SLIEDRECHT – Bij aanvang dinsdag 27 juni 2017 van behandeling van de kadernota bedankte het CDA het college van B & W en het ambtelijk apparaat voor het samenstellen van de kadernota. “We hebben het één en andermaal doorgelezen. Wat ons opvalt is dat het college tevreden constateert dat hun plannen voor deze periode zo goed als gerealiseerd zijn. Wel worden wij als Raad geattendeerd op ontwikkelingen die de komende 15 tot 30 jaar op ons afkomen: vooral op het gebied van wonen”, sprak fractievoorzitter Ton Spek (CDA). Spek beloofde een aantal moties.
Fractievoorzitter Spek leest in de gemeenteraad de CDA-visie op de Kadernota 2018 voor. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
“En – eerlijk is eerlijk – wij herkennen wel wat het college zegt. Er is de afgelopen jaren voortvarend gewerkt aan de zogenoemde Grote Projecten. En ook op sociaal gebied zijn er slagen gemaakt. Veel plannen zijn de revue gepasseerd. De meesten konden we steunen. En toch … in toenemende mate vraagt onze fractie zich af, of het ‘dorpsbreed’ ook zo ervaren wordt. Want als wij ons oor op straat te luisteren leggen en horen hoe er in ons dorp over Sliedrecht gesproken wordt, dan lijken er twee soorten werkelijkheden. De eerste is die van de plannen en besluiten die wij in dit huis maken en nemen. Wij hebben het dan over de besluitvorming rond het Burgemeester Winklerplein en de locatie Lanser. Of over de bibliotheek en het subsidiebeleid. Dat zijn echt mooie plannen, we hebben er over gedebatteerd en tenslotte een besluit over genomen. En wij zeggen dan dat we vooruitgang hebben geboekt in ons dorp”, aldus Spek.
Praten en praten
De andere werkelijkheid is die volgens Spek van de inwoners van ons dorp. Wat zij zíen. Wat zij horen. Wat zij van ons beleid merken. En dan merken we een merkwaardige ambivalentie. Wij hebben besluit genomen over het Winklerplein, maar de inwoners zien geen beweging. En de ondernemers horen niets over de voortgang. Overigens, ook niets over de vertraging. Wij hebben besluit genomen over extra middelen voor de groenvoorziening, maar de inwoners zien nog steeds welig groeiend onkruid. Wij hebben een economische agenda vastgesteld, maar de inwoners zien een leeg Merwedeplein, lege panden in Kerkbuurt West en een slinkende weekmarkt. Er is bij ons sprake van economisch optimisme, maar onze werklozen inwoners merken er nauwelijks wat van. Wij houden miljoenen over, én we halen het nieuws dat we een nieuwe stichting tegen armoede oprichten. Wij praten al jaren over woonvisie en PALT-afspraken, maar je hoort om je heen dat jongeren geen passende woonruimte in Sliedrecht kunnen vinden. Wij praten los van elkaar over de dijkvisie en duurzaamheidsbeleid en inwoners denken: wat voor gevolgen heeft het klimaat in onze straat? Wij praten over een nieuw verkeersplan, maar de inwoners zien de onveilige situatie in hun eigen straat nog steeds”, aldus Spek.
Goed verantwoordelijk
Volgens het CDA ‘roepen we’ maar dat iedereen mee moet kunnen doen, maar inwoners merken dat op sommige plekken stoepen en trottoirs amper toegankelijk zijn voor rolstoelen, kinderwagens en scootmobiels. Spek: “In deze zaal hebben we het over ‘de voorzieningen’ in ons dorp, maar als je naar inwoners luistert, klagen ze bijvoorbeeld over het zwembad – nog niet zolang geleden een publiekstrekker in de regio – omdat de prijzen stijgen en er tegelijkertijd sprake is van toenemend achterstallig onderhoud. Begrijp me goed, voorzitter, ik wil vandaag niet ’n rolbevestigende beschouwing houden als oppositiepartij. Integendeel! Want we zijn als CDA-fractie net zo goed onderdeel van dit systeem. We voelen ons net zo goed verantwoordelijk voor elk besluit waar we ons hand voor opstaken. Al zijn we oppositie, wij worden net zo goed aangesproken, bevraagd en ook bekritiseerd over wat we hier allemaal besluiten. En trouwens, we spreken over de kaders voor de begroting 2018: als deze begroting goed en wel wordt uitgevoerd, zijn er wellicht hele andere verhoudingen in deze raad.”
Trends en ontwikkelingen
“Maar … en nu spreek ik niet zozeer het college aan, maar ons als Raad: kunnen we in 2018 gewoon concreet óók iets doen waar onze inwoners zich nú druk om maken? Ons voorstel is: we maken een nieuw korte-termijn raadsprogramma met concrete doelen. Het college geeft aan dat het CUP bijna volledig is uitgevoerd. En een nieuw raadsprogramma komt pas in 2018. Voor die tussen-tijd kunnen we vandaag kijken of we een beperkt aantal concrete doelen kunnen stellen.” Wat kadernota de raad volgens het CDA biedt is veel trends en ontwikkelingen op lange termijn. Spek: “Onze fractie vindt het nuttig dat we nu al nadenken dat in 2050 alle woningen van het aardgas af moeten zijn. En we zijn blij dat we nu al weten dat er tot 2031 het aantal huishoudens in Sliedrecht met 15% stijgt. En het is goed dat we nu al rekening houden dat in 2022 de precario-inkomsten afgeschaft worden. En natuurlijk moeten we ons voorbereiden op de Omgevingswet die in 2019 van kracht wordt. In zoverre kunnen we de kadernota nog wel volgen.”
Veel vragen
En dan legt de CDA-fractie de link tussen de jaarrekening 2016 die we zojuist bespraken. Spek: “Ik zei toen al: wat zou het betekenisvol zijn als de inwoners van ons dorp in 2018 iets zouden merken dat we in 2016 bijna 3 miljoen overgehouden hebben! Daar komt dan de vraag vandaan: kunnen we in 2018 gewoon concreet óók iets doen waar onze inwoners zich nú druk om maken? Kunnen we er voor zorgen dat ieder kind in ons waterrijk dorp, zijn zwemdiploma kan halen? Kan het zwembad weer gewaardeerd worden vanwege een goede prijs-kwaliteit verhouding? Kunnen we iets organiseren, dat mantelzorgers zich gesteund voelen vanuit de gemeente? Kunnen we regelen dat de Havenstraat in 2018 geen racebaan meer is? Kan het onkruid weg op parkeerplaatsen en vluchtheuvels, bij de bankjes in het park en het doorkijkje op de rivier?Kunnen we verenigingen steunen, zodat ze niet bijna bankroet zijn bij de eerstvolgende calamiteit – bijvoorbeeld als het dak gaat lekken – of als er onverwacht een grote uitgave gedaan moet worden? Kunnen we jongeren daadwerkelijk perspectief geven op woonruimte, zodat zij hun vleugels uit kunnen slaan … in Sliedrecht? Kunnen we acties initiëren, zodat de leegstand op de Kerkbuurt echt verminderd? Kunnen we aan de slag met de ergste trottoirs en stoepen, zodat die weer toegankelijk gemaakt zijn voor rolstoelen, kinderwagens en scootmobiels? Wij zullen daar een aantal moties voor indienen. En praktische voorstellen van anderen partijen steunen.”
OZB
De CDA-fractie hoopt dat met elkaar een pakket(je) maatregelen kunnen vaststellen die rond de begrotingsbespreking in het najaar als een soortement van ‘korte-termijn raadsprogramma’ vaststellen. En misschien is het woord raadsprogramma dan niet het juiste woord: een inwoners-programma of een dorps-programma. Het maakt ons niet zoveel uit hoe we het noemen, als het maar een breed gedragen programma is met concrete korte termijn doelen, afgebakend in tijd. Voor de periode tussen het al bijna volledig uitgevoerde CUP en het nieuwe raadsprogramma in 2018. De kadernota biedt daar alle ruimte voor, gelet op de slogan ‘gewoon blijven doen’. Het CDA is het hartelijk met het collegevoorstel eens dat we de OZB alleen corrigeren met het inflatieniveau.”