Burgemeester wil dat vernielers herdenkingsmonument zich melden

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Tijdens de jaarwisseling is een deel van een muur bij het herdenkingsmonument beschadigd. Dat is vermoedelijk gebeurd door zwaar vuurwerk. Het monument staat bij de rotonde Stationsweg / Rembrandtlaan. Waarnemend burgemeester Dirk van der Borg (CDA) wil dat de veroorzakers van de schade zich bij hem melden.

De afdekplaat op één van de hoeken aan de achterzijde van het monument is opgeblazen, in drieën gebroken, ook zijn er verschillende stenen losgekomen. Het lijkt erop dat de kop van de muur is opgeblazen met zwaar vuurwerk. Er zijn namelijk bij de muur ook vuurwerkresten gevonden. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder foto.
(Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Het is de eerste zichtbare schade aan gemeentelijke eigendommen. “Intriest dat dit is gebeurd”, reageert Van der Borg (CDA) vrijdagmorgen. Hij noemt het ‘respectloos’. Van der Borg: “Willen de daders zich bij mij melden! Neem verantwoordelijkheid voor je daden!” 

Tekst gaat verder onder tweet.

De voorzitter van stichting Comité 4 en 5 Mei Sliedrecht Nicole Boer vindt de vernieling schandalig. “Respectloos. Plaatsvervangende schaamte… Het raakt me… Ik heb er geen woorden voor”, aldus Boer, die de beschadiging in het comité bespreekt en zegt later met een uitgebreide reactie te komen. Boer vindt dat alle normen en waarden zijn overtreden.

15 gedachten over “Burgemeester wil dat vernielers herdenkingsmonument zich melden”

 1. Beste Richard,

  Ik kan me ook een combinatie voorstellen, een vuurwerkbommetje dat een deel losmaakt en een vandaal die het nog even gaat slopen.

  Ik ben geen technicus dus ik vertrouw op je kennis.

  Ik ben benieuwd wat er is gebeurd.

 2. Beste Roelant, ik haal uit uw reactie indirect een tegen mening op mijn reactie.
  Dat mag gerust hoor, maar ik ben 101% overtuigend van mening, dat de schade die dit monument heeft opgelopen, niet ter gevolgen is van een opblazing ter gevolge van (zwaar) vuurwerk.

  Het is vernield, dat staat buiten kijf. Absoluut verwerpelijk en vreselijk schandalig.
  Uw reactie “dat dit monument wel tegen een stootje kan want het heeft al verschillende tuinfeesten overleefd” moet ik toch wat tegen spreken. Wat ik dus met eigen ogen hebt ervaren, is dat om de doodeenvoudige reden, Tuinfeestgangers in alle vredigheid voor de muziek komen en wel respect konden opbrengen als het gaat om dit monument wel met respect te benaderen. Ik heb er in ieder geval nooit iemand op gezien laat staan, moedwillig een poging tot vernieling heb zien doen. Elektra is haar ruige imago allang en voor dit monument overgroeid.

  Los van het hele vandalisme aspect, wat ik waarneem op de foto, is dit met enig technische kunde echt een onverantwoorde constructie.
  Dit wil ik de gemeente gewoon meegeven en wellicht te laten onderzoeken.

 3. Ik ben een veteraan en vind dit echt respectloos dat je een oorlogsmonument sloopt het gaat niet alleen om de 2e wereldoorlog hier herdenken veteranen ook hun collega’s die gesneuveld zijn na de 2e wereldoorlog hier blijf je met je poten vanaf.
  Als de daders boven water komen zouden die gene alle schade moeten betalen en ze moeten is met een veteraan praten wat voor betekenis z’n monument betekent voor een veteraan en een 4 mei bij wonen.

 4. Het was gistermiddag goed raak bij het monument. Ze (enkele jeugdigen) zijn met zwaar (volgens mij illegaal) vuurwerk bezig geweest. Politie is langs geweest, maar de boefjes waren natuurlijk snel, achter de Schalm langs, vertrokken om even later weer terug te komen. Het monument staat er niet pas een week; vele tuinfeesten heeft het overleefd! Het kan dus echt wel een stootje hebben.
  Er zijn bij het monument gisteren geen gewone rotjes afgestoken. Dat heb ik gistermiddag meermalen gehoord en met eigen ogen kunnen gezien. Het siervuurwerk werd niet altijd in de lucht tot ontploffing gebracht. Er zijn verschillende shells (van mijn zoon moeten leren wat dit zijn) of wat daar sterk op lijkt, die op de grond knallend naast het monument zijn open gegaan, waarbij het vuurwerk indrukwekkend op en rondom het monument en de rotonde sierlijk neerkwam. Er was veel rookontwikkeling, waardoor je ook niet goed kon zien om hoeveel jongeren het ging. Wandelaars op de Stationsweg schrokken en maakten zich uit de voeten. Het voelde absoluut niet veilig. Je had niet het idee dat ze rekening hielden met de mensen die in de buurt aanwezig zijn. Er zijn behoorlijk wat harde klappen geweest, bij het monument, die beduidend meer op explosieven leken dan op een Thunder King of een ouderwets rotje.

  Ik weet niet of het deze jongeren zijn geweest die de schade hebben veroorzaakt. Ik vind het evenwel schandalig hoe deze jongeren zich gisteren hebben gedragen. Ik heb er een aantal gezien in donkere kleding met capuchons op en ze gingen vanaf de hangplek achter Elektra goed tekeer. Het feit dat deze jongeren denken gewoon op deze manier hun gang te kunnen gaan…

  Overigens bijzonder dat iemand deze schade door vuurwerk ter discussie probeert te stellen.

  Ik vind het heel goed dat de burgemeester deze oproep doet. Dit geldt wat mij betreft ook voor de andere schade, zoals de prullenbakken onder het viaduct… Wellicht vanuit een geintje en gedacht dat kan wel.. Inschattingsfouten maken hoort erbij als je jong bent en zeggen dat jij het gedaan hebt ook!

 5. Wat een huichelaar is Dhr Jongeneel. Met 4 mei en deze vernieling moeten we respect voor de veteranen hebben. Maar nu met het virus loopt ie achter figuren aan die vinden dat deze zwakke ouderen zich maar moeten isoleren van de samenleving. Want waarom moet iedereen leiden voor iets wat alleen gevaarlijk is voor de zwakkeren met een broze gezondheid..

  Meneer heeft zelf dus totaal geen greintje respect voor deze veteranen.

 6. Je vraagt je af als je dit ziet hoe respectloos en dom mensen kunnen zijn. Kan hier zo boos om worden. Waar is het mis gegaan met je?? Zit er dan echt helemaal geen een hersencel in je hoofd die bedenkt dat dit niet kan? Als je het zo leuk vind om iets op de blazen plak het dan maar op je eigen huis of dat van je ouders. Eens kijken of het dan nog zo leuk is.

 7. Oh en nog iets, zonder het te bagatelliseren. ik kan met zekerheid melden met kennis van zaken dat de benoeming Cobra hier onjuist is.
  De afbeelding laat een zg. Shell zien, in de categorie 4” en om precies te zijn het ontsteking gedeelte wat moet zijn neer gedwarreld na de ontploffing in de lucht. Niet op de grond afgestoken dan?
  Nee want in dat geval blijft er niks meer over van deze ontsteking.
  In mijn beleving, heeft vuurwerk dus weinig tot niet met deze vernieling ansicht te maken. Voor de beeldvorming; een 4” shell is de kleinste in zijn range en richt niet zoveel schade aan. Wat dan? Ik vermoed dat er iemand flink heeft bovenop staan springen en moet zich aardig hebben bezeerd en stiekem hoop ik dat ook voor de vandaal.

  Hierbij dus wel een kleine nuance.

 8. Dit is wel een zeldzaam dieptepunt. Daders mogen na door paar veteranen te zijn gekieteld bij mij gratis wat lessen WOII komen volgen. Offline, dus eventueel op politiebureau. Ik bied dit pro deo aan.

 9. Wat een respectloos gedrag. Niveau NUL…….. Is deze persoon ook zo stoer is om zich te melden? Zo ja dan kan op diens kosten het monument weer hersteld worden. Zo niet opsporen en voor de rechter brengen. Inderdaad arme toekomst!

 10. Buiten het feit dat dit zéér respectloos is, klooien bij en aan monumenten doe je gewoon niet punt!
  Toch wil ik na het bestuderen van de foto toch een kleine kanttekening maken.
  Mijn inziens is de algehele constructieve verband van dit monument ook niet echt denderend in orde lijkt me.
  Aangezien metselspecie op deze wijze zo “glad” afbreekt icm met dit type witte kalkzandsteen en hardstenen dekplaten en holle constructie, is het vragen om een niet lang houdbare levensduur.

  Maar goed, als je er niet aan komt, gebeurd dit ook niet zomaar uiteraard.

 11. Wat een tuig! Is er dan niks meer heilig? Deze vandalen mogen van mij in een overall met de volgende tekst erop een flinke taakstraf uitvoeren in het dorp: “Ik ben een oorlogsmonumentensloper.” Respectloos en wat een zelfhaat jegens de geschiedenis van je land!

 12. ik ben het zat het gehele afgelopen horen we dit en nu dit diegene die dit op hun geweten hebben arme toekomst hier heb alles meegezegd

 13. Ach joh….de jeugd heeft het al zo moeilijk en ze moeten toch iets te doen hebben.. Als je ze ook dit pleziertje afneemt blijft er niets meer over…..

Plaats een reactie

*=Verplicht veld