Bijzonder concert zeven organisten in Grote Kerk

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – In de Grote Kerk aan de Kerkbuurt 131 vond vrijdagavond 22 maart 2019 een bijzonder concert plaats met medewerking van de zeven organisten van de Hervormde Gemeente. De muzikale avond was georganiseerd ten bate van Stichting Open Doors.

De zeven organisten van de Hervormde Gemeente namen deel aan het unieke concert. Staand v.l.n.r. Paul Vermeulen, Martin Zonnenberg, Kees Kraaijeveld en Jan Dekker. Zittend v.l.n.r. Arjan Versluis, Jaco van de Graaf en René van den Bos. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)   

Het komt zelden voor dat alle organisten van de Hervormde Gemeente gezamenlijk een concert verzorgen. De avond werd geopend door ds. Johan Sparreboom, die na lezing van en een korte beschouwing over Psalm 84 de regie overgaf aan de veertien handen van de organisten. De toetsen en pedalen van het Naberorgel werden bespeeld door René van den Bos, Jan Dekker, Jaco van de Graaf, Kees Kraaijeveld, Paul Vermeulen, Arjan Versluis en Martin Zonnenberg.

Twee, vier en acht handen
Er werd solistisch gespeeld, met vier of acht handen. ‘Achthandig’ spel werd gecombineerd met de piano, die voorin de kerk was opgesteld. Enkel muziekstukken, die gespeeld werden, waren ‘Halleluja eeuwig dank en ere’, Allegro Cantabilé en Toccata uit ‘Symfonie 5 in F minor’ van Widor en een improvisatie op ‘Altijd is Kortjakje ziek’.  Via een beamerscherm kon het 200-koppige publiek met de ‘bovenspelende’organisten meekijken. 

Deelname Muskathlon
Het muzikale treffen stond in het teken van Stichting Open Doors. In Noord-Korea worden christenen vervolgd. Daar is het bijvoorbeeld te gevaarlijk om kinderen van het evangelie te vertellen. Als je wordt ontdekt, verdwijn je in een strafkamp. Voor deze mensen komt Arjan Versluis in actie. Hij is bezig met fondsenwerving en neemt in oktober 2019 deel aan de ‘Muskathlon’ (marathon) in Zuid-Korea. Versluis kwam in sportkleding vanachter uit de kerk naar voren om een toelichting te geven over zijn drijfveer om aan dit project deel te nemen.

Afscheid
Na een hartelijk applaus werd de avond afgesloten door Jan Willem Westland. Na afloop was er gelegenheid om Arjan Versluis de hand te schudden. Hij nam recent na bijna achttien jaar afscheid als organist van de Hervormde Gemeente. 

1 gedachte over “Bijzonder concert zeven organisten in Grote Kerk”

  1. Ik was getuige en toehoorder van dit unieke concert. Heb met volle teugen genoten!
    De thuisblijvers hebben echt iets gemist. Hulde aan de 7 organisten van de Hervormde Kerk.

    Arjan, we gaan je in Sliedrecht missen, maar Gorcum heeft er een kanjer bij.
    Ook voor oktober 2019 in Korea heel veel succes, met je sportieve uitdaging.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld