SLIEDRECHT – Op Facebook heeft burgemeester Bram van Hemmen (CDA) met veel woorden uitleg gegeven over het niet houden van festiviteiten op Bevrijdingsdag zondag 5 mei 2019 in Sliedrecht. Voor alle niet Facebooklezers kan de uitleg mogelijk extra kennis zijn om een oordeel te vormen.
Burgemeester Van Hemmen over Stichting Comité 4 en 5 Mei Sliedrecht: “Chapeau voor hen, zeker als je weet dat er geen christenen in dat comité zitten. Dit zijn dappere besluiten, je krijgt immers een deel boos over je heen.” (Foto gemeente Sliedrecht)
Hij gaat eerst in op de vlaginstructie. Daarover schrijft Van Hemmen: “Bevrijdingsdag, de vlag hoog in de top. Fijn, dat we dat weer steeds vaker doen. De overheid moet zich aan het vlaginstructie houden en dat betekent uitgebreid vlaggen op 5 mei. Daarom ziet u op de Grote Kerk, het Raadhuis en het monument prominent onze driekleur. Inwoners zijn vrij dit voorbeeld te volgen, maar hoeven dat niet.”
Grondwet
Al snel gaat hij over op het niet houden van de Bevrijdingsdagactiviteiten. “Veel mensen zijn het er mee oneens, veel mensen zijn het er mee eens. Ik zal u uitleggen hoe dit werkt, hoop dat als u boos bent de moeite neemt dit te lezen. De basis in ons land is de Grondwet, daar staan in de eerste 23 artikelen onze grondrechten. Artikelen die gelijk zijn en inderdaad soms met elkaar schuren. Tegelijk briljant, omdat de grondrechten in de meeste gevallen namelijk niet met elkaar schuren en we als het schuurt het gesprek met elkaar moeten voeren.”
Verschillen
Ons land heeft drie lagen qua overheid. De rijksoverheid stelt kaders waarbinnen de lagere overheden de ruimte krijgen om zelf te beslissen. Van Hemmen: “En dat is fijn, want dan kan de lokale inwoners, via hun raadsleden, zelf kiezen wat ze belangrijk vinden op vele onderwerpen. Amsterdam en Sliedrecht verschillen namelijk nogal van elkaar, dus wat inwoners belangrijk vinden ook. In 1946 werd door de regering besloten dat Bevrijdingsdag op 5 mei moest plaatsvinden, behalve als deze dag op zondag viel, omdat anders de traditie van de christelijke zondagsrust verstoord zou worden. In 1968 werd besloten dat Bevrijdingsdag, ongeacht welke dag van de week het was, op 5 mei zou plaatsvinden.” Ongeacht wat je ervan vindt – zo schrijft Van Hemmen – , 5 mei is dus gewoon altijd bevrijdingsdag. “Dat is ook de reden dat overal in Nederland de vlaggen uit gaan. Ook in Sliedrecht.”
Rol Comité
Het vieren van die vrijheid is per gemeente verschillend en wordt volgens Van Hemmen gekleurd door de lokale gebruiken. Van Hemmen: “De wetgever heeft daar niets over bepaald. Dat zou ook raar zijn, want Nederland is een divers land. En de lokale fysieke en veiligheid situaties verschillen natuurlijk. Nogmaals Amsterdam en Sliedrecht. In Sliedrecht wordt de herdenking en de viering georganiseerd door de gemeenschap zelf. De gemeente faciliteert met geld en ondersteuning, maar Stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht bepaalt de invulling. Het comité heeft net als andere jaren twee redenen te kiezen voor 6 mei als de viering van Bevrijdingsdag op zondag valt. Men wil een feest voor het hele dorp. Als de helft van het dorp niet mee kan of mag vieren, dan is er geen sprake van een feest voor het hele dorp. Het evenementenbeleid en de bijbehorende APV (die regelt alles rond vergunningen) staat geen evenementen toe op het Dr. Langeveldplein op zondag.”
Geen christenen in comité
Er zou een alternatief zijn, de festiviteiten kunnen plaatsvinden boven de A15. “Hier is alles mogelijk wat op andere dagen ook op het Dr. Langeveldplein zou mogen. Echter dit is duurder en niet in het culturele hart van het dorp. Voor mij zijn dit terechte keuzes. Ze geven hier mee blijk dat ze er voor het hele dorp willen zijn. Chapeau voor hen, zeker als je weet dat er geen christenen in dat comité zitten. Dit zijn dappere besluiten, je krijgt immers een deel boos over je heen”, aldus Van Hemmen.
Gemeente tegen
En waarom mag het dan niet van de gemeente? Van Hemmen: “Na de verkiezingen van 2014 heeft de raad besloten een evenementenbeleid te maken. Dit beleid moest een verruiming van de bestaande situatie zijn, want voor die tijd mocht er echt helemaal niets op zondag. Het beleid is nu als volgt. Boven de A15 mogen gewoon evenementen worden georganiseerd. De voetbal maakt er al jaren dankbaar gebruik van. Beneden de A15 mogen alleen herdenkingen georganiseerd worden (4 mei werd en wordt daarom gewoon op zondag herdacht, maar ook Wereldlichtjesdag in december). De kermis is terug op het Burgemeester Winklerplein.”
Keuzes
Voor een aantal inwoners is het ‘wat krom is recht praten’. De burgemeester ziet dat anders. Van Hemmen: “Bovenstaande is de uitkomst van een onderhandeling tussen de toenmalige coalitiepartijen. En ik moet zeggen dat de verkiezingsuitslag van 2018 de conclusie rechtvaardigt dat ons dorp daar redelijk tevreden mee is. Geen enkele partij is ‘afgestraft’ door dit besluit. Daarom is het zo dat er rust is op zondag en bijv. de voetbal toch op zondag grote feesten kan vieren. Kortom dit is de uitkomst van een democratisch proces. En dat is precies waar 75 jaar geleden voor gevochten is. Vrijheid om democratisch keuzes te maken, binnen de spelregels die we met elkaar afspreken.”
Alternatief niet beter
In een land met 17 miljoen mensen, zijn er volgens Van Hemmen 17 miljoen wensen. Van Hemmen: “En de enige manier om dat enigszins ordentelijk te organiseren is middels democratische processen. En dat werkt best aardig. Immers als grote groepen mensen ontevreden zijn kan men dat in zijn of haar stem laten blijken. Natuurlijk zijn er mensen die daar geen vertrouwen in hebben, maar het alternatief is echt niet beter. Dat is degene die de vergunningen verleend, binnen de kaders die gemeente stelt. En dat doe ik ruimhartig en zorg altijd dat bijzondere wensen mogelijk worden gemaakt. Zolang het maar veilig is. En daar schaam ik me zeker niet voor. Ik ben trots op ons dorp en op de wijze waarin we geen verdeeld, maar een gedeeld dorp zijn. Ik zou me pas schamen als ik democratische besluiten naast me neer zou leggen. Als ik dat overigens zou doen dan is er vast iemand die de rechtstaat in werking stelt en het besluit via de rechter terugdraait.”
Tevreden?
Of de burgemeester nu tevreden is? Van Hemmen: “Nee hoor, maar dit is wel wat het nu is. Het is democratisch, volgens de grondwet en beperkt geen vrijheden van wie dan ook. Er zijn geen vrijheden onredelijk beperkt, maar dat mag en zal natuurlijk voor veel mensen anders voelen. Tegelijk zullen we elkaar wat minder de maat nemen?”
Kort maar krachtig, dank je Gerrit.
Niks geen democratische volzinnen, nee, het Comité 4 en 5 mei zag het niet zitten, misschien omdat ze dan verbannen werden naar ‘boven de A15’? Dan is het geen keus, dan is er sprake van onmacht door een ‘evenementenregeling’ die met een beetje goede wil gewoon, als het gaat om Bevrijdingsdag, soepel had kunnen worden genegeerd (zoals zo vaak gebeurt in Sliedrecht met de beruchte kruimelregelingen) als het zo uitkomt.
Pro-Sliedrecht had dat wellicht gezamenlijk af kunnen dwingen met andere partijen, misschien ook niet, maar de les is duidelijk: stel z.s.m. de evenementenregeling ter discussie en maak uitzonderingen voor dit soort situaties.
En, met je eens, dit valt in de categorie ‘eens maar nooit meer’ en ik vertrouw erop dat Pro-Sliedrecht dat gaat regelen.
Hr. Monster dank voor Uw reactie op thuisblijven en door U genoemde politiek bewust zijn al dan niet met een biertje.
Het is heel goed aannemelijk dat veel Stem en Kiesgerechtenden Inwoners teleurgesteld zijn in de politieke partijen kandidaten op de kieslijst en de uitkomst.
Wat te denken van Kandidaten Zij of Hij krijgt het Vertrouwen van 500 tot 1800 stemmen op Persoonlijke Titel !!
Maar neemt geen deel aan 4 jaar en of 1461 dagen lang aan gemeente raad en of college
Of kandidaten die tussen tijds opstappen ondanks vertrouwen van 500 tot 1800 kiezers
Ook besluitvorming in en uit het verleden spelen een belangrijke rol om wel of niet te gaan stemmen.
Zo maar een overdenking
Een knap, en technisch ongetwijfeld correct verhaal van onze burgemeester. Maar het doet allemaal niets af van het gegeven dat heel Nederland afgelopen zondag de bevrijding vierde, behalve Sliedrecht en nog een paar openluchtmusea in de Biblebelt.
@Gijs van Harskamp: blijkbaar worden vrijheid en democratie door duizenden stemgerechtigden maar matigjes gewaardeerd gelet op uw bijdrage over de aantallen thuisblijvers. Thuisblijven is ook een signaal dat duizenden Sliedrechters het wel prima vinden hoe het nu is geregeld en andere prioriteiten in hun leven hebben (huisje, boompje, biertje, beestje). Dat kun je goed of fout vinden, maar of dit heel snel gaat veranderen? Reken maar dat politiek bewustzijn bij veel minderheden in onze samenleving groeiende is omdat zij zich drommels goed realiseren dat wanneer ze thuisblijven hun positie steeds meer in de verdrukking zal komen. Dat die zorg gegrond is blijkt ook uit de bijdragen die op deze site worden geplaatst. Veel van die bijdragen stemmen bepaald niet vrolijk.
Stem en Kiesgedrag Inwoners Sliedrecht
Roep om vernieuwing en of het moet anders
De 19362 Stem en Kiesgerechtenden inwoners betaat uit 3 Groepen en of Partijen.
6247 32% op politieke partijen Zonder binding Kerk
5267 27% op politieke partijen Met binding Kerk
7848 41% koos er voor om niet te gaan stemmen verreweg de grootste groep de z.g.n. Partij van de Z.W.M
Zij zijn de sleutel om samen een andere Partij met Binding 2e Kamer binnen te halen op Kieslijst voor 16 Maart 2020
Tip ! op basis Stem en Kiesgedrag over 8 verkiezingen 2006 tot 2017 op Partij Zonder Binding Raad en B en W Sliedrecht
P.v.d.Dieren 1658 stemmen Groenlinks 2254 stemmen S.P. 8354 stemmen P.V.V. 10676 stemmen
Doe er Uw voordeel mee.
“Gerrit, zegt eens iets”, nodigt Koos den Dunnen uit.
Ja, wat zou ik hierover nog kunnen toevoegen aan de discussie? Toen er in de gemeenteraad een motie aan de orde kwam, waarin het voorstel was het aan het 4/5 Mei Comité mogelijk te maken om op zondag 5 mei Bevrijdingsdag te kunnen organiseren, heeft de fractie van PRO Sliedrecht contact gezocht met de voorzitter van het Comité. Het bleek dat het Comité – kijkend naar de dorpse verhoudingen – daarvoor niet echt te porren was. Voor een groot deel van onze fractie was die wetenschap aanleiding de motie niet te steunen. Je kunt wel graag iets willen, maar als de club die het moet doen niet overloopt van enthousiasme, doe je er dan goed aan?
Voor mij persoonlijk gold die overweging niet. Ik vind dat je vrijheid moet herdenken (op 4 mei) en moet vieren (op 5 mei); los van hoe het of een Comité daarover denkt. Daarbij komt dat ik zelf geen enkel principieel bezwaar heb tegen feestelijke activiteiten op zondag. Net zo goed als ik er geen enkel principieel bezwaar tegen heb tegen het feit dat mijn overburen op zondag naar de kerk gaan (wat ze trouwens niet doen).
Maar laat het mogelijk een troost zijn; al hoewel geen waarzegger (“voorspellen is moeilijk vooral als de toekomst betreft”) denk ik dat de volgende keer zelfs in Sliedrecht 5 mei gewoon op zondag zal worden gevierd. Even geduld dus nog ….. tot 5 mei 2024.
Beste mensen
Allemaal hele mooi reacties om iets wat al jaren gevierd wordt
Op 4 en 5 en herdenken we en vieren we iets.
6 mei is een gewone werk dag voor iedereen en laten we 4 en 5 mei weer voor wat het is
Niet dat we dit vergeten zeker niet maar we zitten weer in de gewone sleur van de dag opstaan, werken enz
Als ik kijk hoe 5 mei gevierd is op de dag zelf en daar ook heel veel mensen tussen zitten die wat dan ook voor geloof hebben dit gewoon mee gevierd hebben.
Echter is in Sliedrecht is men van mening dat dit niet kan het zou de zondag rust verstoren.
Nou die wordt verstoord voor mij als zondag ochtend de kerkklokken uit alle hoeken van de gemeente beginnen te luiden
En dat Max Verstappen jaloers zou zijn met de snelheid waarmee men door de straat rijdt als de dienst bijna gaat beginnen.
Ik tolereer dat elke zondag weer echter begin ik me steeds vaker af te vragen waarom dit nodig is.
Laten we 5 mei is 5 mei de dag van de bevrijding houden!
Dat vieren we met zijn allen op de dag zelf met wat voor geloof dan ook.
Ach wat gebruiken we toch veel worden voor iets dat niet goed is gepland. Wat is discriminatie nu eigenlijk. Volgens het woordenboek is het zo dat de een gedeelte van de bevolking wordt uit gesloten .
Elkaar (hier) overtuigen zal niet lukken en zelfs begrip voor elkaars opvattingen hebben ligt ver achter de horizon van veel denkvermogen van burgers.
Een lesje democratie? Een cursus Burgerschapskunde is eerder aan de orde.
En kennis van het doen laten van de eigen gemeenteraad nog veel meer.
Sliedrecht is al lang geen christelijk dorp meer, daarvan kunnen de SGP/CU en het CDA zelfs mij niet meer overtuigen.
Het is beschamend, dat de burgemeester meent te moeten benadrukken, dat in het herdenkingscomité geen Christenen zitten en dat die (dus) niet schuldig zijn aan de
programmering van Bevrijdingsdag. Zij zijn, ongewild neem ik aan, nu verontschuldigd.
En dat terwijl ze toch vanuit hun overtuiging ook het beste met ons dorp voor hebben.
Sliedrecht is geen Christelijk dorp meer. Er wonen Christenen en er wonen kerkgangers.
Dat is trouwens niet hetzelfde.
Maar al die krokodillentranen van de minder rechtse en de linkse partijen zouden
niet nodig zijn als hun achterban trouw naar de stembus gaat. Ook bij slecht weer.
Want dan gaan de politieke verhoudingen er wel anders uitzien.
Hou op met dat bashen van bepaalde partijen en dat Calimero gedrag.
Motiveer je politieke achterban, geef hen lessen hoe democratie (op lokaal niveau) werkt.
Wees transparant in je contacten met andere partijen, niet in een achterkamer, maar
in de tuin (als het droog is) bij wijze van spreken.
En als dat allemaal niet helpt, neem dan je verlies.
Joop,als je in Amsterdam woonde zat je onder de dictatuur van Femke Halsema.Daar mag je slechts 5 van de 7 dagen ademhalen, omdat je anders teveel CO2 uitstoot….wat hebben we het dan in Sliedrecht nog goed! Vrij adem halen en je mening geven.Dat lucht op!
Dit is nu precies een van de redenen waarom het geloof in de overheid steeds minder wordt. Kruimelregelingen toepassen waar men de eigen zin wil doordrijven en de keuze voor Bevrijdingsdag op zondag niet vieren toelichten met een lesje democratie.
Ik heb er nooit bij stilgestaan, (en wie wel)?, dat er bij de verkiezingen van een nieuwe gemeenteraad echt gelet moet worden op viering van Bevrijdingsdag op 6 mei. Dat geloof je toch niet? Daar kom je toch niet op? Dan kun je toch niet teruggrijpen op een democratisch proces? Heel Nederland viert feest maar Sliedrecht een dag later als de kinderen moe uit school komen.
Dat had echt anders gemoeten en dat neem ik de verschillende partijen echt kwalijk, in het bijzonder de progressieve partijen (Gerrit, zeg eens iets).
Het is natuurlijk alles behalve democratisch. Als de gemeenteraad netjes hoofdelijk gestemd had over het wel of niet vieren op de dag zelf, rekening houdend met kerkgangers, was er waarschijnlijk een andere uitkomst geweest. En zo niet, DAN was het een democratisch besluit geweest. Dit is rare achterkamertjes ‘democratie’.
Wees dan een vent en zeg gewoon : ‘nee, wij hebben zo besloten vanuit ONZE (rest is niet interessant) mening. En daar moet u het mee doen.’
En vergeet niet, door zulke wereldvreemde besluiten en de uitleg daarover ontstaat steeds minder respect voor gelovigen en de politiek die hun wil opleggen vanuit het eigen gelijk. En dat is jammer want Sliedrecht was een goed voorbeeld van respect voor elkaar.
Als je zo’n lang verhaal nodig hebt, om een simpel besluit te rechtvaardigen, deugt het besluit niet. Dat geldt natuurlijk ook voor de APV, waarom wel herdenken en religieuze “feestjes” toestaan, maar geen festiviteiten, waarom dan wel boven de A15 en niet in het “bewoonde” gedeelte van de gemeente. Te gek voor woorden, op dit punt waarschijnlijk uniek in Nederland. De raadsleden die daarmee accoord gegaan zijn moeten zich diep en diep schamen. Het principe van samenleven en elkaar accepteren zoals we zijn, geldt blijkbaar alleen voor 75% van de inwoners van Sliedrecht die de lijn van de SGP maar moet accepteren, terwijl die zelfde SGP van 75% niets kunnen en willen accepteren. Waar blijft dan de burgemeester die boven de partijen staat en pretendeert de burgemeester van alle Sliedrechters te zijn.
Wat een mazzel toch in 2020, het is schrikkeljaar kunnen we toch de dodenherdenking op 4 mei houden. Anders was het toch een gewetenszaak geworden zonder TV-uitzending.
Voortschrijdend inzicht: prima, maar de burgemeester heeft duidelijk gemaakt, dat bij voortzetting van de gemeenteraad, zoals die nu is samengesteld, op dit punt nauwelijks verandering te verwachten is. Dus: eerst rekenen (da’s ook nog Bijbels) en dan allemaal naar de stembus om dat voortschrijdend inzicht in de praktijk van raadszetels tot gelding te laten komen.
Overigens schijnen in Sliedrecht discussies alleen over die zg orthodoxe SGP/CU meerderheid te kunnen gaan. Dat alle kiezers in de gemeente samen voor een meerderheid of minderheid verantwoordelijk zijn, lijkt niemand te willen begrijpen. Allicht: want als voortschrijdend inzicht leidt tot het bijstellen van een vijandsbeeld, is de lol om te reageren er snel af.
Enne … als we nu al zover zijn, dat we in het dorp rondkijken, wie bijvoorbeeld wel en wie niet de vlag uitsteekt, zijn we erg ondemocratisch bezig. Zeker als dat op social media ook nog zo nodig gemeld moet worden.
Over een jaar ligt de oorlog 75 jaar achter ons.
Er is niets veranderd.
O ja, toch wel.
De kalender.
Gr. Henkie
De genomen besluiten van weleer dienen door voortschrijdend inzicht opnieuw te worden gewogen en worden BIJgesteld. Het pleidooi en uitleg van de Burgemeester is lovenswaardig, daar is hij ook Burgemeester voor……Maar de praktijk heeft anno 2019 duidelijk aangegeven dat de genomen besluiten niet (meer) werken. Ik heb diep respect voor de Oranjevereniging want als het een wanorde in het dorp is, dan was dat gister en vandaag wel. Zondagrust = prima en in goed overleg kunnen we rekening houden met Kerktijden, maar dat is het dan ook. Bevrijdingsdag is bevrijdingsdag en dat is op 6 mei. Gelukkig hebben we dit probleem over de komende realiteit getild. Volgend jaar zijn we op 5 mei 75…..jaar bevrijd. Gaan we gewoon op de dag zelf en uitgebreid vieren toch……burgemeester? En dodenherdenking op 4 mei moet en mag geen probleem zijn toch….burgemeester?