Oishi Fusion

Boskalis realiseert voor anderhalf miljard euro landontwikkelingsproject

PAPENDRECHT / SLIEDRECHT – Boskalis heeft de opdracht verkregen (Letter of Confirmation of Acceptance of Bid) om het land voor de internationale luchthaven van Manilla (MIA) in de Filipijnen te realiseren. Dat maakt het bedrijf dinsdag 15 december 2020 voorbeurs bekend. Het project heeft een geschatte waarde van EUR 1,5 miljard en is daarmee het grootste project dat Boskalis ooit heeft verkregen.

Het bedrijf Boskalis is statutair gevestigd in Sliedrecht, waar het ook is gestart. Nu is het bedrijf gevestigd in Papendrecht, net over de gemeentegrens van Sliedrecht. Bij Boskalis werken verschillende inwoners van Sliedrecht. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Het Land Development Design and Construction contract is toegekend door San Miguel Aerocity Inc (SMAI). SMAI is een dochteronderneming van San Miguel Corporation (SMC), een van de grootste en gediversifieerde bedrijven in de Filipijnen. Het project betreft een greenfieldontwikkeling gericht op de groeiende luchtvaartbehoefte vanuit Manilla en de omliggende regio. De nieuwe luchthaven zal tevens een uitbreiding vormen van de bestaande en overbelaste internationale luchthaven van Manilla, Ninoy Aquino. Peter Berdowski, CEO: “Deze opdracht met een historisch ongekende omvang is een fantastische aanwinst voor Boskalis. Wij hebben een rijke traditie met betrekking tot het creëren van land volgens de hoogste technische en milieunormen. We kijken er enthousiast naar uit om deze expertise toe te passen bij de realisatie van de internationale luchthaven van Manilla. Met onze werkzaamheden zullen we bijdragen aan de lokale economie en de nieuwe luchthaven is bovendien van belang voor de verdere socio-economische groei van de hele regio van Manilla. Met dit project hebben we de inzet van onze grote baggerschepen voor de komende jaren veiliggesteld.”

Financiering
De internationale luchthaven van Manilla ligt ongeveer 20 kilometer ten noorden van het hart van Manilla in Bulakan gelegen in de gelijknamige provincie. De aanleg van het circa 1.700 hectare grote luchthaventerrein zal uitgevoerd worden volgens de hoogste technische- en milieunormen om de gevolgen van mogelijke grote aardbevingen, lokale tyfoons en toekomstige zeespiegelstijging te kunnen weerstaan. De regering van de Filipijnen heeft SMAI een concessie voor 50 jaar verleend voor de bouw, exploitatie en het onderhoud van de luchthaven. De landontwikkelingsfase zal door een consortium van internationale banken worden gefinancierd. SMC heeft zijn beoordeling van de milieu- en sociale gevolgen in overeenstemming met de lokale regelgeving afgerond en voert momenteel een uitgebreider onderzoek uit naar de lange termijn effecten in overeenstemming met internationale standaarden.

Staat van dienst
Voor de baggerwerkzaamheden zal Boskalis over een periode van drie jaar een aantal sleephopperzuigers, waaronder haar grootste mega sleephopperzuigers en een grote cutterzuiger inzetten. In de werkmethode zijn tevens maatregelen getroffen om door middel van dynamische verdichting de stabiliteit van de grond te vergroten. De voorbereidende werkzaamheden staan gepland voor het eerste kwartaal van 2021 en de activiteiten van Boskalis zullen naar verwachting eind 2024 zijn afgerond. Boskalis is ruim een eeuw als baggeraar actief en heeft een indrukwekkende staat van dienst. Spraakmakende projecten zijn onder meer uitgevoerd in Singapore (diverse projecten over de afgelopen decennia en momenteel worden Tuas Terminal phase two en de Tekong polder gerealiseerd), Zuid-Korea (onder andere Songdo International City), Bahrein (diverse projecten), Oman (Duqm), Panama (Punta Pacifica islands), Indonesië (aanleg van vijf eilanden in Makassar) en in Nederland (de huidige ontwikkeling van IJburg in Amsterdam).

4 gedachten over “Boskalis realiseert voor anderhalf miljard euro landontwikkelingsproject”

  1. Ter informatie. Boskalis is statutair nog altijd in Sliedrecht gevestigd. Sliedrecht24 publiceert overigens regelmatig artikelen rond het item ‘bagger’ of ‘baggeraar’, waarbij een Sliedrechtse link aanwezig is.

  2. @kees wesseld: hoe bedoelt u?
    Hoeveel inwoners uit Sliedrecht/ gemeente Sliedrecht denkt u dat hierbij betrokken zijn?
    Heeft nog maar heel erg weinig ‘an sich’ met Sliedrecht te maken, anno 2020, behalve dat dhr. Bos en dhr. Kalis ooit hier iets begonnen zijn.
    Uiteindelijk zal er via onderaanneming e.d. er wel wat werk komen(ook voor mijn huidige werkgever) maar het heeft nog maar heel weinig met Sliedrecht te maken dit.
    Verder een ‘mooi putje’ om het op zijn bagger Sliedrechts te zeggen hoor. 😉

Plaats een reactie

*=Verplicht veld