Burgemeester installeert kinderraad 2019 / 2020 gemeente Sliedrecht

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Sliedrecht heeft een nieuwe kinderraad. Woendagmiddag 13 november 2019 zijn de leerlingen van de groepen 7 en 8 van Sliedrechtse basisscholen door burgemeester Bram van Hemmen (CDA) officieel in hun functie benoemd. Het is de vierde kinderraad die een jaar aan de slag gaat in de gemeente Sliedrecht.

Samen op de foto op het bordes voor het raadhuis. De school van de kinderen is tevens hun ‘politieke partij’. De leerlingen vertegenwoordigen dus hun school, maat bovenal de kinderen van Sliedrecht voor de periode van een jaar. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Bij binnenkomst werd Van Hemmen meteen toegezongen. Hij was namelijk jarig werd gezegd. Dat was even in korte tijd door de aanwezigen besloten. “Ze hebben jullie toch wel verteld, dat ik niet echt jarig ben?”, vulde Van Hemmen (Rotterdam, 6 maart 1973-red.) aan. Hij gaf vervolgens alle aankomende kinderraadsleden een hand. Een aantal kinderen maakten deel uit van de vorige kinderraad en zijn nu weer vertegenwoordigd. Een eed of belofte werd niet afgelegd. “Dat vonden we voor kinderen wat zwaar en daarom lees ik een verklaring voor.”vertelde Van Hemmen. De kinderen zeiden vervolgens: “Hier ga ik mijn best voor doen.”

Tekst gaat verder onder tweet.

Frisse kijk
De eerste kinderraad was in 2016. Foto’s in de raadzaal tonen de eerdere kinderraden. “Hoe kun je laten weten wat kinderen belang vinden? Dat kan alleen door kinderen te laten praten. Jullie vertegenwoordigen de kinderen van Sliedrecht. Jullie kunnen er voor zorgen dat wij dat gaan uitvoeren, Hebben jullie er een beetje zin in?”, sprak Van Hemmen. Sommige kinderen vonden het spannend, want soms ‘kan er iets fout gaan’. Van Hemmen gebruikte schaatsen als voorbeeld. Van Hemmen: “Dan kan je alleen leren door te vallen. Wat leuk is aan kinderen is dat jullie een frisse kijk op dingen hebben.” Van Hemmen legde vervolgens het politieke proces uit van overleggen, tot besluitvorming en het democratisch proces. “Wat wij jullie graag willen leren, is dat democratie is. Eén verzint een idee, maar jullie zijn allemaal eigenaar!”, aldus Van Hemmen.

Democratielessen en beste plan
De kinderen worden geholpen door buddy’s. De kinderen krijgen begeleiding van vijf buddy’s. Dat zijn dit jaar de raadsleden Hetty Advokaat (PRO Sliedrecht), Gerrit Venis (PRO Sliedrecht), Mark Verheul (PRO Sliedrecht), Johan Oostrom (SGP-ChristenUnie), Frank Dunsbergen (CDA) en raadslid René de Munck (D66). De aanwezige buddy’s stelden zich voor. De begeleiders Michael Groen en Jordi Melkert van de Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht (SOJS) zijn ook nauw betrokken bij de kinderraad. Van Hemmen: “SOJS geeft ook democratielessen op de basisscholen. Dat geeft aan dat de gemeenteraad jullie ook serieus nemen. Gaan begeleiden en helpen.” Er is een bedrag van € 5.000,– voor het beste plan dat door de kinderraad wordt gekozen. De gemeente Sliedrecht voert het plan uit. 

Motivaties
De kinderen hadden er zin in en een ieder had zijn eigen reden om in de kinderraad te zitten. “Ik wil graag wat nieuws proberen.” “Ik vind het belangrijk dat kinderen iets te zeggen hebben in de democratie en om met partners samen te werken.” “Het is leuk om hier je eigen plan te verdedigen. Dat je een plan kan maken en uitvoeren. En dat het wordt gerespecteerd!” “Ik vind de politiek leuk en wil er meer over weten.” “Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn.” “Ik vind het leuk om een stem te hebben voor de gemeente.” “Ik wil meer weten van de politiek.” “Ik vond vorig jaar de plannen bedenken en vond het vorig jaar erg leuk!” “Waarom ik mee wilde doen? Ik heb eigenlijk geen idee.” “Nu beslissen alleen volwassenen en ik vind dat kinderen ook een stem hebben. Vorig jaar vond ik het leukste om kritiek te geven op andere partijen. Positieve kritiek!” “Ik wil graag meedoen omdat ik vind dat kinderen net als volwassenen mogen mee beslissen.” “Je kan plannen bedenken en misschien ook wel uitvoeren.” “Mij leek het leuk plannen te bedenken en om te laten zien dat ik het ook zelf kan. Mijn moeder kiest nu mijn kleding uit.” “Wat ik leuk vind is om te ervaren wat ze ook in de gemeenteraad ervaren.” “Het is jouw plan, wat jij leuk vindt, niet dat je juist moet doen wat de ander leuk vindt.” “Het leek me leuk om plannen te maken. Mijn vriendin heeft er ook in gezeten en die vond het erg leuk.” “Je mag ook over dingen nadenken, waar normaal volwassenen over gaan.” Na het officiële gedeelte konden kinderen hun mening geven over maatschappelijke betrokkenheid en communicatie. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld