Bijeenkomst Alzheimer Café in teken van ‘Het laatste afscheid’

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – In Grand Café De Biesbosch van Verpleeghuis Waerthove aan de Kerkbuurt 200 vond maandagavond 4 maart 2019 een thema-avond plaats over ‘Het laatste afscheid’. De bijeenkomst vond plaats in het kader van het Alzheimer Café, een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, hun familieleden en vrienden, maar ook voor vrijwilligers, professionals en andere belangstellenden.
 
De avonden zijn bestemd voor mensen met dementie, hun naasten, hulpverleners en belangstellenden. Het zijn informele bijeenkomsten met een interview met betrokkenen (mensen met dementie, familie of een professional) of een lezing. Hier is uitvaartbegeleider Jan Vink aan het woord. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
 
Mantelzorgcoördinator van Stichting Welzijnswerk Sliedrecht (SWS) en tevens coördinator van het Alzheimer Café Suzanne Lankhorst opende de avond. Vervolgens kreeg Pamela van der Kruk – directeur SWS – het woord. Zij vertelde een persoonlijk verhaal over haar vorig jaar overleden moeder. Van der Kruk en haar moeder hadden in een eerdere fase contact opgenomen met uitvaartbegeleider Jan Vink uit Voorburg om alle mogelijkheden en wensen vooraf te bespreken en vast te leggen. Vink was voor deze themabijeenkomst uitgenodigd om te vertellen over het vak van uitvaartbegeleiding.
 
Vragen
Rode draad in het verhaal was dat het voor jezelf en je naaste belangrijk is om de laatste levensfase zo goed mogelijk af te sluiten. Samen praten over het afscheid en vastleggen van wensen vooraf kan – als het eenmaal zover is – veel onzekerheden en onduidelijkheden wegnemen. Vooraf contact opnemen met een uitvaartbegeleider is in veel gevallen aan te raden. Eerder vastgelegde wensen kunnen na verloop van tijd uiteraard ook nog worden bijgesteld. 
Diverse vragen uit de zaal werden door Vink beantwoord en toegelicht. Vragen over kosten van een uitvaart, wat mag er wel en wat mag er niet? Hoe zit het met een uitvaartpolis? Bestaan er boeken met teksten voor rouwkaarten? Vragen over manieren van uitvaart, begraven, cremeren en natuurbegraven. De thema-avond gaf op veel vragen duidelijkheid. 
 
Lotgenoten en beroepskrachten
Het Alzheimer Café heeft elke eerste maandag van de maand een ander thema met als doel iedereen te informeren over dementie, de gevolgen ervan voor patiënt en diens naaste(n), het omgaan met de ziekte en praktische handreikingen. Er is altijd voldoende gelegenheid om met lotgenoten en beroepskrachten in contact te komen en ervaringen uit te wisselen. Er is informatiemateriaal aanwezig en er kunnen gratis boeken worden geleend. De volgende thema-avond wordt op 1 april 2019 gehouden en gaat over medicijnen. Iedereen is welkom en de toegang is vrij.
 

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld