‘Bruidsbrieven uit de cel’

SLIEDRECHT – Ds. A.J. Smilde uit Dordrecht is woensdagavond 2 maart 2016 te gast in De Voorhof om te spreken over kerkleider, theoloog, schrijver en verzetsstrijder Dietrich Bonhoeffer en zijn verloofde, de computerwetenschapper, Maria van Wedemeyer. Beiden komen uit Duitsland. Bonhoeffer werd in 1944 opgepakt en gevangen gezet. Daar begint een intensieve briefwisseling met zijn verloofde. De briefwisseling is begin jaren ’90 in boekvorm verschenen, onder de naam ‘Bruidsbrieven uit de cel’. Over de bijzondere relatie tussen de twee geliefden gaat de lezing.

De briefwisseling is begin jaren ’90 in boekvorm verschenen via uitgeverij Ten Have, onder de naam ‘Bruidsbrieven uit de cel’.

Smilde gaat in op de relatie en laat vooral zien welke invloed Maria op Dietrich had. Maria was 17 jaar toen ze haar verloofde leren kennen. Dietrich was 37. Nadat Dietrich in de gevangenis kwam, bezocht Maria haar verloofde nog een aantal keer, maar daarbij waren ze nooit alleen. De brieven laten zien hoe intens zij met elkaar in gesprek waren en niet alleen over theologie spraken, maar ook over het alledaagse leven en over hun toekomstplannen. Aan het eind van de oorlog is Bonhoeffer opeens verdwenen. Maria probeert hem te vinden. Maar dat mislukt. Het bericht dat hij vermoord is door de nazi’s bereikt haar pas in de zomer van 1945. In de zomer van 1948 gaat zij naar de USA en werkt tot haar dood in 1977 in de computerbranche.

Entree
Volgens Smilde zal het een ontroerende kennismaking worden. De avond begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de Voorhof aan de Middeldiepstraat 6. Vanaf 19.30 uur is de inloop. Koffie en thee staat klaar.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld