Boon en gemeente keken samen lange tijd naar locatie

SLIEDRECHT – De directie van Boon Sliedrecht B.V. sprak vier jaar met de gemeente Sliedrecht over een alternatieve locatie. Het eerste gesprek was in 2013. “Vanwege diverse ontwikkelingen, waaronder de brand bij het bedrijf, heeft het overleg tussen Boon en de gemeente daarna een tijd stilgelegen”, zegt wethouder Hans Tanis (SGP-ChristenUnie) van Economie, die spreekt van ‘intensieve gesprekken’ om het bedrijf te laten vestigen op De Driehoek. Dat mislukte, schrijft Tanis aan de gemeenteraad.

Wethouder Hans Tanis: “Wij vinden het zeer spijtig dat Boon in Sliedrecht niet de faciliteiten heeft kunnen vinden die nodig zijn voor een goede huisvesting. Wij kunnen echter zeggen dat we er alles aan hebben gedaan om Boon voor Sliedrecht te behouden. Het doet ons deugd dat Boon niet uit onze regio Drechtsteden vertrekt.” (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Boon Sliedrecht B.V. vertrekt uit Sliedrecht om zich te gaan vestigen op bedrijventerrein Dordtse Kil III. Tanis licht de raad toe er alles aan te hebben gedaan en komt in een collegeinformatiebrief met een verklaring. “Al in 2013 heeft Boon bij de gemeente aangegeven behoefte te hebben aan een nieuwe locatie. Vanaf dat moment hebben gesprekken plaatsgevonden tussen Boon en de gemeente. Gekeken is naar alternatieve locaties in Sliedrecht waar Boon zich zou kunnen vestigen. Hierbij zijn alle grote(re) locaties in beeld gebracht. Zo is onder meer gekeken naar de Leef-locatie en de Connexxion-locatie op bedrijventerrein Nijverwaard. Deze locaties zijn echter te klein qua oppervlakte. Vervolgens is Boon gewezen op De Driehoek en Stationspark III. Vanwege diverse ontwikkelingen, waaronder de brand bij Boon, heeft het overleg tussen Boon en de gemeente daarna een tijd stilgelegen”, legt Tanis uit. 

Grondprijzen
Eind 2015 zijn de gesprekken tussen Boon en de gemeente hervat. De gemeente heeft volgens Tanis aan Boon verschillende scenario’s voor uitbreiding of nieuwbouw voorgelegd. Tanis: “Zo is een scenario uitgewerkt voor uitbreiding op de huidige locatie, is de optie verplaatsing naar De Driehoek geconcretiseerd en zijn de mogelijkheden van vestiging op Stationspark III verder uitgewerkt.” Vervolgens heeft de gemeente aan Boon aangegeven dat de gemeente graag wil meewerken aan de vestiging van Boon in De Driehoek (hierop was de keus van Boon gevallen-red.). Tanis: “Er is een concreet voorstel gedaan over de grondprijzen. Daarop heeft een projectontwikkelaar in samenwerking met een investeerder een inpassingstudie gemaakt voor Boon in De Driehoek. In deze studie zijn ook concrete gevelaanzichten opgenomen. Vervolgens zijn in nadere overleggen tussen Boon, de gemeente en de projectontwikkelaar alle relevante zaken in het kader van het ontwikkelen van De Driehoek ten behoeve van Boon aan de orde gekomen. Denk hierbij aan aspecten als het tijdsschema, de infrastructuur en het bouwrijp opleveren van het terrein.

Reserveringsovereenkomst
In maart 2017 werd met Boon een reserveringsovereenkomst gesloten. “Daarmee kreeg Boon tot dinsdag 2 mei 2017 een eerste recht van koop op De Driehoek. Er is volgens Tanis gekozen voor een einddatum, omdat ook een ander Sliedrechts bedrijf concrete interesse heeft in De Driehoek. Tanis zegt niet welke onderneming. “Met dit bedrijf is ook een reserveringsovereenkomst gesloten. Uit nader onderzoek, dat is uitgevoerd toen uitgekristalliseerd was die programma Boon op De Driehoek wilde realiseren, is gebleken dat het aantal verkeersbewegingen door de mogelijke komst van Boon onverantwoord hoog zou worden, met name op het nabijgelegen kruispunt”, aldus Tanis. Daarnaast
bleek de tijd – twee jaar – die is gemoeid met de noodzakelijke aanleg van een nieuwe tunnel onder het spoor naar De Driehoek voor Boon een obstakel. Tanis: “Als gevolg daarvan hebben Boon en de gemeente gezamenlijk vastgesteld dat vestiging van Boon op de Driehoek niet mogelijk is.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld