door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Binnenkort breekt de tijd aan dat overal in Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog op speciale wijze wordt herdacht. In het kader daarvan nam burgemeester Jan de Vries (CDA) op donderdagavond 10 april 2025 het eerste exemplaar van het speciale gedenkboek ‘Sliedrecht 80 jaar bevrijd’ in ontvangst. De overhandiging door Arie van den Herik, voorzitter van de Historische Vereniging Sliedrecht (HVS), vond plaats in het Griendencollege aan de Kamerlingh Onneslaan.
Arie van den Herik (voorzitter HVS, links op de foto) overhandigt het symbolische eerste exemplaar van het gedenkboek aan burgemeester Jan de Vries. Een prachtig boek met verhalen van laatste ooggetuigen en nabestaanden uit de Sliedrechtse gemeenschap. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Tekst gaat verder onder foto.
Het gedenkboek Sliedrecht 80 jaar bevrijd ontstond op initiatief van burgemeester Jan de Vries. Hij benaderde daarvoor het Historisch Platform Sliedrecht, bestaande uit de Historische Vereniging Sliedrecht, Genealogische Vereniging ‘De Stamboom’ en Stichting Sliedrechts Museum. Ook Stichting Struikelstenen Sliedrecht werkte er aan mee. In het 68 pagina’s tellende boek vertellen ooggetuigen tachtig jaar later hoe zij de Tweede Wereldoorlog en bevrijding hebben ervaren. De uitgave is gefinancierd door gemeente Sliedrecht en wordt in de komende week huis-aan-huis verspreid.
Trots op samenwerking
De Vries is er trots op dat het boek een plaats krijgt in alle Sliedrechtse huiskamers. Vooral trots is hij op degenen die eraan hebben bijgedragen. De Vries daarover: “Wie dit vooral mogelijk hebben gemaakt zijn de laatste ooggetuigen, de nabestaanden en de vrijwilligers van de Historische Vereniging, Genealogische vereniging De Stamboom en van het Sliedrechts Museum. In het bijzonder noem ik de scribenten Kees van der Sluijs, Geert Tieman, Remco van de Ven en Karin Verschoor. Vooral de laatste twee hebben hier vele uren werk in gestoken. Ik heb het voorrecht gehad om het boek al te mogen lezen en ik ben onder de indruk van de kwaliteit. En vooral onder de indruk geraakt van de persoonlijke verhalen.”
Tekst gaat verder onder foto.
Herinneringen doorvertellen
Over het grote belang om verhalen door te blijven vertellen, sprak De Vries: “In deze periode van herdenken én vieren kijken we niet alleen terug op wat we verloren hebben, maar ook op wat we hebben gewonnen: onze vrijheid, onze gemeenschap, en de waarde van liefde en vrede die we elke dag opnieuw met elkaar mogen delen. We doen dat door verhalen door te geven. Een oude, vergeelde foto, een handgeschreven brief, een herinnering die van de ene generatie naar de andere wordt doorverteld. Verhalen die ooit bij de haard of aan de keukentafel klonken, zijn nu voor ons allemaal vastgelegd in dit boek. Dat geldt ook voor nooit eerder getoonde foto’s, die het verhaal van de bevrijding vertellen. Zoals die van Corrie Folmer, de vrouw van onze huisarts. Deze verhalen in woorden en beelden herinneren ons aan een tijd van pijn, verlies, maar ook van moed, hoop en uiteindelijk vrijheid. Ze zijn de brug tussen verleden, heden en toekomst. Ze verbinden ons met de mensen die voor onze vrijheid hebben gestreden, zodat wij die vrijheid niet als vanzelfsprekend beschouwen, maar blijven koesteren.”
Tekst gaat verder onder foto.
Uitnodiging
In deze tijd van herdenken en vieren nodigt De Vries iedereen uit: “Op 4 mei herdenken we alle slachtoffers van de oorlog en op 5 mei vieren we onze vrijheid met een uitgebreid feestelijk programma voor jong en oud. Ik nodig u van harte uit om deel te nemen aan alle herdenkingen en vieringen die de komende tijd plaatsvinden (o.a. 16 april 2025 adoptie Crossline monument, 23 april 2025 Jom Hasjoa herdenking Dijksynagoge, 16 mei 2025 adoptieoverdracht monument Merwedegijzelaars – red.) . Laten we deze momenten als Sliedrechtse inwoners samen beleven – als verbonden gemeenschap.”
Film in Sliedrechts Museum
In het Sliedrechts Museum aan de Kerkbuurt ‘draait’ momenteel de tentoonstelling ’80 jaar Vrijheid’. De Vries maakte een speciale aanbeveling voor de film van Dick van den Berg (rechts op de foto hieronder, links naast hem zijn partner Anja van der Starre), die daar te zien is. In deze film vertellen de laatste ooggetuigen hun verhaal. In deze film is ook een mooie animatie van een metamorfose te zien van een parachute, waar een jurk van gemaakt is.
Speciale uitreiking
Om de presentatie van het gedenkboek extra luister bij te zetten, waren alle mensen – of de nabestaanden daarvan – die een belangrijke bijdrage aan het boek hebben geleverd, uitgenodigd om ook een exemplaar in ontvangst te nemen. De bestuursleden van de HVS Remco van de Ven en Karin Verschoor (zie foto hieronder) namen dit voor hun rekening.
Tekst gaat verder onder foto.
Overhandiging gedenkboek
Karin Verschoor reikte een boek uit aan Els Korevaar en Marja Stuij (de erven van mevrouw Greet Korevaar-Smits – overleden 3 september 2024 op 85-jarige leeftijd), Jan van der Vlies, Kees van der Sluijs (in de plaats van de heer Folmer), Bert Gort, Geert Tieman, Astrid van Leeuwen en Jacqueline Rootveldt.
Remco van de Ven had de eer om het boek uit te reiken aan Annelies Stadhouders-Osinga (als erven van de heer Jens Osinga – overleden 19 maart 2025 op 95-jarige leeftijd), Piet Pols, Jaap Daniëlse (zie foto hieronder), Gerrit Venis (Stichting Struikelstenen), Zwanie Erkelens (Genealogische Vereniging De Stamboom) en Kommer Visser.
Ik heb het boek gelezen en vond het een spannend jongensboek, compliment.
Mijn familie heeft Jappenkampen meegemaakt. Ondanks dat, interessant boek.