‘Burgemeester spreekt komende week met ongeruste omwonenden’

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht moet beter aanvoelen wanneer je moet communiceren over iets dat een impact kan hebben in de lokale samenleving. Verschillende partijen spraken daar het college op aan. 

Zorginstelling Yulius locatie De Gantel in Sliedrecht. (Archieffoto Yulius)

Aanleiding is het volgende. Zorginstelling Yulius gaat de komende jaren haar zorgvoorzieningen aan het Kasperspad en de Overkampweg in Dordrecht sluiten en haar ggz-teams in de wijk uitbreiden. De opname van mensen met ernstige psychiatrische klachten uit de regio wordt geconcentreerd in Sliedrecht en Barendrecht.

Gesprek
Wethouder Hannie Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) van Zorg vond dinsdagavond 20 februari 2018: “Het moet voor de omvang van Sliedrecht blijven passen. Er komt alleen een aantal intramurale plaatsen naar Sliedrecht. We willen niet stigmatiseren. De burgemeester spreekt komende week met ongeruste omwonenden.” Burgemeester Van Hemmen (CDA) had enkele e-mails ontvangen. In tegenstelling tot wat Visser beweerde heeft Van Hemmen een uitgegaan persbericht alleen ter inzage gehad. 

Woningcorporatie
Namens het CDA voerde raadslid Rens den Besten het woord. “De vorige keer heeft de CDA fractie gesproken over een drietal punten die voor ons van belang zijn. Te weten; de cliënt, de woningcorporatie en de omgeving. En vooral de laatste twee hebben een wezenlijk belang. De corporatie is vanuit een ander perspectief betrokken bij de cliënt en constateren misschien wel eerder of bepaalde gedragingen buiten de norm vallen. Goed onderling overleg met de woonbegeleider/cliënt ondersteuner is volgens de CDA fractie echt belangrijk.”

Goede communicatie en afspraken
Over de omgeving sprak Den Besten: “In het stuk wordt kort aangehaald dat “het van belang is dat de inwoner geen risico vormt voor zichzelf en zijn/haar omgeving. Er dienen dus goede afspraken gemaakt te worden met zorgaanbieders, wijkteams en wijkagenten. Anderzijds dient ook voorkomen te worden dat inwoners onnodig gestigmatiseerd worden. Goede communicatie en afspraken over wat te doen bij overlast (of verward gedrag) om te komen tot draagvlak in de wijk is daarom noodzakelijk.” Dat lijkt ons inderdaad zeer logisch. Want ook een wijk moet weten wat er gaande is en wat ze eventueel moeten doen. Dus wat moet je te doen als je zo’n persoon tegenkomt en wilt helpen? Is er dan een telefoonnummer beschikbaar?”

4 gedachten over “‘Burgemeester spreekt komende week met ongeruste omwonenden’”

  1. Angst voor overlast staat los van stigmatiseren!
    Inschattingsvermogen van psychiaters bleek al eerder onvoldoende mbt vrijheden en verlofdagen waardoor incidenten plaatsvonden. Dit zegt niets over de patiënt die niet kiest voor de stoornis maar het lakse beleid van de GGZ!
    De jonge begeleidsters zitten hele dag in kantoor bij pc en weten niets van hun patiënten.
    Adequate verslaglegging onmogelijk zonder regelmatig contact met de patiënt/client!

  2. Mijn zoontje heeft een jaar les en behandeling gehad op de overkampweg.
    Ik ben blij dat deze lokatie alleen maar verplaatst i.p.v. verdwijnt.

  3. Mensen, mensen, je zult zelf iemand in uw naasten omgeving hebben die deze hulp nodig heeft.
    Dan is men blij dat het er is.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld