SLIEDRECHT – Het CDA Sliedrecht heeft vrijdag 16 december 2022 een brief gestuurd naar Gedeputeerde Staten (GS) van de Provincie Zuid-Holland. De politieke partij wil duidelijkheid over de onverwachte aankondiging van vervoerder Qbuzz om voor het meenemen van fietsen in de MerwedeLingeLijn tijdens de ochtend- en avondspits geld te vragen, namelijk € 5,– voor een dagkaart.
“Dat de prijzen van treinkaartjes iets stijgen, is enigszins begrijpelijk in deze tijd, hoewel reizigers dat uiteraard niet leuk vinden. Maar dat een OV-bedrijf een prijsverhoging inzet ter ontmoediging van het gebruik, is behoorlijk uniek. Al over een kleine drie weken moet betaald worden voor het meenemen van de fiets op de MerwedeLingeLijn. Plotseling vijf euro per dag betalen voor de fiets in de trein is voor velen niet te begrijpen”, schrijft raadslid Vincent Prins (CDA) namens zijn partij. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Nu kan dat gratis. Veel forenzen en scholieren maken daar graag gebruik van. “Die vijf euro per dag gaat reizigers pijn doen. Tijdens een recente peiling van het CDA Sliedrecht werd het gratis meenemen van de fiets door meerdere reizigers juist genoemd als een pluspunt dat moet blijven bestaan”, schrijft raadslid Vincent Prins (CDA) aan GS met vragen waar het CDA Sliedrecht antwoord op wil.
Probleem en oplossing
Het probleem is volgens Qbuzz dat er in de spits te weinig ruimte is voor reizigers. Verwacht wordt dat een spitstarief voor fietsen leidt tot meer ruimte voor reizigers. Prins: “Stel dat er genoeg mensen zijn die wél vijf euro betalen, dan staat de trein nog net zo vol met fietsen. Ik mag hopen dat de prijs niet verhoogd blijft worden tot het aantal fietsen afneemt, want dan is het eind zoek.” Prins wil weten of GS het met hem eens is dat een spitstarief géén effectieve oplossing is voor het ruimtegebrek, zolang er voldoende reizigers zijn die vijf euro betalen.
Spitsperiode
In 2017 is het Programma van Eisen vastgesteld voor het openbaar vervoer in de Drechtsteden, de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Daarin staat dat het meenemen van de fiets in de trein buiten de spits altijd gratis moet zijn. “In de spits mag na goedkeuring van de provincie wel een vergoeding worden gevraagd. Volgens het Programma van Eisen duurt de ochtendspits van 07.00 uur tot 09.00 uur. Qbuzz gaat al vanaf 06.30 uur vijf euro vragen. Dat is vreemd”, vindt Prins. Hij wil van de provincie horen om welke zwaarwegende reden in het nadeel van de reizigers wordt afgeweken van de vastgestelde spitstijden.
Deelfietsen
De verwijzing naar deelfietsen bij het station klinkt volgens Prins als een commercieel spelletje. Prins: “Een deelfiets kost drie euro, als je deze binnen twaalf uur terugbrengt. Anders zijn de kosten tien euro voor een hele dag. Voor de gemiddelde forens of scholier kunnen de kosten flink oplopen.” Prins vraagt zich af of de invoering van het spitstarief een poging is om het gebruik van deelfietsen financieel rendabeler te maken.
Toegankelijkheid
Volgens het Programma van Eisen hebben rolstoelgebruikers in de trein altijd voorrang boven het vervoer van fietsen en kinderwagens. “Hopelijk blijft het vervoer van rolstoelen en scootmobielen gratis”, hoopt Prins. Hij checkt bij GS of zijn aanname klopt dat eigenaren van een scootmobiel geen vijf euro hoeven te betalen in de spits.
Controles
Onduidelijk is volgens Prins hoe de steward (de conducteur) het kaartje van een fiets moet controleren als onbekend is waar de eigenaar zit. Prins: “In de trein zie ik soms reizigers die hun fiets parkeren en dan zelf in een andere coupé gaan zitten. Daardoor ontstaat het risico van zwartrijdende fietsen. En zeker aan de randen van de spits kunnen discussies ontstaan tussen stewards en geïrriteerde reizigers. Voor een steward wordt het werk er zo niet makkelijker op.” Prins vraagt zich af in hoeverre er is nagedacht over de gevolgen voor het personeel van Qbuzz.
Communicatie
Vanaf 12 december 2022 wordt gecommuniceerd over de nieuwe prijzen die ingaan op 1 januari 2023. “Voor mensen die de fiets nu gratis meenemen is dat erg kort van tevoren”, oordeelt Prins, “Zij hebben nauwelijks tijd om na te denken over – of te sparen voor – een alternatief. Waarom is niet eerder gecommuniceerd over de gemaakte keuze? Als raadslid doe ik mijn best om bestuurlijke keuzes uit te leggen. De relatie tussen het spitstarief en het beschreven probleem kan ik niet uitleggen. Na de beantwoording van mijn vragen en een mogelijke heroverweging van de gemaakte keuze wordt alles voor reizigers hopelijk een stuk begrijpelijker.” Besluiten moeten volgens Prins voor iedereen begrijpelijk zijn.