CDA ‘Duurzaamheidslening steuntje in rug voor inwoners voor verduurzamen huis’

door Peter Donk
SLIEDRECHT – De nieuwe verordening duurzaamheidslening stond dinsdagavond 6 juni 2023 op de agenda van de oordeelsvormende vergadering van de raad van de gemeente Sliedrecht. “Met de duurzaamheidslening krijgen inwoners een steuntje in de rug om hun huis te verduurzamen”, stelde raadslid Vincent Prins (CDA). 

Raadslid Vincent Prins ziet graag dat de duurzaamheidslening in stand blijft. Ook voor de aanpak van asbestdaken. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Raadslid Timo Pauw (PRO Sliedrecht) was al raadslid in oktober 2016 toen de lening werd ingesteld. In een tijd dat binnen vijf maanden kon worden gerealiseerd. Er zit nu een voorstem in het college en een tegenstem. We zien zeker met de financiële tegenwind problemen aan komen. Wij zouden de verordening willen laten staan om mensen langer te kunnen blijven wonen”, aldus Pauw. 

Tekst gaat verder onder tweet.

In leven houden
“Vanavond spreken we over een mooie en goed lopende regeling binnen onze gemeente. Als fractie SGP-ChristenUnie zien we mooie resultaten binnen de duurzaamheidslening, en dan met name dat inwoners deze regeling weten te vinden en hier dan ook gebruik van maken. In de grafiek in het raadsvoorstel is dan ook een toename te zien van het aantal verstrekte leningen en de tekst daaronder vertelt ons ook dat de bedragen zijn toegenomen”, sprak burgerraadslid Matthijs Ippel (SGP-ChristenUnie). Dit is dan volgens Ippel ook niet opmerkelijk gezien de ontwikkelingen van het afgelopen anderhalf jaar op het gebied van energie. Ippel: “Des te meer redenen om deze verordening in leven te houden en indien nodig hier ook financiële middelen in te stoppen. Een ander positief punt is volgens Ippel het nationaal warmtefonds die energiebespaarleningen verstrekt. Ippel: “Dat zal ertoe leiden dat meer inwoners van Sliedrecht een lening kunnen aanvragen rondom energiebesparende middelen of duurzaamheid initiatieven. En dat het saldo van de duurzaamheidslening minder hard daalt.

Geen onderzoek
Uit de beantwoording van de door de fractie van SGP-ChristenUnie gestelde technische vragen blijkt dat er geen onderzoek heeft plaatsgevonden naar aanleiding van het vaststellen van de seniorenvisie. Ippel: “Wel heeft overleg uitgewezen dat de blijverslening niet echt meer nodig is omdat deze gedekt is door andere regelingen. We kunnen dan als fractie positief zijn tegenover dit raadsvoorstel om deze regeling op heffen en de resterende middelen doorschuiven naar de duurzaamheidslening. Ook tegenover de nieuwe verordening duurzaamheidsleningen 2023 staan we positief en zullen deze dan ook steunen.”

Veel vraag
In de Koers 2030 staat ‘We gaan voor verduurzaamde bestaande woningen.’ De Verordening Duurzaamheidslening is volgens raadslid Vincent Prins (CDA) een middel om dat te bereiken. “Met de duurzaamheidslening krijgen inwoners een steuntje in de rug om hun huis te verduurzamen. In het begin werden duurzaamheidsleningen vooral aangevraagd voor zonnepanelen. Nu gaat het ook steeds vaker over de isolatie van huizen. In deze tijd van stijgende energieprijzen klinkt dat logisch”, aldus Prins. Het college stelt voor om geld over te hevelen van de blijverslening naar de duurzaamheidslening. In totaal 200.000 euro. In 2016 is de blijverslening in Sliedrecht ingevoerd. In zeven jaar tijd is er nooit een blijverslening verstrekt. Prins: “Het CDA Sliedrecht vindt het zonde om een gemeentelijk potje met geld te hebben waar we nooit iets mee doen. Zeker als we dat geld ergens anders goed kunnen gebruiken. En dat is bij de duurzaamheidslening het geval. Daar blijkt heel veel vraag naar te zijn.”

Asbestdaken
De nieuwe Verordening Duurzaamheidslening is aangepast aan deze tijd. Met de oude verordening kun je een lening aanvragen voor een CV-ketel. Met de nieuwe verordening kun je een lening aanvragen voor een gasafsluiting. Prins: “Wat ik wel jammer vind, is dat asbestdaken uit de verordening zijn verdwenen. In 2015 heb ik aan wethouder Den Braanker gevraagd om het verwijderen van asbestdaken op te nemen in de Verordening Duurzaamheidslening. In 2016 is dat gebeurd. Vezels van asbestdaken kunnen zich verspreiden via de lucht. Het inademen van asbestvezels kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.” In 2020 schreef het landelijke Programmabureau Versnellingsaanpak Asbestdakensanering ‘veel eigenaren die hun asbestdak willen verwijderen ondervinden daarbij moeilijkheden vanwege de hoge kosten en de ingewikkelde uitvoeringspraktijk.’ Prins: “Natuurlijk kun je proberen om een Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds aan te vragen voor het vervangen van een asbestdak. Maar stel dat je daar niet voor in aanmerking komt, dan heb je met de nieuwe verordening gewoon pech. Daarom vraag ik de andere fracties wat zij ervan zouden vinden als ik een amendement ga indienen waarmee je weer een duurzaamheidslening kunt aanvragen voor het vervangen van een asbestdak.”

Naam verordening
Pauw noemde het goed idee en vroeg zich af of het potje van twee ton dan sneller leeg is. “Ik kan geen voorspelling doen. Geen idee! Maar we bieden in ieder geval de mogelijkheid aan”, reageerde Prins. Pauw: “En als er straks een half miljoen bij moet? Hoever gaat het CDA mee om te blijven aanvullen voor zonnepanelen?” Prins hoopt dat veel mensen er gebruik van maken. Tot slot merkte Prins op over de naam van de verordening. “In het raadsbesluit wordt gesproken over de Verordening Duurzaamheidsleningen 2023. Maar in de verordening zelf staat een andere officiële naam: Verordening Duurzaamheidslening Sliedrecht. Ik ga ervan uit dat het college de naam van de verordening in het raadsbesluit nog even aanpast. Ik hoor graag van de wethouder of hij dat alsnog gaat doen”, aldus Prins.

Verordening houden?
Fractievoorzitter Ben van der Plas (PvdA) vertelde het voorstel zoals dat voorligt te steunen. Van der Plas vroeg zich wel af of asbestdaken op nemen. “Ik vind het moeilijk daar een antwoord op te geven. Daar moeten wij over nadenken”, aldus Van der Plas. Pauw wil niet dat Sliedrecters tussen wal en schip vallen, stelde voor om de verordening te laten blijven bestaan. Ook Van der Plas voelde er voor de verordening in stand te houden. “En moet daar extra geld bij?”, vroeg Van der Plas zich af. Prins: “Ik snap dat de heer Van der Plas nog wil nadenken om een eventueel abonnement te steunen.” Raadslid Boudewijn Brandwijk (Slydregt.NU) vond de argumenten van Pauw en Prins steekhoudend. 

Leningen
Wethouder Ton Spek (CDA) van Duurzaamheid is blij om door te gaan met de duurzaamheidslening. “Wat heel belangrijk daarbij is, is dat we niet minder gaan doen aan duurzaamheidslening”, aldus Spek in een reactie. Hij komt nog terug op het opnemen van ook asbestdaken. “Samenvoegen van de duurzaamheidslening en de blijverslening (Sliedrecht 2016 – red.)  is niet mogelijk. Je kan er geen mixer op zetten”, vond Spek.

Beter communiceren
Als het gaat over asbestdaken geeft het Nationaal Warmtefonds de mogelijkheid om een lening te krijgen als het samengaat met verduurzaamheidsmaatregelen. “Het warmtefonds zet er een dubbele prik op en er een duurzaam initiatief te maken. Dus was mij betreft, is het niet nodig. Sinds 2018 zijn er nul aanvragen geweest. Daar is kennelijk geen behoefte aan. Als we een winkel zouden hebben, dan zou het niet meer in de etalage staan”, legde Spek uit. Prins vertelde dat er wel minder asbestdaken zijn, maar weghalen zag hij niet zitten. “Door hem in de verordening te staan, houden we hem op het netvlies. Dat zou u beter kunnen communiceren.” Spek reageerde: “Wij hebben een communicatieplan in de maak. Om dat te noemen, is denk ik geen probleem. We gaan reclame maken voor het Nationaal Warmtefonds. Voor de inwoners…u moet eerst bij een ander loket zijn en daar willen we u mee helpen.” Spek benadrukte geen toezeggingen te hebben gedaan. Het wordt een debatstuk in de besluitvormende raadsvergadering van dinsdag 27 juni 2023.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld