren, maar ook door vrijliggende fietspaden te maken. Dat is niet alleen praktisch, maar ook veiliger. Daarom dienen wij een motie in. Geheel in lijn met het STOMP-principe, waarbij stappen en trappen voorop staan en particulier autobezit pas als laatste volgt”, aldus Dunsbergen.
Zwembad
Tot slot vroeg het CDA Sliedrecht aandacht voor het zwembad. “Als er één gebouw is in Sliedrecht wat echt een gasslurper is, dan is het het zwembad. Het warm houden van al dat water, is niet alleen slecht voor het milieu, maar in deze tijd ook slecht voor onze portemonnee. Zou het daarom niet mooi zijn als wij een energieneutraal zwembad in Sliedrecht zouden hebben. Misschien een zwembad gestookt op waterstof. Dit zou mooi kunnen samen met Hardinxveld op de grens van beide gemeenten. Om dit te benadrukken hebben wij een motie opgesteld”, legde Dunsbergen de raad voor.
Een zwembad verwarmen met waterstof is wellicht een goed idee. Waarom niet ook gaan nadenken of het dan tegelijkertijd mogelijk is zo’n oplossing door te trekken naar bijvoorbeeld Sliedrecht Oost, als alternatief voor het warmtenet? Dan zijn de inwoners ook niet afhankelijk van één leverancier.
Best goede ideeën