Buurt geïnformeerd over komst vluchtelingen

SLIEDRECHT – Ruim zeventig mensen onder wie veel bewoners van de Frans Halsstraat maakten dinsdagavond de gang naar het gemeentekantoor. Burgemeester Bram van Hemmen (CDA) gaf hen daar een uitleg over wat de mensen kunnen verwachten als vanaf woensdagavond 14 oktober 2015 zo’n 35 vluchtelingen zullen worden gehuisvest in de voormalige Groen van Prinstererschool. 

De burgemeester sprak in de hal van het gemeentekantoor de inwoners toe en probeerde op vragen een antwoord te geven. (Foto mobiel Sliedrecht24)

Er moesten extra stoelen worden neergezet om iedereen een plaatsje te geven. Raads- en burgerraadsleden bleven achterin staan, samen met enkele agenten en een groepje toehoorders. Er waren onder hen ook niet-bewoners van de Frans Halsstraat, die uit nieuwsgierigheid naar het gemeentekantoor waren gekomen.

Onduidelijk
Met de noodopvang in Sliedrecht wil burgemeester Van Hemmen dat er een einde komt aan het ‘gesleep’ met de vluchtelingen. Voor enkele mensen wordt de locatie in Sliedrecht locatie nummer 6 waar ze onderdak krijgen. Alle vluchtelingen hebben buiten Nederland al een lange reis achter de rug. Wie worden opgevangen kon Van Hemmen nog niet zeggen, of het om vrouwen, mannen en/of kinderen gaat. Ook is nog niet duidelijk hoe laat de vluchtelingen woensdagavond aankomen. 

Bron:
lokale nieuwswebsite Sliedrecht24.nl / dé Nederlandse internetomroep RTV Holland

Vrijwilligers
Bij Vluchtelingenwerk Zuidvleugel, gevestigd in gebouw De Reling, hebben zich inmiddels zo’n zestig vrijwilligers aangemeld. Gekeken wordt wie er daadwerkelijk mee kan helpen, want tijd voor opleiden of een cursus voor deze mensen is er niet meer. Van Hemmen is er gerust op dat alles op zijn pootjes terechtkomt. “De mensen zijn vooral blij dat ze uit het oorlogsgeweld zijn”, sprak de burgemeester. Om hen het contact met het thuisland te laten beleven, krijgt het gebouw wifi en komen er tv’s te staan. Ook komt er een maaltijd voorziening. 

Vragen
Sinds de brief maandagavond in de bus bij bewoners is gevallen, is het echt gaan leven. Het onderbrengen van vluchtelingen in het voormalige schoolgebouw komt niet als een verrassing. Er waren dinsdagavond veel vragen. “Moeten we de mensen opvangen met een bloemetje? Een doos sigaren? Even overleggen anders zijn er 150 bossen gladiolen.” De vragensteller kreeg applaus. “Hoe zit het met logees? Brengen de mensen ook ziektes mee? Moet het gebouw niet worden bewaakt? Komt er voor de buurt een WhatsApp-groep? Nog een rol voor de voedselbank? Krijgen de vluchtelingen geld?” Van Hemmen sprak over de komst van de vluchtelingen: “Als je tegen bent, ben je geen racist en als je voor bent geen vluchtelingenknuffelaar. Laten we normaal met elkaar praten.” Hij vertelde trots te zijn en sprak van ‘mooi Sliedrecht’. Hij vertelde ook via sociale media veel vervelende opmerkingen te hebben gehad en daar zo goed en zo kwaad ook over ‘in gesprek’ te gaan. 

Bron:
lokale nieuwswebsite Sliedrecht24.nl / dé Nederlandse internetomroep RTV Holland

Niet tolereren
Met de vluchtelingen worden afspraken gemaakt. Ze krijgen een avondklok. Elke avond moeten ze voor 22.00 uur binnen zijn. Ook komt er een ‘deurbeleid’. Gekeken wordt wie er in en wie er uit het gebouw gaan. Van Hemmen voert een streng beleid: “Wie de orde verstoort, is van mij. Ik zal dat niet tolereren.” Om de veiligheid van het voormalige schoolgebouw te garanderen wordt al vanaf dinsdagavond extra gesurveilleerd door de politie en een beveiligingsbedrijf.

RTV Holland
Dé Nederlandse internetomroep RTV Holland, gevestigd in Sliedrecht, zendt zaterdagavond 17 oktober 2015 om 19.00 uur een programma uit rond de vluchtelingenopvang in Sliedrecht. Dan zijn onder andere opnamen te horen, die dinsdagavond zijn gemaakt en bij de aankomst van de vluchtelingen woensdagavond. RTV Holland zendt uitsluitend uit via internet.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld