Boskalis dreigt in radiogesprek met vertrek uit Nederland

door Peter Donk
PAPENDRECHT / SLIEDRECHT – Baggeraar Boskalis overweegt een vertrek uit Nederland. Dat vertelde topman Peter Berdowski vrijdag 6 januari 2023 in het NPO Radio 1 – programma Sven op 1 (WNL) en noemde dat ‘de kans reëel’ is. Aanleiding is de wet Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, waarover woensdag 18 januari 2023 in de Tweede Kamer wordt gesproken. “De vlag hangt half stok, maar is nog niet gestreken”, stelde Berdowski in het radioprogramma van Sven Kockelmann. 

Peter Berdowski ziet ondernemen in Nederland niet meer zitten als de nieuwe wet wordt aangenomen. (Foto Boskalis)

Bij Boskalis werken ruim 10.000 mensen. In 2021 draaide het bedrijf net over de gemeentegrens van Sliedrecht een omzet van € 2957 miljoen. In 2022 nam de Rotterdamse investeerder HAL het bedrijf over, waardoor Boskalis nu zetelt onder een holding op Bermuda.

Tekst gaat verder onder foto.

Berdowski denkt dat de toekomst in Nederland onzeker wordt als alle Boskalis-projecten bij een Nederlandse rechter kunnen worden getoetst. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Verplichtingen
Boskalis, met Sliedrechtse wortels, is bekend om landaanwinning, de aanleg en het onderhoud van havens en vaarwegen en het beschermen van kusten en oevers. Het hoofdkantoor staat in Papendrecht en is één van s’werelds grootste baggerondernemingen. De nieuwe wet loopt vooruit op Europese wetgeving waarin aan bedrijven over verantwoord ondernemen verplichtingen worden opgelegd. Bij Boskalis werken verschillende inwoners uit Sliedrecht. Bovendien kent het bedrijf veel toeleveranciers in de regio.

3 gedachten over “Boskalis dreigt in radiogesprek met vertrek uit Nederland”

 1. Geachte Fokke Mast
  U Stelt vast gesponsorde actie groepen en Ambtenaren in de Politiek worden beheerst door wie? Noem namen geen verstoppertje spelen
  1e vraag geldt dit ook voor de Gemeente Sliedrecht?
  U suggereerd dat het wel gebeurt is dat zo ?
  U spreekt over meer dan 200 landen
  Heeft U zich wel eens afgevraagd de duizenden medewerkers door de jaren heen vele hebben zich 20 30 jaar te Barste Gewerkt bij Bos Kalis Buitenaf weet U nog?
  U stelt Linkse bemoeizucht leidt tot armoede en structureel werkeloosheid
  Op dit moment worden er in Nederland en Sliedrecht en Drechtsteden honderden werkneemsters en werknemers gezocht hoe zo Structurele werkloos heid veroorzaakt door de Linkse partijen.?
  Wel eens een bezoek gebracht in Sliedrecht bij de Kleding bank of nog erger de Voedselbank?
  Kom op geef antwoord en reactie daar kunnen wij van leren om het in de toekomst beter te doen en Links of Rechts samen te laten Werken en niet zo als U doet Polariseren
  Ben zeer benieuwd op Uw Reactie Immers voor de toekomst zijn en is Communicatie en
  Openheid de Sleutel woorden in en voor de Inwoners van Sliedrecht

  Gijs

 2. De gesponsorde aktiegroepen beheersen de media, het ambtenarenapparaat en de politiek.
  Zelfs de rechterlijke macht gaat hierin mee.
  Een bedrijf dat in het buitenland werkopdrachten heeft kan wel stoppen als bovengenoemden zich er mee gaan bemoeien.
  Bedenk dat meer dan 200 landen op deze wereld, jammer genoeg, géén democratie zijn, géén zelfde ideeën hebben over diversiteit en inclusiviteit en bovendien niets doen met milieu- en klimaatregels ( het huisvuil wordt er nog niet eens opgehaald!)
  Onze Nederlandse “normen en waarden” opleggen (en bij de rechter afdwingen) aan een baggerbedrijf als BosKalis m.b.t. het wél of niet aannemen van buitenlandse opdrachten is naïef en maakt ook deze bedrijfstak het werken onmogelijk.
  Linkse bemoeizucht leidt tot structurele werkloosheid en armoede.

 3. Hier zijn toch wat onduidelijkheden. Ze vallen al onder een holding in Bermuda? En wat is nou tegen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen? Wellicht is er in Londen, naast Unilever, nog een kantoortje te vinden?

  Moeilijk te bevatten dat bedrijven als Unilever en vooral BosKalis, oer-Nederlands, zich op deze manier, chantage-achtig verzetten tegen zoiets logisch als verantwoord ondernemen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld