Boskalis: ‘Sterk derde kwartaal en voortgang op belangrijke strategische thema’s’

PAPENDRECHT / SLIEDRECHT – Boskalis staat er goed voor. Na een druk derde kwartaal met een stijging van de omzet en resultaat wacht een orderportefeuille van € 5,1 miljard. Er is sprake van een solide balans met toename netto-kaspositie. Begin november 2022 verdween het bedrijf, net over de gemeentegrens van Sliedrecht en waar verschillende inwoners werken, van de beurs Euronext.

Boskalis heeft een druk en sterk derde kwartaal afgesloten, zowel in financieel als in operationeel opzicht. Zowel de kwartaalomzet als de winst waren hoger dan het kwartaalgemiddelde van het eerste halfjaar. Ook vanuit operationeel oogpunt hadden de twee grootste divisies – Dredging & Inland Infra en Offshore Energy – een goed kwartaal. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Het openbaar bod van HAL op alle uitstaande aandelen Boskalis is in september afgerond. HAL heeft tijdens de (na-)aanmeldingstermijn meer dan 95% van alle aandelen verworven, waardoor de beursnotering van Boskalis kon worden beëindigd.  

Solide basis
De strategie van Boskalis richt zich op drie activiteitenclusters die maatschappelijke waarde toevoegen en tegelijkertijd duurzame groei creëren. In het afgelopen kwartaal waren tal van indrukwekkende en impactvolle projecten in uitvoering. De orderportefeuille bedraagt € 5,1 miljard en biedt een solide basis voor de rest van dit jaar en de periode daarna. Op basis van de vlootplanning en de werken in portefeuille zijn de EBITDA-vooruitzichten van Boskalis voor het hele jaar ongewijzigd. EBITDA staat voor Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortisation. Oftewel: winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen. Gecorrigeerd voor bijzondere posten zal de EBITDA voor 2022 naar verwachting circa € 500 miljoen bedragen.

Komende tijd
De vooruitzichten voor 2022 qua investeringen zijn eveneens onveranderd bij een bedrag van ongeveer € 450 miljoen, inclusief dry-dockings maar exclusief mogelijke acquisities. Verder is de financiële positie van Boskalis zeer solide en is deze in de loop van het kwartaal verbeterd tot een netto-kaspositie van € 207 miljoen, exclusief leaseverplichtingen. Kijkend naar de kansen in de markt is Boskalis voornemens verder te investeren in duurzame groei in lijn met haar strategische agenda.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld