SLIEDRECHT – Het CDA Sliedrecht wil van het college van B & W duidelijkheid hebben over de aanvraag en afhandeling van een verzoek voor een elektrische oplaadpaal. CDA-raadslid Vincent Prins (Milieu) heeft vrijdag 5 augustus 2016 namens zijn partij schriftelijke vragen gesteld aan het college. Aanleiding is het – naar wat het CDA noemt ‘stroperig proces’, zoals een inwoner van de Rivierdijk dat heeft ervaren. De partij stoort zich aan de manier van communiceren door het college.
Raadslid Vincent Prins (CDA) heeft in portefeuille milieu en stelde namens zijn partij de vragen over deze kwestie. (Foto gemeente Sliedrecht)
Voorafgaande aan de werkzaamheden aan het oostelijke deel van de Rivierdijk in 2014 vroeg een van de bewoners om bij de herinrichting meteen een laadpaal neer te zetten voor het opladen van zijn elektrische auto. “De gemeente Sliedrecht wilde daar toen niet aan meewerken. Nadat de betreffende bewoner van de Rivierdijk voorstelde om zelf een deel van de aanlegkosten van de laadpaal te betalen, reageerde de gemeente Sliedrecht opnieuw afwijzend”, stelt Prins in het schrijven aan het college van B & W. Enkele maanden later, in april 2015, schreef het college in een college-informatiebrief: “Bewoners en ondernemers die mogelijk geïnteresseerd zijn gaan we actief benaderen.”
Beoordeling
In de in 2015 vastgestelde “Beleidsregels oplaadinfrastructuur elektrische voertuigen” staat dat een vergunningaanvraag voor een oplaadpaal alleen mag worden ingediend door een aanbieder van oplaadinfrastructuur. Prins: “In maart 2016 zocht de bewoner samenwerking met een dergelijke aanbieder, die nog in dezelfde maand contact opnam met de gemeente Sliedrecht over de locatie van de oplaadpaal. De locatie zou binnen veertien dagen worden beoordeeld door de netbeheerder en de gemeente. Na goedkeuring van de locatie zou dan een verkeersbesluit worden genomen, waartegen nog bezwaar mogelijk zou zijn. Daarna zou de oplaadpaal kunnen worden geplaatst.”
Publicatiedatum
Op 17 mei 2016 had de aanbieder van de oplaadinfrastructuur nog steeds geen bericht gekregen van de gemeente Sliedrecht over de publicatiedatum van het verkeersbesluit. “Dat blijkt uit een e-mail van de aanbieder. Twee maanden later, op 20 juli 2016, was nog steeds geen publicatiedatum bekend. Op 2 augustus 2016 heeft de aanbieder van de oplaadinfrastructuur nogmaals contact opgenomen met de gemeente Sliedrecht. De ambtenaar die het dossier behandelt, bleek nog tweeënhalve week met vakantie te zijn en geen enkele andere collega kent de status van de aanvraag”, stelt Prins in zijn brief.
CDA wil duidelijkheid
Hij komt met een reeks vragen aan het college van B & W en wil daarop binnen veertien dagen een antwoord hebben. Het CDA Sliedrecht wil weten of ook Sliedrecht zich actief voorbereidt op duurzame vormen van mobiliteit en of het college zich herkend in het beschreven langdurige en stroperige proces voor het realiseren van een elektrische oplaadpaal in het dorp. Ook wil Prins namens zijn partij weten of het hierboven beschreven proces vaker zo verloopt of dat het gaat om een uitzondering. Het CDA Sliedrecht wil verder weten wat het college een acceptabele termijn voor de periode vanaf de aanvraag van een elektrische oplaadpaal tot en met de realisatie ervan vindt. Het college zal ook duidelijkheid moeten geven hoe het proces van een vlotte afhandeling van een aanvraag voor een oplaadpaal in de komende tijd vorm wordt gegeven, zodat het niet onacceptabel lang duurt.