Burgemeester wil in tegenstelling tot ministerie dat luchtalarm blijft

SLIEDRECHT – Het plan van het Ministerie van Justitie en Veiligheid om het luchtalarmeringssysteem (die van de test op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur – red.) met ingang van 1 januari 2020 uit te schakelen en te ontmantelen, is geen goed idee vindt burgemeester Bram van Hemmen (CDA) van de gemeente Sliedrecht. “Zolang de mobiele telefoon geen waterdicht alternatief is, moeten de sirenes blijven”, zegt Van Hemmen.

Het ministerie wil vanaf volgend jaar de inwoners alleen nog maar alarmeren via een NL-alert en de regionale omroepen (in geval van nood zijn deze omroepen rampenzender – red.). Burgemeester Bram van Hemmen wil het luchtalarmeringssysteem voorlopig blijft.

Het geluidssignaal om de bevolking te waarschuwen voor gevaarlijke situaties moet vooralsnog blijven, is het standpunt van Van Hemmen. Hij staat daarin pal achter zijn collega Jaap Paans (VVD), burgemeester van Alblasserdam. Paans pleitte daarvoor na het incident zaterdag 9 februari 2019, waarbij uit een tank bij een bedrijf veel stank vrijkwam. De alarmering via een NL-alert verliep niet vlekkeloos.

Tekst gaat onder tweet verder.

“Ja, ik sta aan de ene kant achter de argumenten van Jaap Paans, namelijk dat de NL-alerts niet iedereen bereiken. En tegelijkertijd stel ik vast dat de samenleving nog niet klaar is om de sirene te vervangen voor NL-alerts op je mobiele telefoon. Iedereen weet wat je moet doen als de sirene gaat. Maar niet iedereen weet dat je je telefoon op een bepaalde manier moet instellen om NL Alerts te ontvangen. Andersom is het zo dat als de sirene niet gaat, dat mensen zich afvragen waarom die niet gaat”, stelt Van Hemmen, “Iedereen weet dat als je de politie met spoed nodig hebt, dat je dan 112 belt. En iedereen weet dat als de sirene afgaat op een ander moment dan op de eerste maandag van de maand om 12 uur, dat je naar de rampenzender moet luisteren, want dan is er ellende.

Andere zorg
“Een ramp is niet te voorspellen en je kunt niet weten onder welke omstandigheden een ramp zich voordoet.” Het huidige alarmsysteem is volgens Van Hemmen zo ingericht dat het altijd werkt. Van Hemmen: “Bijvoorbeeld als de stroom eruit ligt, dan werken de sirenes op batterijen. In die batterijen zit voldoende stroom om de sirene op drie verschillende tijdstippen af te laten gaan.” Van Hemmen heeft een hele andere zorg. “Wat gebeurt er nu als er een ramp plaatsvindt, waarin tegelijkertijd het telecomnetwerk platligt? Ik heb geen goed gevoel bij de vraag of het nieuwe systeem dan wel werkt. Kunnen we onze inwoners dan informeren over dat wat nodig is? Dat vind ik een serieus risico in het kader van rampenbestrijding. Zolang de mobiele telefoon geen waterdicht alternatief is, moeten de sirenes blijven”, is Van Hemmen van mening. Het standpunt wordt gesteund door verschillende politieke partijen uit Sliedrecht.

3 gedachten over “Burgemeester wil in tegenstelling tot ministerie dat luchtalarm blijft”

  1. Het zou buitengewoon onverstandig zijn om het huidige alarmsysteem te ontmantelen. Naast een enorme des-investering zou een overal hoorbaar alarm, gaan ontbreken.
    Dus burgemeester…graag doorzetten en volhouden!

  2. Ik vind dat alle mogelijkheden van waarschuwing moeten blijven bestaan. Gaat het over de ene techniek mis kan de andere techniek wel waarschuwen. Dit is weer typisch Den haag. Beslissen terwijl het alternatief nog niet goed functioneert. Om maar niet te spreken van ouderen die wellicht geen smartphone hebben

Plaats een reactie

*=Verplicht veld