Bewoners voelen zich niet serieus genomen na inspraak over dijkvisie

SLIEDRECHT – Bewoners van de Rivierdijk voelen zich onvoldoende gehoord bij de dijkvisie. Daarvoor werd in juni een inloopbijeenkomst gehouden in het gemeentekantoor. Voor wie benieuwd was hoe de Rivierdijk er in de toekomst uit zou kunnen en voor wie wilde meedenken over de definitieve inrichting en het straatmeubilair. Maar van dat laatste is volgens een aantal bewoners geen sprake geweest. Dat melden ze dinsdag 30 juli 2019 aan Sliedrecht24 en schrijven ze op sociale media.

De kaart van de dijk. Met dit project wordt de samenhang van het hele dijklint van Sliedrecht (Kerkbuurt, Molendijk, Baanhoek en Rivierdijk) versterkt. Er komen honderd nieuwe lantaarnpalen van het type, zoals die zijn toegepast op de Kerkbuurt. Op verschillende plaatsen komen plantenbakken, hekken en bankjes. Bewoners van de Rivierdijk vinden dat niet naar hen wordt geluisterd. (Kaart gemeente Sliedrecht)

Volgens de gemeente waren ze ‘overwegend positief over het ontwerp, vooral over de lichtmast. Maar er zijn ook een aantal punten van kritiek geuit.’ “Met name over het type afvalbak, enkele lichtmastlocaties, overlast door extra zitbanken en het type bloembakken. Dit geeft volgens het College van B & W geen aanleiding om het basisontwerp te wijzigen”, schrijven bewoners op sociale media, “Het blijkt dat wij dus voor Jan met de korte achternaam onze vrije tijd hebben opgeofferd. Inspraak heeft geen enkele waarde! Slechte beurt, gemeente Sliedrecht.”
 
In kliko
Op Facebook schrijft een vrouw: “Dit mag inderdaad geen inspraakbijeenkomst genoemd worden. De gemeente had beter moeten weten.” Een andere bewoner stelt een vraag over de kruising Thorbeckelaan-Rivierdijk: “Wat gaat er met de gevaarlijke kruising gebeuren? Het is al erg lang stil op dat gebied.” Een andere bewoner merkt op: “Inspraakbijeenkomst en alle vragen en opmerkingen van de bewoners zo de kliko in. Verbazing was ook de uitnodiging voor de avond. Moest je op de dag van houden uit de krant vissen. Twee tellen voor en/of tijdens de vakanties van bewoners. Slechte beurt, gemeente Sliedrecht!” Weer een ander zegt de mogelijkheid voor inspraak te hebben gemist. “Als ik er een groot probleem mee had, had ik het natuurlijk op de avond zelf moeten aankaarten. Maar in de Dijkvisie 2017-2027 staan de lantaarns aan de zuidkant afgebeeld, terwijl nu over de noordkant wordt gesproken. Vind ik vreemd”. reageert weer iemand anders. Een vrouw laat weten op Facebook: “De gemeente Sliedrecht weet niet wat de woorden inspraak en communicatie tussen bewoners en de gemeente betekenen.”
 
Lak aan
De bewoners worden al enige tijd uitgenodigd voor bijeenkomsten. De laatste keer in juni. “Het is natuurlijk mogelijk dat mensen met de juiste opleiding en totaal geen gevoel hebben met wat er in een dorp als Sliedrecht leeft, toch een mooi plan kunnen maken. Zeker als deze mensen serieus naar de opmerkingen en suggesties van de bewoners luisteren. Dit hebben ze dus ook gedaan. Een mooi plan en geluisterd naar de bewoners. Nou dat was het dan wel ook. Geluisterd maar dat is dan ook alles”, reageert een bewoner naar Sliedrecht24. Er waren volgens hem nogal wat opmerkingen en kritiek van de bewoners. “Hier heeft de gemeente dus lak aan. Waar wij wonen hebben we al een redelijk parkeerprobleem. Er is ooit een afvalbak geplaatst dat al twee parkeerplaatsen heeft gekost. Deze bak had zonder anderen er mee te storen dertig meter op een andere plaats kunnen worden neergezet.”
 
Zogenaamd serieus
Nu worden er lantaarnpalen gezet. Er komen vier parkeerplaatsen tussen de lantaarnpalen. “Dit kost dus weer een aantal parkeerplaatsen. Dan komen er op de parkeerplaats bankjes en roestige bloembakken. Bewoner: “Daarvan wordt door de mensen die dit verzinnen gezegd dat de bakken er geroest uit zien, maar dat de roest niet doorzet en ze zo mooi blijven als ze nieuw zijn neergezet. Wij Sliedrechters komen toch niet uit een ei! Is er wel eens in de hoeken van die bakken gekeken en de bestrating er onder? Zouden de mensen die dit idee heben uitgebroed zelf geroest ijzer op hun tuintegels zetten? Begrijp mij goed, ik ben niet tegen verandering en zeker niet tegen verfraaing van onze dijk. Waar ik enorm van baal is dat wij zogenaamd serieus worden genomen door ons mee te laten denken en praten maar achteraf blijkt dat we gewoon worden geminacht. Altijd heb ik gewaardeerd wat de gemeente heeft gedaan om bewoners te betrekken bij diverse zaken die ons dorp of wijk aan gaan. Voor mij en vele anderen is dit dus ook de laatste keer geweest dat ik mijn kostbare vrije tijd op offer om mee te denken voor ons dorp.”
 
Keuzes
De gemeente Sliedrecht zegt dat de dijkvisie is opgesteld om te zorgen voor een uniforme uitstraling voor het hele gebied. “Op details kunnen er nog elementen verschoven worden. Dan gaat het bijvoorbeeld over de locaties van lichtmasten en parkeerplaatsen. Op een inloopavond kunnen bewoners hun op- en aanmerkingen achterlaten. Daar wordt serieus naar gekeken. En soms betekent het dat er keuzes worden gemaakt waar niet iedereen zich in kan vinden”, reageert Ferdinand Koppejan van de gemeente Sliedrecht, “Eén van de bewoners merkt op dat in de Dijkvisie 2017-2027 lichtmasten aan de zuidkant staan afgebeeld, terwijl nu over de noordkant wordt gesproken. Het klopt dat op een aantal plaatsen lichtmasten nu aan de noordkant gepland zijn, terwijl het aanvankelijk de bedoeling was om die aan de zuidkant te plaatsen. Die keuze is gemaakt vanwege technische redenen.”

1 gedachte over “Bewoners voelen zich niet serieus genomen na inspraak over dijkvisie”

  1. Deze bijeenkomsten worden enkel georganiseerd om aan de regels van de wet te voldoen. Herkenbaar

Plaats een reactie

*=Verplicht veld