Brandweer informeert belangstellende vrijwilligers

SLIEDRECHT – De brandweer heeft behoefte aan nieuwe mensen, nieuwe vrijwilligers, mensen met hart voor het redden van mens en dier. Voor belangstellenden is woensdagavond 31 mei 2017 een informatie-avond gehouden in de kazerne aan de Middeldiepstraat. Ruim tien geïnteresseerden kwamen op de avond af.

Brandweervrijwilliger zijn is meer dan een hobby, je draagt een grote verantwoordelijkheid. Buiten mogen de belangstellenden voor de brandweer zelf aan de slag na een korte pauze om ‘het gevoel’ te krijgen. (Foto Sliedrecht24)

Brandweer Sliedrecht levert nu met 31 brandweermensen dag en nacht een bijdrage aan de veiligheid in Sliedrecht. Operationeel manager Jan Huisman van Brandweer Sliedrecht gaf een korte toelichting aan het begin van de avond. Huisman, die volgend jaar bij de brandweer stopt, vertelde over de brandweer als organisatie, over de uitruk en het materiaal van de Brandweer Sliedrecht. Er zijn in de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid 36 brandweerposten. Sliedrecht is één van de basis plus posten. Verder zijn er basis posten en twee beroepsposten, zoals in Dordrecht. De uitrukken in Sliedrecht worden gedaan door vrijwilligers. Enkele beroepskrachten zijn in dienst van de Veiligheidsregio ZHZ. 

Vergoeding en opleiding
Om dit te kunnen blijven garanderen zijn nieuwe vrijwilligers in Sliedrecht nodig. Mannen en vrouwen worden gezocht. De brandweer is op zoek hen die fysieke uitdagingen niet uit de weg gaan. Mensen die zich willen inzetten voor de veiligheid binnen Sliedrecht en die het brandweerteam willen versterken. Een brandweervrijwilliger verricht zijn brandweerwerkzaamheden naast de eigen baan of huishouden en is bij oproep beschikbaar. Als vrijwilliger volg je dezelfde opleidingen als de collega’s in beroepsdienst. Een vrijwilliger ontvangt een vast en wisselende vergoeding voor zijn of haar inzet.  De opleidingskosten voor de 2-jarige brandweeropleiding worden door de brandweer betaald. De oefenmomenten vinden ’s avonds plaats.

Opleiding en inzet
Uitgelegd werd door Huisman dat het vrijwilligerswerk verplichtingen met zich meebrengt. “Je wordt opgeleid tot in eerste instantie manschap A. Die avondopleiding (avond in de week naar school-red.) duurt anderhalf jaar. De oefenavond is iedere dinsdagavond (uitgezonderd vakanties). Je wordt voorbereid op uitruk gedurende 24 uur met een volledige bezetting. Op de oefenavond o.a. in Dordrecht zit een ‘mits’ verplichting. Bij een voetbalavond is het een slechte reden om te komen, of er zijn familie-omstandigheden of je kind zit alleen thuis. We verwachten dat je er bent”, sprak Huisman. Wie bij de brandweer wil, moet 18 jaar zijn. Er is geen eindgrens wat betreft de leeftijd. Huisman: “Je kan doorgaan zolang goedgekeurd blijft. Niemand is afgeschreven als het haat om leeftijd. We kijken wel bij het volgen van de opleiding hoe lang we nog van elkaar gebruik kunnen maken.” In de avond, nacht en weekenden wordt gealarmeerd in ploegen en niet het hele korps. Je bent dan om het weekend bij wijze van spreken aan de beurt. Bij een grotere brand wordt het korps gealarmeerd. Bij feestdagen is er een piketdienst. 

Financiële vergoeding
Wat je bij de brandweer terugkrijgt, is dat je terecht komt in een gezellig team van Brandweer Sliedrecht. Huisman: “Het geeft voldoening om iets op te lossen, waar een ander voor wegloopt. Dat geeft je een goed gevoel. Je krijgt een financiële vergoeding voor uitruk, oefenavond en studie. Voor een personeelsavond om de tafels neer te zetten,.. dat wordt niet vergoed. De brandweer kent een goede verzekering.” Wie in dienst komt, wordt gevraagd om eerst drie tot vier weken mee te komen lopen. Huisman: “Als het gevoel goed is, dan volgt er een medische keuring, conditietraining, vragen wij een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en een goedkeuring van je werkgever. De grootste druk zit bij ons tijdens de kantooruren. De nadruk leggen we op de beschikbaarheid. Je hebt een proeftijd van twee jaar.

Gesprek
Belangrijk is dat je partner / ouders moeten achter je staan als brandweerman of brandweervrouw. Huisman: “Als er een vervelende klus is, gaat het hele team terug naar de kazerne en wordt erover gesproken. Als er nog iemand met vragen zit, kan hij of zij de bevelvoerder bellen. Ook kan worden teruggevallen op een Team Collegiale Opvang (TCO). Er is veel aandacht voor.” De gemiddelde uitruktijd is na vierenhalve minuut. Redelijkheid werkt al vijftien jaar bij de brandweer. Redelijkheid ging in op de kerntaken. “De brandbestrijding. Het blussen van de brand en het redden van mensen en dieren. Ook het voorkomen van schade of overlast. De tweede taak is de technische hulpverlening bij een ongeluk of een liftopsluiting. Ook een taak is er bij de inzet bestrijding van gevaarlijke stoffen om schade aan milieu of personen te voorkomen. Waterongevallen is ook een taak, zoals oppervlakteredding, met gebruik van waadpakken of brandweerduikers. Brandweerposten zoals in Dordrecht met duikers zijn soms daar op ingericht”, vertelde Redelijkheid. Sliedrecht heeft twee tankautospuiten (6 personen per TS-red.) en een watertransportsysteem (1000 meter slang) met grootvermogenpomp. Dit laatste voertuig staat voor de regio bij de post Sliedrecht. Het dorp ligt in een gebied met rivier, spoorlijnen, rijksweg en er wonen ruim 25.000 mensen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld