Buiten en binnen in raadhuis activiteiten tijdens Open Monumentendag

SLIEDRECHT – Voor gelegenheden en fractievergaderingen was het raadhuis aan het Dr. Langeveldplein de laatste tijd open, maar de gemeenteraad vergadert er al lang niet meer. Het raadhuis wordt komend jaar verbouwd. Het ruim honderd jaar oude gebouw is zaterdag 9 september 2023 open tijdens Open Monumentendag. Binnen en buiten zijn er activiteiten. Je kan er van 10.00 – 17.00 uur terecht.

Het raadhuis met toen nog de fontein. Deze bijzondere dag biedt de gelegenheid om de rijke historie van het monumentale pand te verkennen en tevens kennis te nemen van de plannen voor de toekomst. In het kader van het jubileum is een boekje verschenen ‘100 jaar raadhuis, 1923-2023’. Iedere bezoeker van het raadhuis of van de expositie in het Sliedrechts Museum krijgt een exemplaar aangeboden. (Foto Historisch Archief Sliedrecht)

De Historische Vereniging Sliedrecht organiseert rondleidingen en activiteiten om de bezoekers te informeren en te betrekken bij het verleden van het raadhuis. Voor de toekomst is de gemeente Sliedrecht aanwezig om informatie te verstrekken over het restauratieplan en met de bezoekers de gebruiksmogelijkheden van dit rijksmonument na de verbouwing te verkennen. Van 16.00 – 17.00 uur treedt Big Band Blast! van Wilhelmus’ Muziekkorpsen op in de muziektent met muziek uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. 

Gebreken en rol
Omdat het raadhuis dit jaar honderd jaar bestaat, heeft het Historisch Platform Sliedrecht diverse activiteiten ontwikkeld om hier aandacht aan te besteden. De prachtige architectuur en historische betekenis van het raadhuis maken het tot een waardevol stuk erfgoed in Sliedrecht. Het gebouw vertoont gebreken, die herstel vragen om erger te voorkomen. Maar om het gebouw te behouden voor de toekomst is het van belang dat het gebruikt wordt. De gemeente wil het raadhuis weer in ere herstellen in de overtuiging dat het van grote betekenis kan zijn voor de gemeenschap als bestuurlijk centrum en ontmoetingsplek voor de inwoners van Sliedrecht.

Tekst gaat verder onder foto.

Inmiddels een historische foto. Een raadsvergadering van de gemeenteraad in een oude samenstelling. Al enkele jaren vergadert de raad in de grote zaal van partycentrum De Lockhorst. Na de verbouwing keert de raad terug naar het Dr. Langeveldplein. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

Uitleg details
Binnenstappen is zaterdag de moeite waard. Oud-wethouder Remco van de Ven (Historische Vereniging Sliedrecht): “Het is een unieke kans om eens een kijkje te nemen en te horen over de geschiedenis van het gebouw en de diverse ruimtes. Er worden rondleidingen georganiseerd die uitleg geven over de bijzondere details van het raadhuis. Daarnaast zijn mensen van de gemeente aanwezig om de toekomstplannen te delen met de inwoners. Er is gelegenheid om hierover nadere vragen te stellen’. 

Sliedrechts Museum
Wie nog dieper in de geschiedenis van het raadhuis wil duiken, is er de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het nabijgelegen Sliedrechts Museum aan de Kerkbuurt 99. Daar is de tentoonstelling ‘100 jaar raadhuis’ te bewonderen, die een boeiend overzicht biedt van de afgelopen eeuw in het leven van het monumentale gebouw. Het museum is zaterdag open van 10.00 – 17.00 uur en is op die dag gratis toegankelijk.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld