Bloedonderzoek AD slaat in als een bom

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Het onderzoek naar het bloed van twee omwonenden van voorheen DuPont naar PFOA in opdracht van het Algemeen Dagblad bevat vele malen meer PFOA (C8), dan door het RIVM. Die schatte dit in op 10 microgram per liter bloed. Maar de waarden in het bloed van Jan (28,3 p/l) en Ineke (83,6 p/l) van Genderen blijken dus vele malen hoger.

Het stel woonde volgens het AD 32 jaar naast de fabriek. Volgens de krant zijn het de eerste resultaten van bloedonderzoeken naar de kankerverwekkende stof PFOA. (Foto Hans van der Aa)

Het RIVM schatte de resultaten lager in. In het ongunstigste geval is de grenswaarde volgens het RIVM 25 jaar lang overschreden. Bij een dergelijke chronische blootstelling zijn gezondheidseffecten, zoals aan de lever, volgens het RIVM niet uit te sluiten

Om de tafel
Fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA) is geschokt. Hij zet zich in voor inwoners van Sliedrecht in de PFOA-zaak Dupont en reageert naar Sliedrecht24. “Als dit onderzoek inderdaad aantoont dat dit nu aanwezig is, dan zegt dat iets over de uitspraken van de expertgroep en de toepasbaarheid van bloedonderzoek. Momenteel stem ik af met ministerie met betrekking tot deze ontwikkeling. Maar op de handen blijven zitten, is wat mij betreft niet aan de orde”, reageert Van Rees. Volgens hem moeten betrokkenen zo spoedig mogelijk om de tafel om omwonenden van correcte en juiste informatie te voorzien. Van Rees: “Ik wil graag de achtergronden over dit onderzoek helder hebben. Dit zet alle informatie van afgelopen dinsdag op de helling.” Van Rees is donderdagmiddag 7 april 2016 te gast bij Omroep Max om 16.35 uur op NPO1. 

Geen reactie
Het RIVM rapport is vorige maand doorgestuurd naar Sharon Dijksma, de verantwoordelijke staatssecretaris voor Milieu en verspreid naar o.a. de provincie Zuid-Holland en de gemeenten in de regio waaronder Dordrecht en Sliedrecht. Ook is een brief verzonden aan leden van de Tweede Kamer met de constateringen. Dijksma wil de ongerustheid en onzekerheid wegnemen en denkt aan nader onderzoek. Dat zou dus bijvoorbeeld een gezondheidsonderzoek kunnen zijn. “Maar na de publicatie in het AD is geen nieuwe reactie van mevrouw Dijksma te verwachten”, zegt woordvoerder Roel Vincken van het ministerie I & M donderdagmiddag tegen Sliedrecht24. 

Reactie
Chemours Nederland is om een reactie gevraagd. “We kunnen niet ingaan op individuele gevallen. We zullen in gesprek blijven met mensen in de omgeving die daar prijs opstellen, en we blijven ook samenwerken met alle instanties die betrokken zijn”, zegt donderdag 7 april 2016 woordvoerder Ger-Jan van den Elsen van Chemours Nederland. 

3 gedachten over “Bloedonderzoek AD slaat in als een bom”

  1. Ook een goede opmerking: Laten we de uitstoot eens nauwkeurig laten analyseren, want ook vandaag worden er gevaarlijke stoffen uitgestoten mensen, en daar is gewoon een vergunning voor afgegeven, en pak gelijk de vuilverbranding mee.

  2. DUPONTZETTEND ONGEZOND …
    De vervuilde lucht is inmiddels ‘overgewaaid’, maar de reststoffen van dié vervuilde lucht worden nóg steeds in duidelijk té hoge concentraties aangetroffen in het bloed van werknemers en omwonenden …, en dat na ál die jaren!!!
    Dit is met de bloedtest van de heer en mevrouw De Groen duidelijk aangetoond! En dan beweren, dat een bloedtest eigenlijk overbodig is, DUS NIET!
    Het is tijd voor een grootschalig bloedonderzoek onder bewoners van Dordrecht, Sliedrecht en wellicht ook Papendrecht. Dit onderzoek zou zich niet alleen moeten beperken tot de inwoners die binnen de ‘blauwe cirkels’ wonen. Alleen met een grootschalig onderzoek is aan te tonen, of de verhoogde PFOA-concentratie alleen in het bloed van werknemers en directe omwonenden terechtgekomen is óf dat het verspreidingsgebied (veel) groter is geweest dan alleen ‘de blauwe cirkels’ …
    Het lijkt me zo klaar als een klontje, dat DuPont (thans Chemours) álle kosten van deze bloedtesten moet betalen. Het aloude gezegde van ‘de vervuiler betaalt’ gaat ook in dit geval zéker op!
    Ik heb het al eerder gezegd, het zal geen kwaad kunnen om de HUIDIGE uitstoot van Chemours ook eens aan een nauwkeurige analyse te onderwerpen. We zijn al véél te lang ‘onwetend’ geweest, c.q. gehouden …

  3. Mijn leverwaardes waren afgelopen jaren te hoog. Ik woon in het risicogebied en ben al ruim 2 jaar ziek.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld