Japans restaurant Oishi Fusion

BPD: ‘Baanhoek-West genomineerd voor beste energiezuinige nieuwbouw’

SLIEDRECHT – Na minimaal een jaar wonen in een nul-op-de-meterwoning is een enquête gedaan onder de bewoners van de Tonica- en Largo-woningen. Hoe ervaren zij de energiezuinige woningen in Baanhoek-West, in Sliedrecht-West? “De reacties waren zo positief dat de 20 Largo-woningen en de 23 Tonica-woningen aan de Monteverdistraat en Rondo in Sliedrecht nu genomineerd zijn voor beste ZEN-woning (Zeer Energiezuinige Nieuwbouw)”, bericht Bouwfonds Property Development (BPD). Er zijn nog zes andere projecten genomineerd. Tijdens het congres ‘BENG! Zo doe je dat’ dinsdag 26 mei 2020 wordt de winnaar bekend gemaakt.

De 23 woningen Tonica zijn in het goedkope koopsegment gerealiseerd. Van Loon: “Duurzaam en betaalbaar wonen! Wie wil dat nou niet?” (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

De bijzondere woningen zijn zo goed geïsoleerd dat je binnen weinig hoort van de snelweg. Aan de zijde van de snelweg (het noorden) is de gevel hoog en voor een groot deel gesloten met ramen die niet open kunnen. Zo komt er wel voldoende daglicht in de woning. De gevel aan de straatkant is meer open en het schuine lessenaarsdak op het zuiden ligt vol met zonnepanelen. Door de tuin, die ook aan de straatkant ligt, kom je de woning binnen.

Trots
De Largo-woningen zijn 8,55 meter breed, de Tonica-woningen hebben een breedte van 5,80 meter. Het waterafvoersysteem in de straat zorgt voor het infiltreren, bergen en vertraagd afvoeren van hemelwater bij hevige regenval. Projectmanager Louis van Loon van BPD zegt:  “We wilden van deze woningen iets bijzonders maken, waardoor ze extra aantrekkelijk zijn om in te wonen. De woningen zijn energiezuinig en all electric. Er is geen gasaansluiting, alle woningen hebben een luchtwaterwarmtepomp, worden voorzien van schone lucht via balansventilatie en hebben een warmteterugwinningsinstallatie in de douche. Na de eerste ervaringen van bewoners kunnen we ook echt zeggen dat de energiemeter op nul staat. Daar zijn we trots op. Het is fijn om te horen dat de bewoners zo tevreden zijn dat deze 43 woningen in Baanhoek-West nu genomineerd zijn voor beste Zeer Energiezuinige Woningen.”

2 gedachten over “BPD: ‘Baanhoek-West genomineerd voor beste energiezuinige nieuwbouw’”

  1. En we rijden al ruim 2 jaar dagelijks twee keer 1,5 kilometer om met de auto, omdat de gemeente niet snapt hoe bus-sluizen werken (1 is genoeg). Heel duurzaam allemaal.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld