Oishi Fusion
VeiligGoed

Bewoners zorgcentrum Parkzicht mogen week geen bezoekers ontvangen

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Voor zowel de bewoners als bezoekers van Stichting Waardeburgh zorgcentrum Parkzicht aan Lijsterweg is het vreselijk dat zij voorlopig een week lang geen bezoek mogen ontvangen of op bezoek mogen. Zaterdag 17 oktober 2020 kregen betrokkenen te horen dat tot en met zondag 25 oktober 2020 de deur ‘op slot’ gaat vanwege een coronabesmetting. Een bezoek deze zondag, een dag waarop altijd veel familie op visite gaat bij de bewoners van Parkzicht, zit er niet in. Stichting Waardeburgh beseft dat het een vervelende, maar onontkoombare maatregel is.

Parkzicht, zondag 18 oktober 2020. Het hele gebouw is momenteel in quarantaine. Zaterdag 17 oktober 2020 testte een medewerker van Parkzicht positief op corona en die werkzaam is in het hele zorgcentrum. (Foto Hans van der Aa  / Sliedrecht24)

Een zorgmedewerkster testte zaterdag positief. Zij werkt op alle drie etages vanwege de aard van haar werkzaamheden. Daarom is uit voorzorg de hele locatie in quarantaine. Alle bewoners en hun naasten zijn zaterdag meteen persoonlijk geïnformeerd. Eerder is ook een medewerkster positief getest en toen werd de afdeling op de eerste etage gesloten voor bezoek.

Van slot, op slot
Voor een familie zit een bezoek aan een schoonzus er voorlopig niet in. Zij woont in Parkzicht. Door de corona maatregelen hebben ze haar vanaf het begin weken lang niet kunnen bezoeken. Communicatie was er af en toe via de telefoon en buiten op straat. Familielid: “Het is best moeilijk om haar dan zo achter het raam te zien staan. Gelukkig werd bezoek na enige tijd weer toegelaten. Mondkapje op en handen ontsmetten waren natuurlijk geen probleem als we haar bezochten. Vorige week zaterdag belde zij ons op met de mededeling dat haar afdeling voorlopig voor een week in quarantaine moest.” Zaterdag belde zij opnieuw naar haar familie met de mededeling dat vanaf vandaag bezoek weer mogelijk was. “Ze was erg blij weer visite te mogen ontvangen. Echter die blijdschap duurde helaas maar even. Zaterdagmiddag kwam zij met het bericht dat Parkzicht voor bezoekers weer was gesloten. Voor haar is het weer afzien. Natuurlijk begrijpen wij dat de mensen daar moeten worden beschermd en hopelijk duurt het niet al te lang. We willen haar graag bezoeken”, zegt het familielid.

Minimum aantal bewegingen
Zaterdag kwam het crisisteam van Stichting Waardeburgh bij elkaar om de coronabesmetting van de medewerkster met grote gevolgen te bespreken. Bestuurder Peter de Wit van Stichting Waardeburgh: “Zaterdag hadden we juist afgeschaald en de eerste etage weer geopend. Donderdag hebben we dat nog in een brief gecommuniceerd, maar enkele uren later moest de afdeling weer op slot. Met het crisisteam besloten we – omdat de medewerkster door heel Parkzicht werkt  – dat als we het goed wilden doen het aantal bewegingen tot een minimum terug te brengen in heel het gebouw. Het sluiten van de deuren is zaterdag meteen ingegaan. We hebben daarna alle contactpersonen van de bewoners geïnformeerd, de lokale cliëntenraad en wnd. burgemeester Dirk van der Borg (CDA).”

Uitzonderingen
Alle medewerkers dragen mondkapjes in Parkzicht. De Wit vindt het vervelend dat de maatregel genomen moet worden. “We balen er enorm van dat we de maatregelen hebben moeten nemen, maar het kan niet anders. Zo snel als het weer kan, willen we de deur voor bezoek weer openstellen. Voorlopig blijft deze tot volgende week zondag dicht. Deze week houden we in de gaten of er meer coronabesmettingen bij komen”, zegt De Wit. Ook de deuren naar het aangrenzende De Kievit en De Hooghe Lijster zijn op slot. De Wit benadrukt dat er uitzonderingen zijn. De Wit: “Stel dat er iemand op sterven ligt, dan is er altijd een uitzondering. Er sterft niemand alleen! We zijn altijd op zoek naar de oplossing in het belang van de cliënt.”

Voldoende zorgmedewerkers
De continuïteit van het zorgpersoneel is volgens De Wit 24/7 gewaarborgd. De Wit regelde zelf een teststraat voor zijn personeel. “Van de 900 personeelsleden van Stichting Waardeburgh zijn er tot nu toe twintig die positief zijn getest. Het gaat om onder meer twaalf medewerkers in Alblasserdam. Er is voldoende zorgpersoneel, al is het soms ook weleens krap. We verrichten zowel intern zorg, als in de wijk.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld